Orice angajator este obligat prin lege, în funcție de natura activităților comerciale pe care le desfășoară în cadrul companiei sale, să furnizeze angajaților săi echipamente individuale de protecție, adecvate sarcinilor lor de lucru.
Ca să-ți dai seama care este cel mai bun echipament de protecție pentru angajații tăi și ca să le asiguri un mediu de lucru lipsit de pericole, cel mai bine ar fi să colaborezi cu o firmă de protecția muncii Bucuresti precum Euramis, cu o experiență vastă în acest domeniu de activitate, dar pentru început legat de componentele echipamentului de protecție, ca să știi ce opțiuni ai la îndemână, te invităm să citești cu atenție acest articol.
De câte feluri sunt echipamentele de protecție?
Elementele echipamentelor de protecție pot fi clasificate în funcție de partea corpului pe care o protejează. Astfel, avem:
- echipamente pentru protecția capului;
- echipamente pentru protecția ochilor;
- echipamente pentru protecția urechilor;
- echipamente pentru protecția căilor respiratorii;
- echipamente pentru protecția membrelor superioare;
- echipamente pentru protecția membrelor inferioare;
- echipamente pentru protecția întregului corp.
Echipamentele pentru protecția capului
În această categorie de echipamente de protecție regăsim căștile și șepcile de protecție. Primele sunt folosite în general de către lucrătorii în construcții, ingineri și mineri pentru protecția împotriva obiectelor tari care ar putea lovi prin cădere capul în timpul lucrului, iar cele din urmă de către lucrătorii din agricultură pentru protecția împotriva expunerii prelungite la acțiunea razelor UV.
Căștile de protecție pentru lucrătorii din subteran, dar și pentru cei care lucrează afară, în condiții neprielnice de lumină, sunt dotate în general cu lanterne.
Echipamentele pentru protecția ochilor
Din categoria echipamentelor pentru protecția ochilor fac parte ochelarii de protecție, vizierele și măștile de sudură. Foarte mulți lucrători folosesc acest tip de echipament de protecție inclusiv sudorii, mecanicii, constructorii și laboranții, iar în timpul pandemiei de COVID-19 chiar și specialiști din alte domenii au purtat astfel de echipamente de protecție pentru prevenirea infectării.
Echipamentele pentru protecția urechilor
În general, pentru protecția urechilor se folosesc antifoane interne și antifoane externe. Lucrătorii care au nevoie de astfel de echipamente de protecție sunt cei care muncesc în aeroporturi sau pe șantiere, dar și mașiniștii, sunetiștii sau mecanicii.
Echipamentele pentru protecția căilor respiratorii
Măștile de protecție sunt cele mai comune tipuri de echipamente pentru protecția căilor respiratorii. Există foarte multe tipuri de măști, iar în funcție de caracteristicile lor, ele sunt folosite de către mineri, lucrători specializați în demolări, lucrătorii din domeniul sanitar și cei care își desfășoară activitatea profesională în cadrul fabricilor. Măștile au rolul de a împiedica pătrunderea particulelor de praf și a substanțelor chimice direct în căile respiratorii, dar și de a crea o barieră de protecție împotriva agenților patogeni.
Echipamentele pentru protecția membrelor superioare
Există mănuși rezistente la impact, mănuși antităiere și mănuși antistatice care protejează membrele superioare împotriva loviturilor sau tăieturilor. Aceste mănuși se folosesc zi de zi de către lucrătorii din fabrici, dar și de către agricultori sau constructori. Mănușile sunt foarte practice și utile și, în funcție de materialul din care sunt lucrate, pot face diferența între un membru sănătos și unul rănit sau chiar amputat.
Echipamentele pentru protecția membrelor inferioare
Pentru protecția picioarelor se folosesc atât pantofi, bocanci sau cizme speciale de protecție, cât și pantaloni termoizolanți sau ignifugi. Echipamentele de protecție pentru apărarea picioarelor sunt unele din cele mai comune tipuri de echipamente de protecție întrucât ele sunt folosite într-o gamă foarte variată de domenii de activitate. Încălțămintea de protecție este gândită în așa fel încât să prevină riscul împiedicărilor sau alunecărilor pe suprafețele din incinta locului de muncă, dar și să apere degetele de picioare și talpa piciorului de eventuale lovituri. Pantalonii pe de altă parte, majoritatea lor, au fost creați cu scopul de a proteja picioarele împotriva temperaturilor extreme.
Echipamentele pentru protecția întregului corp
În această categorie putem include halatele de lucru, costumele antistatice, șorturile de protecție chimică și costumele de protecție aluminizate. Aceste tipuri de echipamente de protecție se folosesc în speciale de către electricieni, lucrătorii în laborator și lucrătorii în siderurgie, dar și de către specialiști din alte domenii de activitate.