Ghid privindcele mai frecvente riscuri la locul de muncă

Pentru a finaliza primul pas în orice evaluare a riscurilor la locul de muncă, trebuie să identificați pericolele la locul de muncă. Fiecare loc de muncă prezintă pericole și, deși va exista o persoană desemnată pentru a efectua evaluări oficiale ale riscurilor, este totuși responsabilitatea fiecăruia să aibă grijă de pericolele de la locul de muncă și să reducă la minimum riscul de vătămare.

Nu toate pericolele sunt evidente și vor fi unice pentru locul de muncă oferit. Acest lucru poate face dificilă identificarea și protejarea imediat a angajaților dvs. Prin urmare, vă punem la dispoziție acest ghid pentru a vă ajuta să înțelegeți diferitele categorii de pericole și unde ar putea fi prezente.

Care sunt cele mai frecvente pericole la locul de muncă?

Cuvintele “risc” și “pericol” sunt adesea folosite interschimbabil. Cu toate acestea, dacă sunteți responsabili pentru gestionarea sănătății și securității la locul de muncă, este important să înțelegeți diferența dintre acestea. Restul acestui articol se concentrează pe pericole inclusiv unde ar putea fi identificate în diferite locuri de muncă. Vă oferim, de asemenea, o serie de resurse suplimentare pentru a vă face procesul de evaluare a riscurilor cât mai ușor posibil.

Cele șase categorii principale de riscuri sunt:

Biologice. Pericole biologice includ viruși, bacterii, insecte, animale etc., care pot provoca efecte negative asupra sănătății. De exemplu, mucegai, sânge și alte fluide corporale, plante dăunătoare, canalizare, praf și viermi.

Chimice. Pericolele chimice sunt substanțe periculoase care pot provoca daune. Aceste pericole pot avea efecte asupra sănătății, ar fi iritarea pielii, iritarea sistemului respirator, orbire etc.

Fizice. Pericole fizice sunt factori de mediu care pot dăuna unui angajat fără să-l atingă neapărat, inclusiv înălțimi, zgomot, radiații și presiune.

Ergonomice. Pericolele ergonomice sunt rezultatul unor factori fizici care pot determina leziuni musculo-scheletice. De exemplu, un design necorespunzător al biroului, o poziție proastă și o manevrare manuală.

Psihosociale. Pericolele psihosociale includ riscurile care pot avea un efect advers asupra sănătății mintale a unui angajat sau a stării de bine. De exemplu, hărțuirea sexuală, victimizarea, stresul și violența la locul de muncă.

Cum să gestionați pericolele la locul de muncă

Este vital să gestionați corect toate pericolele la locul de muncă. Acest articol ar fi trebuit să vă ajute să identificați și să luați în considerare pericolele mai puțin evidente, apoi să luați măsuri suplimentare pentru a vă proteja angajații. De exemplu, ar trebui să:

-Efectuați o evaluare adecvată a riscului privind natura muncii și a pericolelor.

-Introduceți măsuri de control adecvate. După ce ați finalizat evaluarea riscurilor, trebuie să introduceți controale pentru a reduce sau elimina pericolele identificate. De exemplu, este posibil să evitați munca la înălțime la curățarea ferestrelor prin folosirea unor elemente corespunzătoare lucrului la înălțime sau, dacă acestea sunt necorespunzătoare, puteți reduce riscurile prin instalarea echipamentului de prevenire a căderii.

-Instruiți în mod corespunzător toți angajații dvs. în îndeplinirea atribuțiilor.

De asemenea, pentru gestionarea corespunzătoare a pericolelor la locul de muncă, contactați reprezentanții Euramis Consulting. Euramis este o firmă de protecția muncii din București,cu peste 20 de ani de experiență în securitatea muncii.

De îndată ce veți apela la specialiștii în securitate și sănătate, aceștia vor începe identificarea și semnalizarea pericolelor, evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăviri profesionale, elaborarea de instrucțiuni proprii de securitate a muncii și situații de urgență, printre altele.

Euramis are capacitatea de vă informa rapid și exact cu privire la acțiunile ce se impun în aceste situații nedorite. Datorită eforturilor depuse de specialiștii săi puteți evita pierderile umane și financiare prin organizarea unei activități eficiente de protecția muncii.

Euramis Consulting își dorește să fie parte a soluției acestui efort. Contactați-o, căci nu veți regreta!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment