Intrebari

Ana_dana: Care este solutia?

Problema mea este ca seful meu ma hartuieste moral la locul de munca. Mai exact, pune presiune pe mine sa ma mut in alt departament, chiar imi aduce la cunostinta joburi vacante din alte departamente si ma preseaza sa aplic. Sincer, nu mai suport. Si asta pentru ca nu-i place fata mea. Profesional nu are ce sa-mi reproseze (o dovedesc CV-ul si calificarile pe care le am), desi el spune contrariul. Am cautat pe internet si am vazut ca acest comportament se numeste hartuire morala la locul de munca si este chiar reglementat de o directiva europeana si transpus in legislatia nationala.
Mersul la servici a devenit un calvar. Lucrul acesta ma demotiveaza total si imi afecteaza si sanatatea psihica in primul rand.  Nu stiu cum sa procedez. Sa discut cu seful lui, sa merg la HR?

 

Consilier juridic: Potrivit art. 2 alin. (5) din O.G. nr. 137/2000 constituie hartuire si se sanctioneaza contraventional orice comportament pe criteriu de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala,.convingeri, gen, orientare sexuala, apartenenta la o categorie defavorizata, varsta, handicap, statut de refugiat ori azilant sau orice alt criteriu care duce la crearea unui cadru intimidant, ostil, degradant ori ofensiv.
Acest articol priveste si hartuirea morala a salariatilor care se confrunta cu un comportament de respingere si marginalizare, discriminatoriu, in raport cu ceilalti salariati, comportament care atrage raspunderea civila, contraventionala sau penala, dupa caz, in conditiile legii.

In temeiul art. 19 alin. (1) lit. h) din Legea nr.108/1999 inspectorii de munca au dreptul sa dispuna masuri atunci cand angajatorii nu isi indeplinesc obligatiile legale. Aceste masuri se pot lua si atunci cand se constata cazuri de hartuire morala.

Totusi, acele presiuni pot avea ca obiectiv final plecarea dvs din acea societate … acest comportament se pare ca il are numai fata de persoana dvs , nu si fata de alte persoane indiferent de sex avut ….”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment