Blog

Protecția muncii în mediul online. Cum să-ți protejezi muncitorii care lucrează de la distanță, prin intermediul internetului?

Protecția muncii nu este importantă doar în mediul offline, ci și în cel online. În ultimii ani, numărul de persoane care lucrează de acasă sau din orice alt loc, pe calculator, prestând diferite servicii pentru angajatorii lor prin intermediul internetului a crescut semnificativ. 

La prima vedere, a lucra de unde îți place poate părea un lucru foarte bun pentru sănătatea corporală și cea mentală a unui individ, dar există totuși o serie de aspecte care trebuie luate în calcul pentru ca munca pe internet să se desfășoare într-adevăr în cele mai bune condiții și să nu afecteze în niciun fel sănătatea celui care o prestează.

Care sunt cele mai importante aspecte legate de protecția muncii în mediul online?

Pentru prevenirea problemelor de sănătate legate de poziția incorectă a corpului, persoanele care lucrează de acasă sau din orice alt loc, la calculator, pe internet, trebuie să ia în calcul ergonomia pieselor de mobilier pe care le folosesc. Pentru a-ți crea un mediu confortabil când stai la calculator, ai nevoie de un scaun confortabil, a cărui înălțime o poți regla după bunul plac, un birou confortabil, o tastatură și un mouse care să răspundă ușor comenzilor tale.

De asemenea, nu trebuie să neglijezi importanța pauzelor. Mai ales dacă ești propriul angajat, este ușor să te lași dus de val și să neglijezi pauzele în speranța că dacă lucrezi încontinuu pentru o durată mai lungă de timp vei termina mai repede și apoi te vei putea relaxa complet. Dar pauzele sunt importante deoarece cresc productivitatea și protejează corpul împotriva suprasolicitării. În general se recomandă pauze regulate pentru odihna ochilor și a corpului. Câte 5-10 minute la fiecare 50 de minute de lucru la calculator pot face minuni pentru sănătatea organului vizual.

Tot în privința programului de lucru, nu se recomandă nici lucrul suplimentar. Câteva ore suplimentare odată la câteva săptămâni nu pot dăuna cu nimic nimănui, dar este bine să nu-ți faci din acest lucru un obicei pentru a da corpului tău ocazia să se relaxeze. Mai mult, specialiștii Euramis, o firmă de protecția muncii București, îți recomandă să separi clar timpul de lucru de cel liber pentru că în caz contrar vei ajunge să lucrezi încontinuu, lucru extrem de periculos din punct de vedere psihologic.

Un lucrător din mediul online trebuie să se gândească și la nevoia de protecție a informațiilor sale personale și a datelor companiei. Acest lucru nu este direct legat de sănătatea fizică, dar furtul de informații sensibile pe internet poate provoca stres și implicit boli profesionale. Astfel, orice persoană care lucrează pe internet ar trebui să folosească parole puternice pentru conturile sale și să se asigure că poate avea încredere la conexiunea la internet.

În ceea ce privește echipamentul de protecție, chiar și persoanele care lucrează pe internet, în confortul propriei locuințe s-ar putea să aibă nevoie de unele echipamente care să le protejeze de acțiunea calculatorului. De exemplu, lumina puternică a unor monitoare poate fi periculoasă pentru ochi și de aceea se recomandă purtarea ochelarilor de protecție în timpul lucrului la calculator și, de asemenea, lucrătorii care folosesc căști pentru diferite activități online sunt sfătuiți să acorde o deosebită atenție la alegerea lor deoarece unele dispozitive pot afecta auzul.

Cum să lucrezi confortabil de acasă sau de oriunde altundeva, pe internet?

Ca să lucrezi într-un mediu sigur pe internet, trebuie să-ți asiguri pe cont propriu cele mai bune condiții. În primul rând, asigură-te că aerul pe care îl respiri este curat și nu contaminat cu diferite substanțe nocive cum ar fi fumul de țigară. 

De asemenea, nu lucra din pat sau din orice alt loc neconvențional, într-o poziție chinuită, ci stai drept pe scaun, la masă sau la birou, cu coloana dreaptă, sprijinită de spătarul scaunului, și privirea înainte.

Elimină din jur toate obiectele care îți pot distrage atenția în timpul lucrului, dar păstrează-le la îndemână ca să te delectezi cu ele atunci când iei o pauză și vrei să profiți la maxim de ea.

Nu în ultimul rând, lucrează singur dacă munca ta nu se bazează pe colaborarea cu alte persoane. Este bine să fii singur în cameră atunci când lucrezi ca să te concentrezi mai bine pe ceea ce ai de făcut, să obții performanțe mai bune și munca pe care o prestezi să-ți ofere satisfacții.

Paraicu Adrian

Sef serviciu extern SSM

Postari Recente

Cum recunoaștem primele semne ale insolației și ce trebuie să facem pentru a o evita?

Corpul uman trebuie să-și mențină o temperatură constantă de sub 37-27.2°C pentru a fi sănătos.…

7 months In urma

Cum să-ți protejezi sănătatea mintală la locul de muncă

Suntem convinși că de multe ori, îți este greu să găsești timp pentru a acorda…

7 months In urma

Cum să eviți supraîncălzirea corpului și insolația pe timp de vară?

Căldură. Căldură peste tot. Este mult prea cald! Poate ți se pare că exagerăm, dar…

7 months In urma

Cele mai comune boli profesionale cu care se confruntă lucrătorii în ziua de azi

În calitate de specialiști în domeniul sănătății și siguranței în muncă, la Euramis - o…

7 months In urma

Topul celor mai periculoase locuri de muncă din lume în anul 2024

Există nenumărate ocupații în întreaga lume, care mai de care mai provocatoare, mai satisfăcătoare, dar…

7 months In urma

Cum să faci față căldurii atunci când lucrezi afară, în aer liber?

În capitală, temperaturile de afară deja au atins valori extreme pentru această perioadă, ceea ce…

7 months In urma