Blog

Panificația este unul din cele mai importante sectoare din industria alimentară a țării noastre, un domeniu vital pentru bunăstarea populației. Românilor le place pâinea și majoritatea noastră cumpărăm și consumăm pâine aproape zilnic. Tocmai de aceea există și un număr foarte ridicat de persoane care activează în domeniul panificației, iar ele trebuie protejate de accidente profesionale și îmbolnăviri, de către angajatorii lor, prin adoptarea unor planuri de acțiuni ce au ca scop diminuarea riscurilor.

Scopul elaborării măsurilor de protecție din cadrul brutăriilor și altor amplasamente unde se fabrică produse de panificație este îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru lucrători. Legal, angajatorii sunt obligați să asigure salariaților lor un mediu de lucru cât mai bun, punându-le la dispoziție echipament de lucru adecvat și ferindu-i de acțiunea substanțelor periculoase. 

În cadrul brutăriilor și morăriilor, câțiva factori de risc demni de luat în calcul sunt:

  • făina și alte ingrediente sub formă de pulbere care se utilizează în procesul de producție;
  • ingredientele lichide utilizate în procesul de producție;
  • agenții chimici folosiți la curățenia spațiului și la dezinfectarea echipamentelor de lucru;
  • echipamentele de lucru.

Lucrătorii din acest domeniu sunt cei mai expuși la probleme precum:

  • afecțiunile respiratorii, ca de exemplu: astmul profesional;
  • dermatite profesionale, ca de exemplu: iritații ale ochilor sau nasului, ori ale pielii.

Astmul se declanșează cel mai des din cauza pulberii de cereale, a fungilor sau a vaporilor eliberați de produsele de curățat. Dermatitele pe de altă parte, sunt determinate de contactul direct cu substanțe iritante precum: cromul, nichelul sau chiar și făina.

Cum să-ți ferești lucrătorii de pericole dacă ești producător de pâine?

În calitate de angajator în domeniul panificației, cele mai importante reguli pe care trebuie să le impui angajaților tăi în vederea protecției sănătății lor sunt:

  • purtarea echipamentelor de protecție în permanență, pe toată durata desfășurării activităților de lucru;
  • respectarea instrucțiunilor primite de la superiori;
  • manipularea cu atenție sporită a tuturor produselor sub formă de pulbere;
  • evitarea împrăștierii ingredientelor sub formă de pulbere cât de mult posibil;
  • utilizarea echipamentelor de amestecat la viteze cât mai mici, cel puțin până ce ingredientele uscate și fine se înglobează în compoziție și nu se mai pot împrăștia în atmosferă.

Există de asemenea și riscuri care nu pot fi evitate, iar în cazul lor se recomandă o evaluare amplă, pornind de la următoarele idei:

  • stabilirea substanțelor periculoase prezente și utilizate la locul de muncă;
  • identificarea persoanelor cu un grad crescut de risc și stabilirea modurilor în care acestea pot fi afectate;
  • identificarea măsurilor necesare pentru eliminarea sau reducerea gradului de expunere la substanțele ce pot determina apariția astmului sau a dermatitelor;
  • înregistrarea datelor și măsurilor de prevenire și control care trebuie implementate pentru protecția angajaților;
  • verificarea și revizuirea listei de riscuri.

Exploatarea echipamentelor tehnice în cadrul companiilor producătoare de pâine

Atât în brutării, cât și în morării sau alte locuri de muncă din domeniul panificației, se interzice total exploatarea echipamentelor necertificate din punct de vedere al protecției muncii. 

Nu este permisă de asemenea nici efectuarea unor intervenții la instalațiile electrice ale echipamentelor de lucru de către salariați sau alte persoane care nu sunt autorizate în acest scop.

Nu este permisă nici blocarea căilor de circulație către echipamentele tehnice sau accesul la ele cu diferite materiale, substanțe sau orice alte lucruri. 

Trebuie verificată de asemenea și starea de contact a bornelor de legare la pământ precum și conductorul de protecție a aparatelor, modalitatea de dispunere a cablurilor electrice etc.

Pentru că în astfel de companii se folosesc multe echipamente, incendiile nu sunt niște evenimente rare și de aceea angajatorii din această industrie trebuie să acorde o atenție sporită instalațiilor electrice.

Activezi în domeniul panificației și ai nevoie de un partener de nădejde pe care să te poți baza total când vine vorba de protecția muncii? Colaborează cu Euramis, o firmă de protecția muncii Bucuresti cu experiență în domeniul său de activitate care îți stă la dispoziție pentru orice nelămurire și te ajută să asiguri angajaților tăi cele mai bune condiții de lucru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment