Totul despre deplasarea la locul de muncă a angajaților și obligațiile angajatorului
În momentul semnării contractului individual de muncă, orice angajat trebuie să completeze traseul pe care îl are de parcurs între birou și locuința sa. Acest lucru este în favoarea angajatului respectiv deoarece în eventualitatea unui accident petrecut pe acest traseu declarat, salariatul poate beneficia de concediu medical plătit în totalitate, spre diferență de situația în care prin abaterea de la drum nu va primi decât 75% din salariul obișnuit.
Cum se întocmește o declarație de traseu?
Declarația de traseu este o declarație pe proprie răspundere privind traseul de deplasare la/de la serviciu. În această declarație trebuie trecut atât traseul parcurs către locul de muncă, cât și cel de la întoarcerea acasă. Într-unele cazuri, la dorința angajatului, se pot trece chiar și două trasee.
În cazul în care angajatul nu locuiește la adresa din buletin așa cum se întâmplă atunci când are un domiciliu provizoriu la una din rude sau cunoștințe sau stă în chirie, pe declarația de traseu trebuie completată această adresă de reședință și nu cea înscrisă în actul de identitate.
În declarația de traseu trebuie trecut mai întâi modul de deplasare și apoi câteva puncte de reper pe care salariatul le parcurge pentru a ajunge la serviciu. Există mai multe moduri în care declarația de traseu poate fi completată în funcție de mijlocul de transport folosit:
– în cazul deplasării cu un autoturism personal, se trece mai întâi strada unde acesta este parcat în mod obișnuit și are loc îmbarcarea, câteva puncte de reper urmate după aceea pentru a ajunge la locul de muncă și la final, strada unde se află punctul de lucru al angajatului;
– în cazul deplasării cu mijloacele de transport în comun, trebuie trecut prima oară numele stației unde se face îmbarcarea și numărul sau numerele mijloacelor de transport folosite. La final se trece și numele stației de îmbarcare. În cazul în care angajatul este nevoit să schimbe mijloacele de transport pentru a ajunge la serviciu se menționează și acest lucru trecându-se obligatoriu și numărul fiecăruia din acestea;
– există și angajați care nu folosesc autoturismul personal și nici nu se urcă într-un mijloc de transport pentru a ajunge la locul de muncă preferând să meargă pe jos sau să folosească bicicleta. Aceștia, la fel ca cei care se deplasează cu o mașină proprie, trebuie să scrie numele străzii de unde pleacă și să continue cu punctele de reper pe care le parcurg până la serviciu;
– în sfârșit, de acasă la locul de muncă, angajații pot merge atât cu un mijloc de transport, cât și cu vehiculul personal sau pe jos și atunci trebuie să menționeze și acest lucru în declarația de deplasare. Combinația între vehiculul personal și mijloace de transport o aleg în mod special angajații care locuiesc departe de locul de muncă, dar odată ce au ajuns la intrarea în orașul în care se află compania lor, aleg să-și parcheze mașina și să se urce în metrou, tramvai sau autobuz.
Așa cum reiese și din ideile de mai sus, fiecare detaliu din declarația de traseu vine în ajutorul angajatului în caz de accident. Pe de altă parte, protejează și pe angajator deoarece acesta nu va fi obligat să suporte un concediu medical 100% plătit în cazul în care salariatul s-a abătut de la traseul declarat.
Importanța modului în care se declară timpul de deplasare
Pentru a beneficia de concediu medical plătit 100% în caz de accident, angajatul trebuie să fie foarte atent și la timpul aproximativ pe care îl declară necesar pentru a ajunge de acasă la muncă și de la muncă înapoi acasă. Dacă în mod obișnuit declară că traseul durează 40 de minute și accidentul se petrece la câteva ore de la plecarea de la birou, atunci nu mai poate fi vorba de un accident care să aibă legătură cu locul de muncă și angajatorul este scutit de obligații.
Pentru informații suplimentare în legătură cu acest subiect și pentru consultanță în vederea completării declarației de traseu, ca să vă asigurați ca angajator că ați întocmit toată documentația conform legislației în vigoare, puteți apela la o firmă de protecția muncii. Aceasta vă poate da detalii în legătură cu obligațiile pe care le aveți față de angajații dumneavoastră, dar vă poate oferi și un model valid de declarație.
Încă un lucru demn de menționat este faptul că în caz de accident plata concediului medical este suportată în primele cinci zile de către angajator și apoi de către Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.