Când te-ai gândit ultima data la importanta poziției corpului tău?

Mă gândisem inițial sa pun un alt titlu acestui articol: ”Știai cât de importantă este poziția corpului (sau postura) corpului tău?”, dar mi-am dat seama că aproape toți știm acest lucru sau poate chiar toți. Oare cui nu i-a spus mama sau tata să nu stea cocoșat când face lecțiile, sa stea drept, cu pieptul scos când recită o poezie sau când iese la tablă? Deci acest titlu mi se pare mai corect pentru că mai degrabă readuc în atenție un aspect ce pare minor, care adesea ne scapă în vârtejul vieții moderne, tot mai activă și stresantă. Odată cu readucerea în atenție a posturii corpului uman, cred că voi veni și cu elemente noi la care poate nu te-ai gândit până acum și care îți pot fi de un real folos daca ai răbdarea să citești articolul până la capăt… Cum toți cunoaștem importanța posturii corpului, la fel cunoaștem și importanța comunicării pentru relațiile interumane. Însă mai puțini știu sau conștientizează că limbajul trupului, exprimat prin diverse posturi sau mișcări, exprimă chiar mai mult decât limbajul verbal. Chiar și limbajul verbal nu constă doar într-o succesiune simplă de cuvinte pe care le rostim, ci și în inflexiunile vocii, în tonul cu care vorbim: ”Tonul face muzica”.

Omul este o ființă complexă (așa ne-a creat Dumnezeu) și modalitățile de exprimare ale acestuia nu sunt deloc simple… Revenind la limbajul trupului: știai că nu numai că acesta exprimă ceva (conștient sau inconștient), dar determină într-o bună măsură cine ești? Adică faptul că influențează în modul cel mai direct și concret gândurile, atitudinile tale, deci propria ta identitate? Nu este descoperirea mea, vreau doar să aduc în atenție un studiu amplu și serios efectuat de psihologul social Amy Cuddy, profesor și cercetător la Harvard Business School. În discursul acestei distinse personalități (a fost inclusă pe lista primelor 50 femei care schimbă lumea) TED 2012 , ne arată cât de multe și importante implicații are limbajul trupului sau postura noastră fizică. Enumăr doar câteva:

  • Comunicăm mai mult și mai sincer nonverbal prin postură și gesturi
  • Influențăm modul cum ne percep cei din jur
  • Schimbăm chiar propria percepție despre noi înșine
  • Adoptând în mod conștient poziții corporale ”specifice puterii”, influențăm nivelul de testosteron (hormonul puterii) și nivelul de cortizol (hormonul stresului)
  • Fiind ființe complexe, biochimice, nivelul acestor secreții endocrine are impact semnificativ asupra deciziilor noastre, a șanselor de succes.

În cartea sa ”Prezență”, Amy Cuddy remarcă: ”Adoptarea unei poziții mai expansive ne face să ne vedem într-o lumină pozitivă și să avem încredere în respectiva imagine (bună) despre noi înșine. În același timp, ne limpezește gândurile, lăsând loc creativității, persistenței cognitive și gândirii abstracte.”

Tot din această lucrare am preluat figura de mai jos care ne ilustrează câteva poziții ”specifice puterii”.

2Numitorul comun pentru posturile puternice este cel de expansiune a spațiului ocupat de trup.

1

  • Postura demnă, cap întotdeauna ridicat
  • Brațe deschise, la sportivi câștigători acel ”V” ridicat deasupra capului
  • Exprimare nonverbală a siguranței de sine, a determinării pentru un scop precis

Dacă ne gândim bine este un pic asemănător cu tendința de manifestare a puterii în lumea animalelor!

Pisica mea Uky (o norvegiană de pădure agresivă în general, blândă foarte selectiv!) se zburlește și își umflă foarte mult blana stufoasă dublându-și practic volumul, atunci când exprimă agresivitate și curaj fără margini în orice confruntare (se bate fără probleme simultan cu 5 pisici obișnuite)!

Invers, posturile slabe, exprimă nonverbal slăbiciune și neputință, prin tendința de a ocupa cât mai puțin spațiu:

– ne facem ”mici” , lipim brațele de trup, le încrucișam, le lasam jos…

– lăsăm capul jos, privim în jos la pantofii noștrii, părem că nu știm unde să ne ascundem…

Vedem deci cum mintea ne modifică postura și exprimarea nonverbală.

Acum, să ne punem însă următoarea întrebare:

Oare luând în mod conștient și controlat anumite poziții ale corpului, putem influența mintea ?

Adică modul cum gândim, emoțiile, reacțiile și în final… deciziile noastre?

Raspunsul este: DA !

