Stresul este o problemă de care cu toții suntem conștienți. Studiul online realizat pe 1000 manageri de către Dr. Mark Winwood, directorul Serviciilor Psihologice pentru AXA PPP Healthcare reliefează faptul că oricare dintre noi poate fi afectat de acesta, oricând şi în orice domeniu am lucra. Stresul poate să apară dintr-odată sau se poate instala în timp. Acesta se manifestă în moduri diferite la diverşi oameni, iar dacă nu se intervine la timp, poate să devină o problemă psihologică semnificativă, cum ar fi apariţia anxietăţii, a depresiei şi a epuizării.
Potrivit acestui studiu se pare că există o mulţime de lucruri care pot determina apariţia stresului, unele dintre ele vă pot chiar surprinde. Vara zilele sunt mai lungi, mai însorite şi mai călduroase, și din această cauză este posibil să nu mai simțiți atât de tare prezența stresului, având în vedere că starea voastră de spirit se îmbunătățește. Dar el există, fiindcă volumul de muncă este mare. Vă faceți și treaba voastră și pe-a colegilor care sunt plecaţi în concediu.
În plus, în această perioadă copiii au examene și trebuie să le acordați suportul și susţinerea necesară. Apoi, trebuie să vă plănuiți concediul personal ce implică un efort pentru rezervări, etc.. Toate acestea vă pot afecta. Astfel, se reduce numărul de ore de somn dacă ați rămas în urmă cu lucrul.
Care e problema? Stresul este un fenomen general şi comun pentru toată lumea. De exemplu, în urma unei cercetări făcute printre angajați s-a constatat că 48% din managerii seniori, spun că se simt stresaţi tot timpul sau în marea majoritate a timpului. Presiunea permanentă şi intensă nu este bună pentru sănătatea fizică şi psihică şi poate afecta performanţa într-un mod negativ. De exemplu, stresul poate afecta dispoziţia voastră, a angajaţilor. Un manager stresat poate chiar să nici nu realizeze faptul că având o dispoziţie proastă, lipsit de răbdare sau cu exigenţe nejustificate, îi poate demotiva pe colegii săi de lucru, producând un efect nedorit asupra stării de bine şi a productivităţii.
În perioada verii, stresul poate creşte din cauza reducerii capacităţii de muncă a multor angajaţi (în special a celor care au copii în întreţinere) aceştia luându-şi zile libere, pentru a profita de timpul călduros petrecut cu familia, lăsând pe seama altor colegi responsabilităţile de la serviciu. Deşi reducerea personalului în această perioadă de vară poate fi o provocare, concediul de odihnă este vital pentru angajaţi cu scopul încărcării bateriilor. Dacă angajaţii continuă să lucreze şi în perioada de concediu, aceştia riscă să ajungă la epuizare, cu implicaţii serioase pe termen lung, în ceea ce priveşte sănătatea lor. Dacă nu se opresc din lucru la timpul potrivit, pentru a se recupera, este posibil să fie nevoiţi să îşi ia chiar un concediu mult mai mare, decât cel obişnuit.
Pentru a se evita toate aceste probleme și pentru o bună planificare a forței de muncă, există câţiva paşi pe care managerii îi pot urma, pentru a reduce presiunea de pe umerii angajaţilor, cum ar fi colaborarea cu diverse persoane pe o perioadă temporară de vară. De asemenea, managerii își pot încuraja angajaţii care rămân la lucru, să îşi menţină starea de bine, având grijă să facă pauze de lucru pentru a se relaxa.
Lucraţi mai inteligent, nu mai greu
Dacă sunteţi angajat, munca trebuie să fie făcută. Totuşi, poate fi nerealist a se pretinde celor rămaşi la muncă, să acopere orele şi volumul de muncă al tuturor colegilor plecaţi în concediu. Dacă sunteți manageri ar trebui să faceți tot ce vă stă în putinţă pentru a descuraja lucrul exagerat peste program şi în acelaşi timp, să vă încurajeze oamenii să îşi ia pauze regulate. Luând o pauză, este mai bine pentru productivitate, iar lucrul mai organizat şi mai inteligent, nu mai mult, îi poate ajuta pe cei rămaşi la muncă să gestioneze mai eficient sarcinile de lucru în lipsa colegilor lor. Ca angajatori de asemenea ar trebui să vă gândiți la ce competenţe lipsesc, atunci când angajaţii sunt în concediu. Dacă este posibil, să identificați două sau trei persoane care pot ţine locul angajaţilor cheie, pentru a asigura o continuitate a lucrului pe perioada concediilor. Iar atunci când plănuiți perioada concediilor, este important să vă asigurați că aceşti lucrători cheie, nu îşi vor lua toţi concediu, în aceeaşi perioadă.
