Aproximativ 75% din femeile din cadrul fortei de munca sunt de varsta reproductiva si mai mult de jumatate din proaspetele mamici sunt angajate. O intrebare pe care o primim des, in cadrul sesiunilor de informare si consultanta, se refera la cerintele de securitate a muncii pentru salariatele gravide sau pentru cele care isi doresc sa fie viitoare mame.
Riscuri la locul de munca pentru salariatele gravide
Preocuparile si ingrijorarea majora sunt legate de potentialele riscuri la locul de munca atat pentru salariatele gravide, cat si pentru fat. Majoritatea angajatelor isi pot indeplini sarcinile in conditii de siguranta in timpul sarcinii. Cu toate acestea, sarcina poate afecta direct siguranta lucratorilor.
De exemplu, o angajata insarcinata poate constata ca echipamentul individual de protectie (EIP) nu se mai potriveste corect cu noua stare. O alta situatie poate aparea ca urmare a schimbarii centrului de gravitatie al femei gravide, care poate determina cresterea riscului ca aceasta sa isi piarda echilibrul si sa cada.
Activitatea fizica moderata este in general considerata ca fiind sanatoasa pentru femeile cu sarcini necomplicate. De asemenea, poate oferi beneficii femeilor cu diabet gestational. Activitatile cu risc crescut de cadere sau traumatisme abdominale trebuie evitate. Este posibil sa existe un anumit risc asociat cu starea nemiscata prelungita, efort fizic excesiv sau lucrul la temperaturi extreme.
Expunerea la substante periculoase la locul de munca poate afecta, de asemenea, sanatatea unei sarcini, iar despre acestea vom discuta in cele ce urmeaza.
Cum protejeaza legea salariatele gravide si proaspetele mamici?
Actul normativ, cunoscut si sub numele de Legea Protectiei Maternitatii, este O.U.G. nr. 96 din 27 octombrie 2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca. Relativ recent, prin intermediul Legii nr. 154 din 18 iunie 2015, privind modificarea si completarea OUG nr. 96 din 2003, au fost introduse mai multe modificari legislative care vizeaza protectia maternitatii la locurile de munca, noile prevederi aplicandu-se incepand cu data de 25 iunie 2015.
Una din obligatiile angajatorilor in domeniul sanatatii si securitatii muncii este evaluarea riscurilor de la locul de munca si informarea salariatelor gravide privind rezultatele evaluarii riscurilor la care pot fi expuse, masurile care trebuie luate din punct de vedere al protectiei muncii, precum si drepturile legislative pe care le au salariatele gravide.
Sa vedem, in continuare, care sunt principalele prevederi si actualizari legislative privind protectia maternitatii la locul de munca pentru salariatele gravide.
Cerinte de securitate si sanatate a muncii pentru salariatele gravide
Lista minimala a agentilor care prezinta un risc specific de expunere si care sunt obligatoriu a fi evaluati in fuctie de natura, gradul si durata expunerii salariatelor gravide, face referire la agenti fizici, biologi si chimici, dupa cum urmeaza:
- agenti fizici, considerati ca agenti cauzali pentru leziuni ale foetusului si/sau dezlipirea de placenta, in special: socuri, vibratii sau miscari bruste; manipularea manuala de mase grele, implicand riscuri in special la nivelul coloanei vertebrale dorso-lombare; zgomot; radiatii ionizante si neionizante; ambiante termice extreme, reci sau calde; miscari si pozitii de munca, deplasari, oboseala mentala, fizica, alte eforturi fizice legate de activitatea salariatelor.
- agenti biologici, cum ar fi: toxoplasma; virusul rubeolei.
- agenti chimici, cum ar fi: agentii cancerigeni si/sau mutageni; mercurul si derivatii sai; medicamentele antimitotice; monoxidul de carbon; agentii chimici periculosi cu cale de absorbtie cutanata.
La aceasta lista cu agenti se adauga procedeele industriale ce pot duce la aparitia cancerului si conditiile de munca, cum ar fi activitatile. subterane miniere.
Masuri de protectie a muncii pe care trebuie sa le ia angajatorul
Evaluarile riscurilor se efectueaza de catre angajator, cu participarea obligatorie a medicului de medicina muncii, iar rezultatele lor, impreuna cu toate masurile care trebuie luate, se consemneaza in rapoarte scrise.
In cazul in care rezultatele evaluarii evidentiaza un risc pentru securitatea sau sanatatea salariatelor gravide angajatorul trebuie sa ia masurile necesare pentru a evita expunerea acestora la riscurile evidentiate. O astfel de masura poate face referire la modificarea temporara a conditiilor de munca si/sau a programului de lucru al salariatei in cauza.
Daca modificarea conditiilor de munca si/sau a programului de lucru nu este posibila ori nu poate fi realizata din motive bine intemeiate, angajatorul va lua masuri pentru a repartiza salariata gravida la alt post de lucru fara riscuri pentru sanatatea ori securitatea sa.
Important de precizat aici este faptul ca toate aceste masuri se iau in conformitate cu recomandarile medicului de medicina muncii si/sau a medicului de familie, iar veniturile salariale ale salariatei gravide nu vor fi afectate de aceste masuri.
Majoritatea salariatelor gravide isi pot continua sarcinile obisnuite in timpul sarcinii. Daca o salariata este ingrijorata cu privire la riscurile de securitate si sanatate la locul de munca, ar trebui sa discute toate aceste aspecte cu angajatorul, medicul de familie sau medicul de medicina muncii.
De asemenea, pentru consultanta specializata si personalizata, se pot adresa cu incredere, specialistilor EURAMIS CONSULTING, care au o experienta de peste 20 de ani in domeniul protectiei muncii in Bucuresti si la nivel national. EURAMIS CONSULTING va ajuta la implementarea procedurii de conformare cu cerintele legale pentru salariatele gravide, inclusiv la raportarea obligatorie a acestora catre ITM (Inspectoratele Teritoriale de Munca) si evaluarea riscurilor specifice.