De ce avem nevoie de un serviciu extern competent de protectia muncii?

Gestionarea activitatilor de securitate si sanatate la locul de munca aduce atat beneficii pentru salariati, cat si pentru performanta si profitabilitatea afacerii. Toata lumea, de la lucratorii individuali, companii, pana la sistemele nationale de sanatate pierd atunci cand activitatile de protectia muncii sunt neglijate.

Servicii de protectia muncii interne sau externalizate?

Angajarea unui specialist in protectia muncii este, de obicei, o varianta costisitoare, dar pe care inca multi angajatori prefera sa-l faca, in loc sa profite de alte variante posibile, mai avantajoase. Varianta alternativa cea mai profitabila consta in externalizarea serviciilor de protectia muncii, adica – o firma specializata si acreditata in acest domeniu – sa se ocupe de toate activitatile de SSM si SU ale firmei.

Aceasta varianta este mai ieftina, mai eficienta, dar datorita lipsei de incredere si din cauza prezumtiei ca aceasta ar costa mai multi bani, o mare parte dintre patroni prefera sa se ocupe ei, personal sau prin intermediul unui angajat, de aceste servicii.

Avantajele pentru a avea un serviciu de protectia muncii intern sunt legate, in primul rand, de faptul ca angajatul respectiv este la dispozitia managerilor si pentru alte activitati decat cele legate strict de SSM si SU. Sunt si dezavantaje aici, cum ar plata angajatului cand acesta este in concediu si nu se ocupa de activitatile de SSM si SU ale firmei.

Avantajele externalizarii serviciilor de protectia muncii sunt: organizarea si conducerea activitatii de protectia muncii este preluata de firma prestatoare se platesc serviciile prestate, si nu orele de munca din luna respectiva asigurarea continuitatii serviciilor de SSM si SU prin simplu fapt ca firma externa nu intra in concediu, nu se imbolnaveste, iar o eventuala fluctuatie de personal in cadrul firmei de protectia muncii nu va fi resimtita de firma client

Serviciul extern EURAMIS CONSULTING garanteaza calitatea serviciilor (poseda sistemul ISO al calitatii inca din anul 2007)
Pe langa avantajele financiare, un serviciu extern competent de protectia muncii aduce si alte beneficii firmelor, in primul rand datorite expertizei, experientei si specializarii specifice a consultantilor si specialistilor din cadrul firmei externe.

Cand avem nevoie de servicii externe de protectia muncii?

Conform art. 29 si 18 (3) din HG 1425/2006 – Norme metodologice de aplicare a prevederilor legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, se specifica urmatoarele:

Angajatorul apeleaza la servicii externe: „in cazul in care lucratorii desemnati/ serviciul intern de prevenire si protectie nu au capacitatile si aptitudinile necesare pentru efectuarea tuturor activitatilor de prevenire si protectie prevazute, angajatorul trebuie sa apeleze la servicii externe pentru acele activitati de prevenire si protectie pe care nu le poate desfasura cu personalul propriu”.

Daca ar fi sa ne gandim la un caz ipotetic, se stie ca in cazul accidentelor cu incapacitate temporara de munca trebuie intrunita o comisie de cercetare, numita de angajator, cu cel putin trei membri, dintre care cel putin unul trebuie sa fie specialist cu pregatire superioara (specialist in protectia muncii, evaluator in domeniu). Acest specialist poate fi chiar din firma in cauza, dar in general firmele nu au astfel de specialisti. Un serviciu extern abilitat de SSM si SU efectueaza pentru dvs. toate actiunile urgente si obligatorii in caz de accident de munca sau alte evenimente nedorite si va reprezinta in fata organelor de contorol ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) si ISU (Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta).

Activitatile de prevenire si protectie a muncii sunt definite si in art.15 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006. Puteti afla mai multe despre activitatile specifice de protectia muncii din articole de pe site sau direct de la unul din consultantii nostri.

Beneficiile serviciilor competente de protectia muncii

Serviciile slabe de SSM aduc costuri suplimentare companiilor, pe cand firmele cu standarde mai inalte privind securitatea si siguranta in munca sunt de succes si durabile, sustenabile. Aceste beneficii pot fi masurate prin prisma unor indicatori, cum ar fi:

Cresterea productivitatii prin mai putine zile de boala in randul salariatilor

  • Reducerea costurilor de asistenta medicala
  • Mentinerea in campul muncii a lucratorilor in varsta
  • Stimularea metodelor si tehnologiilor de lucru mai eficiente
  • Reducerea numarului de persoane care trebuie sa-si reduca programul de munca pentru a-si ingriji un membru al familiei
  • Reducerea sau chiar eliminarea sanctiunilor acordate de autoritati (ITM si ISU)
  • Reducerea sau chiar eliminarea accidentelor de munca
  • Reducerea fluctuatiei personalului
  • Imaginea companiei are de casigat

Sanse sporite la licitatii la care caietele de sarcini impun tot mai des cerinte SSM si SU respectate cu strictete
Studiile estimeaza ca, pentru fiecare euro investit in SSM, exista o rentabilitate de 2,2 euro si ca raportul cost-beneficiu al imbunatatirii sigurantei si sanatatii in munca este favorabil.

EURAMIS Consulting, parte a solutiei

Cu o experienta de peste 20 ani in protectia muncii, EURAMIS Consulting ofera servicii externe de protectia muncii in Bucuresti si in toate orasele tarii. Calitatea seviciilor oferite este certificata de sistemul ISO 9001 care este implementat in cadrul companiei inca din 2007.

Misiunea echipei EURAMIS Consulting este de a promova principiile managementului modern, performant, prin concentrarea strategiilor si actiunilor pe prevenirea evenimentelor nedorite (accidente de munca, incendii, avarii, poluari de mediu, etc.), urmarind totodata creşterea rentabilitatii, reducerea cheltuielilor si construirea unei imagini de marca atractive si de incredere pentru clientii sai.

Euramis este partener national al Agentiei Europene pentru Securitate si Sanatate in Munca.

Cere oferta

  • Va rugam sa luati la cunostinta ca Euramis nu va transmite niciodata mesaje nesolicitate (spam) si nici nu va transmite catre terti adresele dumneavoastra de email sau alte date cu caracter personal.
 

Captcha

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment