Poți merge la muncă fără mască dacă ești vaccinat?
În ultima vreme, subiectul COVID-19 a devenit unul din cele mai fierbinți subiecte pentru cei care muncesc, atât pentru angajați, cât și pentru angajatori. La ora actuală, lucrătorii din diferite domenii, precum și angajatorii lor, își pun tot felul de întrebări legate de pandemie, dar și legate față de măsurile luate de Guvern pentru combaterea ei.
Una din cele mai frecvente întrebări legate de pandemie și locul de muncă este obligativitatea purtării măștii. Mai ales acum, când mercurul din termometre începe să atingă valori extreme, nu puțini sunt cei care se întreabă dacă mai este necesară purtarea măștii de către persoanele care s-au vaccinat.
Conform Hotărârii de Guvern nr 531 din data de 10 mai 2021, care a specificat prelungirea stării de alertă pe teritoriul țării noastre începând cu data de 13 mai, dar și măsurile care se aplică pentru prevenirea bolii cauzate de infecția cu COVID-19, în colectiv încă este necesară purtarea măștii de protecție de către toată lumea.
Când spunem colectiv ne referim la spațiile publice, la piețe și târguri, la stații de autobuz, tramvai, metrou, tren și orice alt mijloc de transport în comun care funcționează pe teritoriul României, la spațiile comerciale – indiferent de dimensiunea lor, în interiorul mijloacelor de transport în comun și la locul de muncă în anumite cazuri.
Conform acestei Hotărâri de Guvern, masca de protecție trebuie purtată în mod corespunzător, astfel încât ea să acopere și gura, dar și nasul purtătorului.
Documentele emise de Guvernul României, mai prevăd și instrucțiuni generale cu privire la măsurile de igienă pe care un jangajator trebuie să le analizeze în colaborare cu medicul de medicina muncii cu care are deja un contract deoarece există și cazuri în care masca de portecție nu este absolut necesară în cadrul locului de muncă.
Când nu trebuie un angajat să poarte mască de protecție la muncă, în contextul pandemiei de COVID-19?
La câteva zile după emiterea Hotărârii de Guvern despre care am vorbit în rândurile de mai sus, în Monitorul Oficial nr 506 din 14 mai 2021 a fost publicat Ordinul nr 699/67 emis de ministrul sănătății și ministrul afacerilor de interne pentru modificarea Ordinului ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne nr 874/81/2020 cu privire la obligativitatea purtării măștii de protecție. a triajului epidemiologic și a dezinfectării, trei măsuri luat în vederea limitării infecției cu virusul COVID-19.
În cadrul noului document, anexa numită Instrucțiuni generale privind măsurile de igienă, își modifică conținutul de la capitolul 1 – Portul măștii, punctul 2. Astfel, în ceea ce privește măsurile generale, acest document prevede câteva excepții în care angajații pot renunța la portul măștii de protecție în timpul lucrului.
Iată care sunt acestea:
- în cazul în care un angajat este singur în biroul în care lucrează sau toate persoanele care lucrează în biroul respectiv sunt vaccinate și au trecut deja minim 10 zile de la finalizarea schemei de tratament de către fiecare persoană, atunci masca de protecție nu mai trebuie purtată în mod obligatoriu;
- în cazul în care o persoană suferă de boli care îi afectează capacitatea de oxigenare;
- în cazul în care o persoană angajată, conform contractului său individual de muncă, trebuie să presteze sarcini ce presupun activități fizice foarte solicitante sau trebuie să lucreze în condiții extreme, ca de exemplu: temperaturi foarte ridicate, umiditate crescută etc,;
- în cazul în care angajatul este prezentator TV și respectă păstrarea unei distanțe de minim 3 metri între el și celelalte persoane, atunci purtarea măștii de protecție nu este obligatorie.
Cu alte cuvinte, ca să răspundem concret la întrebarea din titlu, DA, angajații vaccinați nu mai trebuie să poarte mască de protecție atunci când sunt la lucru, dar cu condiția ca nu doar ei, ci și toți colegii să fie vaccinați și să fi trecut deja o perioadă de minim 10 zile de la încheierea schemei de vaccin.
Dacă ai și alte întrebări în legătură cu securitatea și sănătatea în muncă, în contextul pandemiei de COVID-19 sau în general, nu ezita să contactezi unul din experții Euramis, o firmă de protecția muncii București, care te va ajuta prin toate mijloacele pe care le are la dispoziție și pe baza experienței acumulate în timp, să descoperi răspunsul la întrebarea ta.