Asiguraţi-vă că fiecare angajat îşi cunoaşte bine rolul la locul de muncă
Perioada concediilor de vară, oferă membrilor mai tineri din echipa de lucru, oportunitatea de a avansa şi de a arăta ce pot face mai bine.Totuşi pentru aceasta, este nevoie de un transfer de informaţii amănunţit, astfel încât fiecare să ştie ce se cere şi se aşteaptă de la ei. Acest lucru valorează mult, deoarece se economiseşte timp, care altfel s-ar consuma pentru căutarea şi aflarea de răspunsuri. Când un angajat pleacă în concediu, asiguraţi-vă că sarcinile sunt atribuite altor colegi. Desemnaţi o persoană care să facă verificarea corespondenţei pentru a nu se pierde informaţii preţioase.
Acordaţi un timp pentru a analiza situaţia
A investi timp în angajaţi, este bine din punct de vedere moral şi oferă o oportunitate de a verifica cum se comportă aceştia. Întrebaţi angajaţii cum se simt şi constataţi sub ce presiune se află aceştia: cei rămaşi la lucru, cât şi cei plecaţi în concediu. Făcând o apreciere corectă a volumului de lucru presant şi având o imagine corectă a felului în care se simt angajaţii, este mai uşor să distribuiţi sarcinile şi să menţineţi productivitatea. Măsuri cum ar fi programul de lucru flexibil, pentru evitarea stresului legat de transport şi acomodarea familiei sau alte angajamente personale, ar trebui să ajute la construirea bunăvoinţei şi loialităţii angajaţilor. Oferind angajaţilor accesul la o consiliere confidenţială (printr-un program de asistenţă, de exemplu) poate fi un suport extrem de important, pentru a permite angajaţilor să gestioneze eficient presiunile din viaţa lor. O altă modalitate de a le oferi suport şi sprijin angajaţilor, este să aibă fiecare angajat acces la un specialist din domeniul medical, prin intermediul asigurării medicale.
Vă puteți ajuta angajații să evite stresul, contribuind la realizarea obiectivelor propuse, oferind acestora mijloacele necesare pentru a vă comunica problemele care îi deranjează. Revizuirea periodică a performanțelor acestora, a opțiunilor de dezvoltare a carierei și insuflarea unui sentiment de autonomie la locul de muncă vor permite angajaților să se bucure de activitatea pe care o desfășoară în cadrul companiei dvs.
Puteți organiza un coaching referitor la un stil de viață sănătos și frumos, ca parte a beneficiilor oferite angajaților. Astfel, le puneți la dispoziție modalități sănătoase de atenuare a stresului. Crearea unui mediu de lucru plăcut va influența în mod pozitiv productivitatea angajaților și afacerea dvs.
Tensiunea din timpul verii nu este ceva obişnuit şi ca angajatori ar trebui să fiți înţelepţi, să faceți o verificare medicală a sănătăţii angajaţilor în această perioadă, pentru a evalua nivelul stresului. Afacerile se sprijină pe forţa de muncă, iar o echipă fericită, sănătoasă, se presupune că este mult mai productivă. Prin urmarea şi respectarea paşilor simpli menţionaţi anterior, puteţi face o diferenţă pentru starea de bine a angajaților, cât şi pentru echilibrul financiar al afacerii.
Un alt demers, cu impact mult mai mare pentru evaluarea nivelului de stres al organizației, este apelarea la specialiști în domeniul SSM (securitate și sănătate în muncă) precum ai companiei EURAMIS CONSULTING. Această companie abilitata de autorități pentru prestări servicii SSM a elaborat o metodă originală de evaluare și cuantificare a nivelului de stres al organizației – ca și cum ai ”lua temperatura” relațiilor interumane. In esență metoda revelează exact aspectele sensibile ce țin de aceste relații (aspecte ce țin de comunicare, program de lucru, sarcini de munca, relații ierarhice, etc.) după care, cu ajutorul specialiștilor în psihologie organizațională se poate acționa pentru detensionarea relațiilor, luarea unei game de măsuri cu caracter subiectiv sau obiectiv. Ce este interesant și surprinzător, chiar pentru autorii metodei, este faptul că prin simpla evaluare, fără a se intervenii ulterior cu alte măsuri concrete, s-a redus nivelul de stres pentru simplul motiv că cei evaluați au intuit modul cum se pot implica personal în reducerea nivelului de stres și au adoptat atitudini schimbate, pozitive.
Autor
Adrian Paraicu
Corpul uman trebuie să-și mențină o temperatură constantă de sub 37-27.2°C pentru a fi sănătos.…
Suntem convinși că de multe ori, îți este greu să găsești timp pentru a acorda…
Căldură. Căldură peste tot. Este mult prea cald! Poate ți se pare că exagerăm, dar…
În calitate de specialiști în domeniul sănătății și siguranței în muncă, la Euramis - o…
Există nenumărate ocupații în întreaga lume, care mai de care mai provocatoare, mai satisfăcătoare, dar…
În capitală, temperaturile de afară deja au atins valori extreme pentru această perioadă, ceea ce…