Efectele zgomotului la locul de muncă

Expunerea la zgomot la locul de muncă poate afecta sănătatea lucrătorilor. Cel mai cunoscut efect al zgomotului la locul de muncă este pierderea auzului. Cu toate acestea, acesta poate crește, de asemenea, stresul și multiplica riscul de producere a unui accident.

Diminuarea auzului

Scăderea auzului poate fi cauzată de un blocaj mecanic al transmiterii sunetului la urechea internă (pierderea auzului conductiv) sau de leziunile celulelor ciliate ale cohleei, care face parte din urechea interioară (pierderea senzorineurală a auzului).

Rar, diminuarea auzului poate fi provocată și de tulburările de procesare auditivă centrală (când zonele auditive ale creierului sunt afectate).

Pierderea auzului cauzată de zgomot

Pierderea auzului ca o consecință a zgomotului este boala profesională cea mai întâlnită în Europa și reprezintă aproximativ o treime din bolile profesionale, înainte de afecțiunile pielii și ale sistemului respirator.

În general, pierderea auzului ca rezultat al muncii este cauzată de expunerea prelungită la zgomot puternic. Primul simptom este de obicei incapacitatea de a auzi sunetele înalte. Numai dacă nu se rezolvă problema reprezentată de excesul de zgomot, auzul persoanei va continua să se deterioreze, până când vor apărea probleme de detectare a sunetelor joase. În mod normal, acest fenomen are loc în ambele urechi.

Pierderea auzului cauzată de zgomot este ireversibilă.

Pierderea auzului poate să apară fără expunere prelungită

O scurtă expunere la zgomote de impuls (chiar și la un singur impuls puternic), cum ar fi cele produse de arme de foc, pistoale de tragere, pot avea efecte permanente, cum ar fi pierderea auzului și tinitus continuu. De asemenea, impulsurile pot străpunge membrana timpanului. Această perforare este dureroasă, dar poate fi vindecată.

Tinitus

Tinitusul este o senzație de sunete, bâzâit sau explozie pe care o simțiți în urechi. Expunerea excesivă la zgomot mărește riscul de a suferi de tinitus. Dacă zgomotul este de impuls (de exemplu, o detonare), riscul poate crește considerabil. Tinitusul poate fi primul semn că zgomotul dăunează urechii.

 

Zgomot și substanțe chimice

Unele substanțe periculoase sunt ototoxice (adică sunt toxice pentru ureche). Se pare că lucrătorii care sunt expuși la unele din aceste substanțe și zgomote sonore sunt expuse riscului de a avea probleme cu auzul. Riscul este mai mare în cazul lor decât în cazul celor expuși numai la unul dintre acești factori de risc.

Această sinergie a fost observată mai ales între zgomot și unii solvenți organici, cum ar fi toluen, stiren și disulfură de carbon. Aceste substanțe pot fi utilizate în medii zgomotoase în România în sectoare precum industria maselor plastice, artele grafice și producția de vopsele și lacuri.

Zgomot și lucrătoare însărcinate

Expunerea lucrătoarelor însărcinate la niveluri ridicate de zgomot la locul de muncă poate afecta fătul. Expunere prelungită la zgomot poate cauza o creștere a tensiunii arteriale și oboseală. Rezultatele unor experimente indică faptul că expunerea prelungită la zgomote puternice în timpul sarcinii poate afecta ulterior urechea, iar frecvențele joase au mai multe șanse de a provoca daune.

Companiile sunt obligate să evalueze natura, gradul și durata expunerii lucrătoarelor gravide la zgomot. Și dacă există un risc pentru securitatea și sănătatea lucrătoarei sau efecte asupra sarcinii, compania trebuie să modifice condițiile de muncă ale femeii însărcinate pentru a evita respectiva expunere. Este necesar să se recunoască faptul că utilizarea echipamentului de protecție personală din partea mamei însărcinate nu va proteja fătul contra riscurilor fizice.

Risc crescut de accidente

Zgomotul poate cauza accidente în următoarele moduri:

– împiedică muncitorii să asculte și să înțeleagă corect vocile și semnalele;

– maschează sunetul unui pericol care se apropie sau semnalele de avertizare (de exemplu, semnalele mașinilor care dau spatele);

– distrage atenția lucrătorilor, cum ar fi conducătorii auto;

– contribuie la intensificarea stresului în timpul lucrului care crește sarcina cognitivă și crește probabilitatea de a greși.

Modificarea comunicării orale

La locul de muncă, comunicarea eficientă este esențială, fie ea într-o fabrică, un șantier de construcții, un call center sau o școală. O bună comunicare orală necesită un nivel de voce la nivelul urechii celui care ascultă. Cel puțin cu 10 dB mai mare decât nivelul zgomotului ambiental.

Adesea, zgomotul ambiental se simte ca o modificare evidentă de comunicare orală, în special:

– dacă există frecvent zgomot ambiental;

– dacă ascultătorul suferă deja o ușoară pierdere a auzului;

– dacă se vorbește într-o limbă care nu este limba maternă a persoanei care ascultă;

-dacă starea fizică sau cea mentală a ascultătorului sunt afectate de boală, oboseală sau o creștere a sarcinii de lucru însoțită de grabă.

După cum se poate observa, există foarte multe efecte negative ale zgomotului la locul de muncă. Din acest motiv, trebuie luate toate măsurile necesare în vederea desfășurării în cele mai bune condiții a activităților de protecția muncii.

În acest sens, cea mai bună soluție o reprezintă o firmă de protecție a muncii din București, deoarece specialiștii săi știu mai bine ca oricine ce presupune securitatea munciiși care sunt pașii care trebuie urmați pentru a preveni suferința lucrătorilor la locul de muncă. De peste 20 de ani Euramis Consulting încearcă să reducă pe cât posibil suferința umană cauzată de accidentele de muncă. Euramis este partenerul potrivit, la locul potrivit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment