Etica în relația dintre angajat și angajator

Orice întreprindere, indiferent dacă este vorba de una de stat sau particulară, își asumă o serie de responsabilități față de angajații săi. Într-o societate modernă, angajarea, dar și obținerea sau păstrarea unui loc de muncă reprezintă câteva din cele mai importante relații sociale dintre membrii societății respective.

În calitate de salariați, majoritatea dintre noi, ne petrecem la muncă sau în drum spre muncă ori de la muncă, aproape jumătate din întreaga viață, iar dacă excludem timpul de somn, poate chiar mai mult. De aceea, pentru bunăstarea unui angajat o relație pozitivă dintre el și angajatorul său este absolut necesară.

În România zilelor noastre, problema drepturilor angajaților a devenit o problemă foarte controversată, chiar dacă au trecut deja mai bine de 30 de ani de la încheierea unei epoci în care se putea vorbi prea puțin de drepturile unei persoane. Acest lucru se întâmplă din cauza faptul că deși am lăsat în urmă un regim cu multe hibe, abordarea noastră față de capitalism a fost una originală, dar și inconsistentă. Din acest motiv, chiar dacă sistemul de guvernare s-a schimbat, tranziția la o economia centralizată la o economie de piață nu a reprezentat neapărat un fenomen pozitiv pentru unele persoane.

Odată cu trecerea la capitalism mulți români și-au pierdut slujbele, iar alții au trăit ani buni sau încă trăiesc cu teama de a fi dați afară de la serviciu și a ajunge șomeri. Există într-adevăr o mulțime de companii care își respectă angajații și îi remunerează în funcție de capacitățile lor și de valoarea serviciilor pe care aceștia le prestează în cadrul companiilor din care fac parte. Dar în același timp există și companii care nu oferă mai mult decât salariul minim pe economie, iar relațiile dintre angajați și angajatori, din punct de vedere etic, nu sunt cele mai bune.

Vorbim despre etică și nu despre moralitate deoarece etica implică niște reguli universal valabile, în timp ce moralitatea este influențată de cultură, credințe religioase, educație etc.

Este dreptul la muncă un drept în adevăratul sens al cuvântului?

Când vine vorba de etica în relația dintre angajator și angajat, primul lucru care ne vine în minte este dreptul la muncă al celui din urmă. Pe scurt, în funcție de definirea acestui drept, dar și de modul să de exercitare, putem stabili ce este permis și ce este interzis atât angajatorului cât și angajatului în timpul orelor de program și la locul de muncă.

Dreptul la muncă este un drept înscris în Declarația Drepturilor Omului și în Carta Europeană a Drepturilor Omului, fiind considerat unul din drepturile fundamentale ale ființelor umane. Dreptul la muncă este un drept care derivă din alte drepturi ale omului precum dreptul la viață sau dreptul la respect.

Dar chiar și în aceste condiții, în societatea modernă au loc dezbateri aprinse în legătură cu modul de aplicare al acestui drept. Dacă fiecare individ are dreptul la muncă, asta înseamnă că are dreptul să muncească și să se angajeze dacă îndeplinește cerințele unui loc de muncă sau chiar este cineva obligat să-i creeze special pentru el un loc de muncă în cazul în care nu găsește unul pe cont propriu.

Din acest motiv, o mulțime de persoane consideră că unul din scopurile principale ale unei companii este crearea de locuri de muncă și din acest motiv afișează o atitudine refractară față de angajatori, iar în momentul în care ajung angajați au impresia că superiorii lor sunt obligați să le accepte orice deoarece nu au dreptul să-i dea afară.

Pe de altă parte, indiferent de atitudinea pe care o au angajații lor, angajatorii trebuie să se comporte profesional, să-și respecte angajamentele luate în cadrul contractului de muncă și să facă tot posibilul pentru a crea un loc de muncă sigur și confortabil pentru cei din subordinea lor. Dar această bunăvoință nu trebuie cu niciun preț interpretată greșit, deoarece și angajatorii, la rândul lor, au dreptul de a-și alege angajații într-un mod obiectiv și dacă aceștia nu îndeplinesc cerințele cu care au fost de acord prin contractul de muncă, nu sunt obligați să continue colaborarea.

Pentru mai multe informații despre acest subiect, dar și cum să creezi un mediu de lucru care optim, care să-i motiveze pe angajați și să le crească productivitatea, sfatul nostru este să colaborezi cu o firmă de protecția muncii București care te poate ajuta să-ți atingi adevăratul potențial în calitate de angajator.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment