Protectia muncii

Exercitiile de teambuilding sunt o oportunitate pentru multi angajatori de a investi o parte din bugetul lor disponibil in organizarea de activitati de teambuilding. Pe de o parte, aceasta este o modalitate prin care angajatorii doresc sa multumeasca angajatilor lor, dar, pe de alta, o vad, de asemenea, ca o modalitate de a creste eficienta in munca.

De ce exercitiile de teambuilding castiga popularitate in crestere in aceste zile?

Pentru a fi eficienti in lumea afacerilor, angajatii trebuie sa fie in masura sa planifice in mod eficient activitatile si sa execute programe precum o echipa, sa comunice in mod clar, sa utilizeze in mod eficient resursele si sa fie capabili sa se adapteze la multiple circumstante aflate in schimbare.

Studiile au aratat ca, pe langa competenta profesionala a angajatilor individuali, succesul unei companii depinde in mare masura de conversia lucratorilor individuali intr-o echipa de succes, in care angajatii dezvolta atitudinea de a-si ajuta colegii si de a efectua munca intr-o atmosfera mai creativa, in beneficiul angajatorului.

Ce constituie un exercitiu de teambuilding?

Un exercitiu de teambuilding este orice eveniment organizat de compania pentru care lucrati si care este proiectat pentru a aduce lucratorii impreuna in afara orelor de lucru si intr-un mediu diferit de cel de la birou, magazin sau locul de munca. Aceste evenimente sunt organizate in mod obisnuit de catre companiile private si natura acestora poate varia in functie de nevoile firmei care a initiat evenimentul.

Un exercitiu de team building ar putea fi ceva simplu, cum ar fi: bowling, jocuri de interior sau ateliere de gatit. Pe de alta parte, ar putea implica ceva mai multe activitati fizice in aer liber, cum ar fi: caiac, navigatie, orientare sau constructie. Paintball si alte „jocuri de razboi“ sunt, de asemenea, populare, deoarece acestea se bazeaza pe cooperare si concurenta, si incurajeaza initiativa si agresiunea pentru atingerea obiectivelor.

Exercitiile pot fi concepute pentru a incuraja indivizii dintr-un grup sa incredinteze siguranta lor unei alte persoane sau sa experimenteze bucuria de a depasi o provocare fizica. Participantii vor reveni la locul de munca infuzati cu o noua stare vibrationala. Scopul este de a transfera eforturile de colaborare, energie pozitiva si de invatare, care au loc in timpul unei activitati de teambuilding, in activitatile de la locul de munca.

Activitatile si exercitiile periculoase ar trebui sa fie insotite de instructiuni corespunzatoare, iar echipamentele si dotarile ar trebui sa fie fiabile si bine intretinute. Organizatorii ar trebui evalueze riscurile pe care le implica si sa aiba propriile instructiuni si reguli directoare in cazul in care ceva nu merge bine.

Riscurile la care sunt expusi angajatii in exercitiile de teambuilding

Exercitiile de teambuilding sunt concepute pentru a fi distractive, de a incuraja gandirea out-of-box, de a spori dinamica in grup si de a rupe barierele de comunicare care impiedica angajatii sa lucreze impreuna, ca o echipa. Activitati de luare a deciziilor, atingerea de obiective provocatoare si dezvoltarea abilitatilor de conducere sunt printre principalele obiective ale acestor actiuni.

Daca perioada de teambuilding se desfasoara pe parcursul mai multor zile si se transforma in weekend-uri cu activitati populare, cum ar fi degustare de vinuri, plimbare cu barca, schi si calarie, atunci ar putea creste riscul de producere de accidente, in mare parte din cauza consumului de alcool sau expunerea la activitati periculoase.

Chiar daca aceste evenimente corporatiste se desfasoara in afara locului de munca, companiile sunt in continuare responsabile pentru personalul lor si trebuie sa ia masuri de precautie inainte de organizarea de acestor activitati. Practic aceste activitati, din punct de vedere juridic, sunt asimilate cu cele de la locul de munca si de aceia este aplicabila legislatia de securitate si sanatate in munca, adica domeniul in care EURAMIS CONSULTING are experienta de peste 20 de ani.

Unele dintre exercitiile de teambuilding sunt mai periculoase decat altele, dar toate au riscurile lor, chiar daca este doar ceva simplu, cum ar fi riscul de intoxicatii alimentare de la mancarea furnizata prin catering. Se estimeaza ca circa 20-25% din incidente se datoareaza consumului de alcool, dar chiar si activitatile in aer liber pot conduce la diverse accidente si vatamari corporale.

