Blog

Cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre protecția muncii în domeniul construcțiilor

În domeniul construcțiilor, protecția muncii este un subiect deosebit de important, având în vedere riscurile ridicate la care sunt expuși lucrătorii din această industrie. 

Cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoască orice lucrător, dar mai ales orice angajator din acest domeniu sunt: 

  • Necesitatea evaluării riscurilor: Înainte de a începe orice lucrări de construcții, trebuie efectuată o evaluare a riscurilor pentru a se identifica potențialele pericole și pentru a se putea lua măsurile de protecție adecvate. Această evaluare include identificarea riscurilor asociate lucrărilor desfășurate, precum și verificarea capacității lucrătorilor de a face față sarcinilor de lucru;
  • Echipament de protecție personală (EPP): Lucrătorii din construcții trebuie să aibă acces la echipament de protecție personală (EPP) adecvat, oferit în mod gratuit de către angajator. Acesta trebuie să includă: căști de protecție, ochelari de protecție, mănuși, echipament de protecție pentru protecția sistemului respirator, centuri de siguranță și încălțăminte cu întărituri pentru degete și tălpi. Tot angajatorii sunt responsabili și pentru instruirea lucrătorilor cu privire la modul corespunzător de utilizare;
  • Instruirea lucrătorilor: Toți lucrătorii din construcții trebuie să fie bine instruiți în privința riscurilor specifice asociate cu locul lor de muncă, dar și în privința măsurilor de protecție corespunzătoare. Această instruire ar trebui să cuprindă metodele de utilizare a EPP-ului, dar și explicații cu privire la procedurile de urgență și de evacuare;
  • Protecția împotriva căderilor: Lucrătorii care lucrează la înălțime trebuie să fie protejați corespunzător împotriva căderilor prin echipamente de protecție și accesorii adecvate. Acestea includ, dar nu se limitează la: centuri de siguranță, coarde de ancorare și plase de protecție. Este de asemenea necesară și implementarea măsurilor de siguranță corespunzătoare pentru prevenirea căderilor de obiecte.
  • Lucrări cu substanțe periculoase: În timpul lucrărilor cu substanțe periculoase, cum ar fi azbestul, trebuie luate măsuri suplimentare de protecție. Atunci când se lucrează cu această substanță periculoase trebuie în mod obligatoriu folosit un echipament de protecție special care să ferească sistemul respirator de acțiunea acesteia.
  • Asistența medicală: Lucrătorii din construcții ar trebui să primească asistență medicală adecvată pentru a identifica și a trata eventualele probleme de sănătate dezvoltate la locul de muncă. Această asistență ar trebui să includă examinări periodice pentru detectarea efectelor expunerii la acțiunea substanțelor periculoase, dar și pentru verificarea capacității de muncă.

Care sunt cele mai frecvente accidente de muncă în domeniul construcțiilor?

Industria construcțiilor este unul dintre cele mai periculoase sectoare de activitate, cu o varietate de riscuri care pot conduce la accidente de muncă foarte grave, a căror consecință poate fi chiar și moartea. Dacă activezi în domeniul construcțiilor, iată câteva dintre cele mai frecvente accidente de muncă pe care le riscă angajații tăi ca să știi de ce fel de pericole trebuie să-i ferești: 

Căderea de la înălțime: Acesta este unul dintre cele mai comune tipuri de accidente de muncă în domeniul construcțiilor și poate avea consecințe foarte grave. Lucrătorii din domeniul construcțiilor pot cădea de la înălțime atunci când nu sunt asigurați corespunzător sau nu poartă echipament de protecție. 

Pe locul al doilea în rândul celor mai frecvente accidente de muncă în domeniul construcțiilor este lovirea de diferite obiecte obiecte. Există multe situații în care un obiect greu poate cădea de la înălțime și lovi grav sau chiar mortal lucrătorii aflați sub el, dar și situații în care lucrătorii se pot lovi de un obiect amplasat necorespunzător, care le taie calea.

Lucrările la instalații electrice pot fi de asemenea foarte periculoase, și astfel șocurile electrice și incendiile se numără și ele printre pericolele la care se expun lucrătorii din construcții. 

Accesul la diferite mașini și utilaje reprezintă de asemenea un risc pentru lucrătorii din construcții. Buldozerele sau excavatoarele de exemplu, pot fi extrem de periculoase și poate provoca accidente grave. 

Nu în ultimul rând, intoxicațiile cu substanțe periculoase nu sunt nici ele niște evenimente atât de rare pe cât ne-am dori să credem. 

Vrei să oferi lucrătorilor tăi din construcții cele mai bune condiții de muncă? Apelează la Euramis, o firmă de protecția muncii București, cu o experiență vastă în protecția muncii care te va ajuta să-ți îndeplinești această obligație legală, dar și morală.

Paraicu Adrian

Sef serviciu extern SSM

Postari Recente

Cum recunoaștem primele semne ale insolației și ce trebuie să facem pentru a o evita?

Corpul uman trebuie să-și mențină o temperatură constantă de sub 37-27.2°C pentru a fi sănătos.…

2 weeks In urma

Cum să-ți protejezi sănătatea mintală la locul de muncă

Suntem convinși că de multe ori, îți este greu să găsești timp pentru a acorda…

2 weeks In urma

Cum să eviți supraîncălzirea corpului și insolația pe timp de vară?

Căldură. Căldură peste tot. Este mult prea cald! Poate ți se pare că exagerăm, dar…

2 weeks In urma

Cele mai comune boli profesionale cu care se confruntă lucrătorii în ziua de azi

În calitate de specialiști în domeniul sănătății și siguranței în muncă, la Euramis - o…

2 weeks In urma

Topul celor mai periculoase locuri de muncă din lume în anul 2024

Există nenumărate ocupații în întreaga lume, care mai de care mai provocatoare, mai satisfăcătoare, dar…

2 weeks In urma

Cum să faci față căldurii atunci când lucrezi afară, în aer liber?

În capitală, temperaturile de afară deja au atins valori extreme pentru această perioadă, ceea ce…

2 weeks In urma