Care sunt cele mai riscante meserii din România?
Dacă judeci lucrurile din toate punctele de vedere, nu există nicio meserie care să nu implice niciun fel de greutăți. Fie că muncești pe teren, sau într-un birou laolaltă cu alți angajați, există provocări cărora trebuie să le faci față zi de zi pentru ca la sfârșitul lunii să-ți primești binemeritatul salariu. Dar chiar și în aceste condiții, privite obiectiv, există o mulțime de slujbe mult mai provocatoare decât majoritatea celorlalte, ce implică riscuri pe care un angajat obișnuit nu le cunoaște.
Este adevărat că nimeni nu-și riscă viața în zadar și majoritatea acestor meserii excepționale din punct de vedere al activităților ce le presupun vin la pachet cu bonusuri motivante, precum un salariu mai mare, sporuri de stres și pericol, ajutor de handicap în cazul unui accident de muncă, dar și posibilitatea de a te pensiona mai devreme. Dar sunt aceste beneficii suficiente pentru a compensa pericolele de zi cu zi? Iată cum arată un top al celor mai riscante meserii din România și în ce constau riscurile pe care le implică.
6 Din cele mai periculoase meserii din România
În ceea ce privește țara noastră dacă ar fi să alcătuim un top al celor mai riscante meserii, acesta ar trebui să includă și profesiile de mai jos:
Domeniul construcțiilor implică un risc foarte ridicat de accident, nu doar în România, ci și în străinătate. Acum zece ani, conform unui raport alcătuit de Inspecția Muncii, muncitorii în construcții erau unii din profesioniștii cei mai expuși la pericol. Iar lucrurile nu s-au schimbat mult nici în ziua de azi. Construcțiile presupun condiții grele de muncă, iar de multe ori accidentele apar din cauza echipamentului de protecție insuficient, sau din lipsa măsurilor de siguranță.
Poate că sună dramatic, dar nu exagerăm deloc când spunem că în calitate de pompier fiecare nouă zi de muncă poate fi și ultima. Meseria de pompier este una foarte periculoasă, iar acest lucru nu se datorează doar flăcărilor cu care un astfel de profesionist trebuie să se lupte zi de zi, ci și a acumulărilor de gaze toxice la izbucnirea unui incendiu. Nimic din ceea ce trebuie să facă un pompier nu este simplu și de aceea, pe lângă pericolul real, cauzat de mediul de lucru, pompierii trebuie să facă față și unui nivel de stres foarte ridicat ce le poate determina apariția bolilor profesionale.
Nu degeaba există legi în Uniunea Europeană cu privire la numărul de ore pe care are voie să le conducă un șofer de TIR. Drumurile lungi, în timpul cărora șoferii trebuie să depună un efort considerabil pentru a fi în permanență atenți la trafic sunt foarte solicitante. Dar pe de altă parte, la această meserie se mai adaugă și stresul cauzat de presiunea patronilor și clienților care doresc cu orice preț livrarea la timp a produselor transportate.
Alpiniștii utilitari sunt profesioniști care lucrează la înălțime pentru repararea construcțiilor sau curățarea geamurilor. Un singur pas greșit, sau o pregătire insuficientă poate pune în pericol viața unui alpinist utilitar și de aceea nu se acceptă pentru această meserie decât persoane 100% apte pentru acest tip de muncă.
Din cauza numărului mare de mine vechi din România, am inclus și meseria de miner în lista noastră cu cele mai periculoase meserii. Sub pământ, există întotdeauna riscul de surpare, sau posibilitatea ca echipamentele se nu mai funcționeze la capacitatea lor maximă. În plus, calitatea aerului din subsol este mult mai slabă decât cea de la suprafață și astfel, minerii pot dezvolta de-a lungul timpului și afecțiuni respiratorii.
Meseria de militar nu este o meserie lipsită de pericole nici pe timp de pace. Unii profesioniști din cadrul armatei sunt trimiși peste hotare în cadrul misiunilor lor și de aceea siguranța este pentru aceștia întotdeauna o problemă. Ca militar, poți obține venituri foarte mari, iar un avantaj în plus este posibilitatea de a te pensiona mult mai devreme decât alți angajați. Dar în același timp, ca militar, expresia luptă pentru viață capătă pentru tine un sens literal.
Vrei să știi care sunt riscurile pe care le impune meseria ta și cum să te protejezi de pericole? O firmă de protecția muncii din București îți poate oferi consultanța necesară în această privință!