Exercitiile de teambuilding ar putea fi, de asemenea, un cosmar pentru manageri si organizatori atunci cand activitatile includ elemente fizice periculoase ce se pot solda cu accidente care sunt tratate ca si accidente de munca, deoarece evenimentele respective sunt organizate de angajatori.

Alpinism, rafting, lupte in noroi si alte tipuri de activitati nu pot fi potrivite pentru toti angajatii. Altii pot deveni atat de entuziasmati despre activitatea pe care o fac, inca uita de riscurile la care se expun. De aceia sunt necesare instuiri ale personalului, dotari cu anumite echipamente de protectie, eventual selectia participantilor care nu au aptitudini pentru desfasurarea anumitor activitati. Euramis Consulting efectueaza aceste instruiri, evalueaza riscurile specifice, recomanda masuri astfel incat toti participantii sa fie protejati si ceea ce este gandit ca o placere si un castig sa nu se transforme in pierdere si necaz pentru toata lumea.

Pe langa pericolele fizice, este recomandat sa luati in considerare si daca activitatea respectiva ar putea sa fie jenanta pentru unii dintre angajati. De exemplu, o activitate care cere participantilor sa poarte un costum de baie, poate face ca unii angajati sa se simta inhibati si aceasta reduce capacitatea lor de a se angaja pe deplin in efortul lor de colaborare. Tot jenante pot fi unele jocuri in care se poate incalca spatiul intim de proximitate al fiecarei persoane.

Companiile trebuie sa ia in considerare riscurile implicate in astfel de activitati periculoase. Neglijarea acestora pot conduce la o crestere a frecventei si severitatii incidentelor si accidentelor, lasand compania vulnerabila la costurile de compensare, ca sa nu mai vorbim despre imaginea si brandul acesteia.

 

Daca ceva nu merge bine si un angajat este accidentat intr-un eveniment de teambuilding, intrebarea fundamentala care ia nastere este daca acesta este incadrat drept un accident la locul de munca?

Da, este accident de munca, deoarece evenimentul respectiv este organizat de angajator care are raspunderea, conform legii, de a asigura securitatea si sanatatea angajatilor sai. Euramis Consulting a cercetat un astfel de eveniment soldat cu vatamarea destul de grava a ochiului unui participant la jocul de paintball. Acesta pentru ca angajatorul respectiv a actionat postfactum, dupa producerea evenimentului. O atitudine proactiva, de prevenire, ne-ar fi solicitat pentru instruire inainte de desfasurarea jocului, limitand foarte mult probabilitatea de producere a evenimentului.

Desfasurarea exercitiilor de teambuilding in siguranta

Exercitiile de teambuilding au un loc important in succesul unei afaceri. Activitatile trebuie sa se concentreze pe aducerea angajatilor impreuna, pentru a lucra ca o echipa. Asigurati o experienta de teambuilding in conditii de siguranta, in care oricine participa poate sa se bucure, fara a fi vatamata viata si sanatatea.

Pentru a promova exercitiile de teambuilding in conditii de siguranta, urmatoarele recomandari va pot fi de folos:

  • Includeti activitati de teambuilding ca parte a unui program formal de gestionare si prevenire a riscurilor.
  • Implementati un program de constientizare cu privire la necesitatea de a exercita prudenta la locul de munca si in orice exercitiu fizic de teambuilding.
  • Definiti in mod clar nevoile angajatorilor astfel incat sa conceapa programele de teambuilding cu componenta de securitate si sanatate aferenta.
  • Asigurati-va ca activitatile de teambuilding sunt supravegheate in mod corespunzator de peroane responsabile desemnate prin decizie scrisa.
  • Opriti orice activitate in cazul in care se constata o situatie nesigura sau risc identificat si neevaluat, pentru care nu exista masura de protectie.

In cazul in care activitatile de teambuilding fac parte din filosofia de management a companiei dvs. de a aduce angajatii impreuna, pentru a lucra ca un grup, asigurati-va ca siguranta este o parte a ecuatiei. Consultantii de la Euramis va stau la dispozitie cu expertiza lor de peste 20 ani in protectia muncii, ca serviciu extern abilitat de securitate si sanatate in munca, pentru a proiecta evenimente de teambuilding, care sa indeplineasca obiectivele dvs. de afaceri si totodata, sa reduca riscul de producere de accidente de munca si/sau alte incidente periculoase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment