Dosarul accidentelor de muncă este compus dintr-o serie de documente speciale pe care trebuie să le întocmească orice angajator în vederea investigării circumstanțelor în care s-a produs un astfel de eveniment nefericit. Legea nr. 319/2006 care se referă la întocmirea acestui dosar consideră întocmirea sa o etapă obligatorie, ce nu poate fi ignorată în condițiile producerii unui accident la locul de muncă.
În principal, scopul unui dosar de cercetare este stabilirea împrejurărilor, precum și a cauzelor care au dus la producerea unui accident la locul de muncă, dar presupune și adoptarea unui set de măsuri speciale care trebuie luat pentru ca pe viitor să se poată evita situațiile de acest fel.
În urma unui accident de muncă, salariatul sau salariații implicați pot dobândi după caz o incapacitate temporară sau permanentă de muncă, iar accidentele foarte grave se pot solda și cu invaliditate sau deces. De aceea, nu trebuie niciodată ignorată importanța evaluării riscurilor profesionale ce pot conduce la producerea unui accident de muncă și pentru cele mai bune rezultate se recomandă colaborarea cu o firmă de protecția muncii din Bucureșticare să ofere angajatorului în cauză suportul necesar.
Dosarele de cercetare a accidentelor produse la locul de muncă diferă de la caz la caz. Dar cu toate acestea, există o serie de acte și documente care trebuie să se regăsească în mod obligatoriu în orice dosar de acest tip. Dintre documentele de o maximă importanță, amintim:
Acesta este minimul de acte necesar întocmirii unui dosar de constatare și cercetare a accidentelor la locul de muncă. Dar, după caz, el mai poate fi completat și cu alte documente care ajută la o identificare mai bună a circumstanțelor în care evenimentul a avut loc.
Responsabili cu întocmirea, respectiv colectarea acestor documente speciale sunt membrii comisiei de cercetare, o comisie formată din salariați ai companiei, în componența căreia intră persoane numite de angajator.
Ca reguli generale privind întocmirea acestui dosar, putem aminti:
După întocmire, dosarul de cercetare a accidentelor la locul de muncă trebuie trimis inspectoratului teritorial de muncă în vederea verificării și avizării. Primirea lui înapoi poate dura până la șapte zile lucrătoare de începând cu data primirii.
Corpul uman trebuie să-și mențină o temperatură constantă de sub 37-27.2°C pentru a fi sănătos.…
Suntem convinși că de multe ori, îți este greu să găsești timp pentru a acorda…
Căldură. Căldură peste tot. Este mult prea cald! Poate ți se pare că exagerăm, dar…
În calitate de specialiști în domeniul sănătății și siguranței în muncă, la Euramis - o…
Există nenumărate ocupații în întreaga lume, care mai de care mai provocatoare, mai satisfăcătoare, dar…
În capitală, temperaturile de afară deja au atins valori extreme pentru această perioadă, ceea ce…