Intrebari
Vibraţiile sunt prezente în majoritatea locurilor  de muncă unde se folosesc echipamente  mecanice. Prevederile legale au ca scop diminuarea riscurilor de vătămare cauzate de  vibraţii.  
 
Ce sunt vibratiile?
 
Vibraţiile sunt efectele asupra corpului uman cauzate de contactul direct cu echipamente care produc oscilaţii sau  şocuri mecanice, de exemplu: ferăstrăul cu lanţ sau ciocanul pneumatic. 
 
Vibratiile sunt intalnite in numeroase sectoare de activitate, de exemplu: Silvicultură, Construcţii, Minerit / Foraj, Industria auto şi de reparaţii, Fabricarea de unelte, Construirea de reţele de conducte, căi ferate şi drumuri, Cariere de piatră etc.
 
Oboseala accentuata, pierderea concentrarii, vederea slabita sunt efectele negative generate de vibratiile de la locul de munca.
 

Care sunt principalele dvs. obligatii referitor la expunerea lucratorilor la riscurile generate de vibratii?

1. Sa evaluati si, daca este necesar, sa masurati nivelurile de vibratii mecanice la care sunt expusi lucratorii.

Evaluarea se realizeaza prin intermediul observarii practicilor de lucru specifice si prin trimiterea la informatiile relevante cu privire la vibratiile corespunzatoare echipamentelor, inclusiv informatiile furnizate de catre producatorul echipamentului. Spre deosebire de evaluare, masurarea necesita utilizarea unei aparaturi specifice si a unei metodologii corespunzatoare.

2. Sa asigurati evaluarea riscurilor si sa realizati inregistrarea ei pe un suport material. Aceasta inregistrare poate sa includa o justificare a dvs., potrivit careia natura si amploarea riscurilor legate de vibratiile mecanice nu necesita efectuarea unei evaluari mai complete a acestora. Evaluarea riscurilor trebuie sa fie actualizata periodic.

3. Daca, ulterior evaluarii riscurilor, constatati ca sunt depasite valorile limita la care se declanseaza actiunea, luati masurile tehnice si/sau organizatorice menite sa reduca la minimum expunerea la vibratii mecanice si, implicit, riscurile legate de aceasta.

4. Informati lucratorii expusi riscurilor generate de vibratii mecanice la locul de munca si/sau reprezentantii acestora cu privire la rezultatul evaluarii riscurilor.

5. Asigurati supravegherea corespunzatoare a sanatatii lucratorilor, in raport cu rezultatul evaluarii riscurilor, daca acesta indica un risc pentru sanatatea lor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment