Blog

Riscurile pe care le implică munca la negru pentru angajatori

Riscurile pe care le implică munca la negru pentru angajatori

 

Munca la negru este un serviciu prestat de un angajat pentru un angajator, în lipsa unui contract individual de muncă. În acest caz, angajații sunt persoane fizice, iar angajatorii persoane juridice sau fizice care din diverse motive evită întocmirea unui document legal și totodată plata contribuțiilor sociale și a impozitului pe venit, datorate statului pentru angajatul sau angajații în cauză.

 

Munca la negru poate fi întâlnită în diferite sectoare. Dar domeniile în care este cea mai comună sunt construcțiile, comerțul, agricultura, gospodăriile și serviciile auto. Pentru că este mai “ieftin” așa,  nu puțini sunt cei care angajează ilegal persoane care să ridice blocuri sau case, să vândă în piețe, să muncească la câmp, să facă curat sau să aibă grijă de copii sau vârstnici, plătindu-le pentru serviciul prestat, dar neînregistrând salariul acordat nicăieri.

 

Însă fără un contract legal, atât angajații, cât și angajatorii se expun la o serie de riscuri care depășesc cu mult avantajele aparente ale muncii la negru. Așa cum există și angajatori înșelători, la fel se găsesc și angajați care nu-și respectă promisiunile și dispar fără să se achite de obligații, la scurt timp după ce au fost plătiți. Sau, în cazul celor care au grijă de alte persoane, le pot trata necorespunzător, fără să poată fi trase la răspundere deoarece angajatorul nu are nicio dovadă a faptului că le-a solicitat serviciile. Iar acesta sunt doar două din riscurile la care se expun angajatorii ce încurajează munca la negru! Despre restul, chiar mult mai periculoase, vom discuta pe larg în rândurile ce urmează.

 

Ce dezavantaje implică munca la negru pentru angajatori?

 

La o primă evaluare a situației, poate părea destul de tentant ca angajator să rămâi cu banii de taxe în buzunar, dar să te bucuri și de un serviciu făcut bine. În plus, mai ales dacă ești o persoană fizică, nu mai trebuie să te confrunți cu toată birocrația înființării unei firme și nici să-ți bați capul cu angajarea de personal. Dar în realitatea, încurajând munca la negru, te expui următoarelor riscuri greu de trecut cu vederea:

 

  • Sancțiuni sub formă de amenzi foarte mari. Pentru fiecare angajat pe care îl plătește la negru, un angajator va trebui să plătească o amendă de 20.000 lei în cazul în care fapta sa este descoperită de inspectorii ITM, care pot veni oricând, neanunțați, în control;
  • Suspendarea activității până la intrarea în legalitate. Pe baza abaterilor constatate, inspectorii ITM pot suspenda temporar activitatea unei firme, nepermițând angajatorului să se întoarcă la muncă decât după plata amenzilor precum și a contribuțiilor sociale și impozitului pe venit datorate statului pe perioada în care a avut angajați la negru;
  • Riscul de a intra la închisoare pentru o perioadă cuprinsă între 6 luni și 2 ani. Dacă un angajator sancționat pentru plata la negru a unuia sau mai mulți angajați și a cărei firmă a fost suspendată până la intrarea în legalitate își reia activitatea fără a se achita de obligațiile bănești față de stat, fapta sa se consideră o infracțiune și se pedepsește cu închisoare;
  • Riscul de a angaja persoane fără experiență, care pot pune în pericol nu doar sănătatea, ci și viața celorlalți angajați și a unor persoane implicate în mod indirect. În domeniul construcțiilor de exemplu, muncitorii care lucrează la negru și nu au experiența și calificarea necesară pentru sarcinile pe care le îndeplinesc, reprezintă un pericol atât pentru cei din jur, cât și pentru comunitate. Rezultatul muncii lor poate avea urmări dezastruoase, iar în lipsă de documente care să ateste faptul că au prestat serviciul respectiv, nici nu pot fi trași la răspundere.

 

În concluzie, deși ar putea părea avantajos pe termen scurt, în realitate, chiar și o zi în care colaborezi la negru cu un angajat, poate fi extrem de costisitoare pentru tine, ca angajator. De aceea, chiar dacă implică mai multă birocrație și niște cotizații în plus la stat, nu risca și desfășoară-ți mereu activitatea business-ului tău în mod legal. Dacă ai nevoie de sfaturi, suport și consultanță de specialitate în domeniul sănătății și securității în muncă, nu ezita să contactezi echipa Euramis, o firmă de protecția muncii din București gata să-ți stea la dispoziție pentru orice problemă legată de muncă și protecția ei.

Paraicu Adrian

Sef serviciu extern SSM

Postari Recente

Cum recunoaștem primele semne ale insolației și ce trebuie să facem pentru a o evita?

Corpul uman trebuie să-și mențină o temperatură constantă de sub 37-27.2°C pentru a fi sănătos.…

7 months In urma

Cum să-ți protejezi sănătatea mintală la locul de muncă

Suntem convinși că de multe ori, îți este greu să găsești timp pentru a acorda…

7 months In urma

Cum să eviți supraîncălzirea corpului și insolația pe timp de vară?

Căldură. Căldură peste tot. Este mult prea cald! Poate ți se pare că exagerăm, dar…

7 months In urma

Cele mai comune boli profesionale cu care se confruntă lucrătorii în ziua de azi

În calitate de specialiști în domeniul sănătății și siguranței în muncă, la Euramis - o…

7 months In urma

Topul celor mai periculoase locuri de muncă din lume în anul 2024

Există nenumărate ocupații în întreaga lume, care mai de care mai provocatoare, mai satisfăcătoare, dar…

7 months In urma

Cum să faci față căldurii atunci când lucrezi afară, în aer liber?

În capitală, temperaturile de afară deja au atins valori extreme pentru această perioadă, ceea ce…

7 months In urma