Între corp și minte (personalitatea noastră) există un echilibru, acestea sunt ca două talere ale unei balanțe care se pot influența reciproc. Este bine să fim conștienți de acest echilibru și să ne găsim armonia dintre corp (trup) și minte pentru a face față marilor provocări din viață cu care suntem confruntați (Pentru cei care vor să aprofundeze acest adevăr, le recomand cartea ”Prezență” de Amy Cuddy, personalitate înscrisă de către Business Insider pe lista celor 50 de femei care schimbă lumea). În Biblie avem exemplul lui Moise care își conducea poporul la victorie în război prin ridicarea brațului: Expresie a puterii dar și a legăturii cu sursa puterii lor – Dumnezeu. Atunci când brațul era ridicat bătălia mergea bine, cănd Moise obosea și lăsa brațul jos, poporul slăbea și el pe câmpul de luptă. Soluția? I-au sprijinit brațul, astfel încât să rămână ridicat! Și noi putem conștieniza modalități de mărire a puterii și influenței prin controlul posturii noastre. Un alt exemplu biblic este Ghedeon, care în procesul de recrutare a armatei sale a ales soldații având în vedere criterii legate de posturi și gesturi ale corpului în anumite situații (găsiți detalii în Biblie, în Vechiul Testament)! Cu numai 300 de soldați recrutați pe criterii posturale și de atitudini, a avut izbândă în confruntări cu armate mult mai numeroase!

Persoanele puternice sunt mai: hotărâte, încrezătoare, optimiste, curajoase! Noi ne gândim însă la puterea exercitată în mod benefic, care este controlată de valori precum: bunătate, dragoste, adevăr, facere de bine, etc. Cine crede că ”este puternic” atingâdu-și scopurile prin viclenie, minciună, manipulare, etc., nu face decât să se înșele singur…(citat aproximativ după Arthur Shopenhauer). Dar să revenim la tema noastră: Este posibil ca posturile corporale să ne influențeze viețile în mod semnificativ? Răspunsul este iarăși: DA. Mici modificări pot conduce la mari schimbări! Verificați singuri dacă funcționează: Ori de câte ori aveți o întâlnire sau un eveniment stresant, exersați pozițiile de putere. Dacă ești și credincios nu uita să te și rogi în astfel de situații, mulți oameni credincioși (sinceri, nu cei formali) au experimentat puterea rugăciunii în momente grele ale vieții (pentru scopuri benefice, desigur). Ține seama de astfel de sfaturi, nu le întâlnești prea des scrise… Lumea stresantă și conjunctura în care te afli nu prea te ajută, dimpotrivă!

Spun aceasta având în vedere chiar și unele aspecte de zi cu zi ce par minore, care țin de pozițiile trupului, de posturile pe care suntem forțați adesea să le adoptăm. Mă refer concret la posturile forțate, neergonomice, nenaturale, specifice muncii de birou la videoterminale. Este bine să ținem seama de unele principii elementare privind pozițiile corecte în lucrul la videoterminale calculator fix):

– să privim de sus în jos la ecran

– să păstăm o distanță de 40-60 de cm față de acesta

– să avem o poziție corectă a brațelor la tastatură

– să avem o poziție corectă a coloanei vertebrale, să avem un suport lombar

– să elimnăm străluciri și iluminări supărătoare și obositoare pentru ochi

– să avem un scaun ergonomic reglabil

– să avem un suport de sprijin pentru picioare, dacă este cazul

– să privim din când în când în depărtare, pentru gimnastica oculară

– să alternăm lucrul la computer cu alte activități, în special cu cele care implică mișcarea corpului, etc…

Aceste principii sunt expuse pe larg în instruiri interesante, interactive efectuate de către specialiști în domeniul SSM (securitate și sănătate în muncă) precum cei ai companiei Euramis Consulting, prestator autorizat SSM.

Ca și cum riscurile posturale și stresul profesional aduse de munca la computer fix nu ar fi suficiente, în ultima vreme, tot mai mult, ”ne aplecăm” la propriu și la figurat asupra smartfonului sau tabletei electronice, adoptând poziții ale corpului chiar mai daunătoare decât cele specifice desktop-ului !

Un amplu și documentat studiu în acest sens îl găsim în lucrarea ”Prezență” – autor Amy Cuddy, profesor și cercetător la Harvard Business School (vezi capitolul iPostură, pag. 258-262). La studiu a participat și Steve August, fizioterapeut din Noua Zeelandă. În esență acest studiu pune în evidență corelații evidente între posturile adoptate pentru lucrul la diverse echipamente (telefon, tabletă, laptop, desktop) și atitudinile comportamentale pe care le favorizează, în speță atitudinea de fermitate, de luare a inițiativei în anumite situații. Se poate observa că atitudinea forțat și constant aplecată în fața smartfonului determină atitudini slabe, lipsite de fermitate in diverse situații !

În încheiere redau un pasaj cu titlul de concluzie a acestui studiu:

”Dacă sunteți nevoiți să petreceți mult timp în fața unui ecran, cum se întâmplă cu mulți dintre noi, alegeți cu grijă dispozitivul (computer, laptop, etc) și configurați-vă spațiul (de lucru) ca să permită postura cea mai dreaptă și expansivă”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment