Te-ai întrebat vreodată cum se epurează apele menajere? Cei mai mulți dintre noi luăm apa de la robinet de-a gata. O folosim după bunul plac sau după cât ne permite buzunarul și niciunul nu ne gândim că în spatele fiecărei picături de apă din care curge în casele noastre se află un proces tehnologic foarte complex de care depind calitățile apei pe care o consumăm.
De asemenea, acest proces complex nu are loc în mod automat, ci se petrece prin implicarea unor muncitori special instruiți, a căror securitate și sănătate este protejată prin norme specifice.
Care sunt toate măsurile de protecție pe care trebuie să le pui în aplicare poți afla cel mai sigur colaborând cu o firmă de protecția muncii București care să te îndrume în acest sens. Dar dacă vrei o imagine de ansamblu, atunci te invităm să citești mai departe materialul de față.
Ce activități presupune epurarea apelor?
Epurarea apelor cuprinde următoarele activități.
- reținerea suspensiilor mari din apă cu ajutorul unor grătare sau site
- deznisiparea
- decantarea
- tratarea apei cu reactivi
- filtrarea biologică a apei
- aerarea apei
- fermentarea nămolului
- înmagazinarea gazelor rezultate de pe urma fermentării
- clorizarea
- deshidratarea nămolului
Fiecare din acestea trebuie realizată ținându-se cont de normele de protecție generale, dar și niște norme de protecție specifice epurării apelor. Hai să vedem care sunt cele mai importante din acestea!
Norme de protecție pentru epurarea apelor
Pentru procesul de reținere a suspensiilor mari plin utilizarea unor grătare site este nevoie de asigurarea unui drum liber pe o rază de minim un metru și jumătate în jurul dispozitivelor folosite.
În cazul în care muncitorii curăță grătarele sau sitele cu mâna atunci ei trebuie să folosească scule speciale menite să împiedice apariția accidentelor.
Grătarele și sitele se depozitează în spații bine ventilate.
Nu este permisă sortarea manuală a materialelor reținute de dispozitivele de filtrare.
Muncitorilor nu le este permis să circule pe marginea bazinelor de beton folosite la desnisipare apei. De asemenea, există o serie de măsuri de protecție care trebuie respectate în timpul procesului de deznisipare.
La separarea grăsimilor nu este permisă curățarea de la suprafață cu scule improvizate.
În momentul decantării, la recoltarea probelor de apă sau nămol, nu pot participa decât specialiști care fac parte din laboratorul stației de epurare. De asemenea nici aceștia nu pot lucra pe cont propriu ce trebuie asistați în permanență .de Un lucrător din personalul de exploatare a decantoarelor.
Tratarea apei se realizează cu o serie de substanțe chimice care pot fi toxice în cantități mari. De aceea este interzisă utilizarea recipienților neverificați de organele de resort, iar recipienții care conțin substanțe toxice trebuie marcați corespunzător și depozitați într-un loc care să permită studierea etichetei acestora. Câteva din substanțele folosite în acest sens sunt: clorură ferică, amoniac, acid clorhidric, acid sulfuric și așa mai departe.
Dacă se folosesc substanțe cu rol insecticid care se țină la distanță muștele, țânțarii sau alte insecte dăunătoare trebuie să se țină cont de indicațiile producătorului fiecărei substanțe în parte.
La fel ca în cazul operațiunii de filtrare a apei circulația muncitorilor nu poate avea loc decât pe niște pasarele special amenajate astfel încât aceștia să nu se stropească cu apă uzată.
Demontarea și remontarea aeratoarelor se poate face doar cu o serie de utilaje specifice ce trebuie alese în funcție de greutate, gabarit și alte caracteristici.
Conductele înfundate cu nămol se desfundă cu ajutorul unui jet de apă curentă. Nu se pot folosi scule improvizate pentru desfundarea conductelor. Fanta decantoarelor Pe de altă parte, se curăță cu ajutorul unor unelte cu coadă lungă ce pot fi manipulate de pe platformele prevăzute cu balustradă.
Gazele produse în rezervoarele de fermentare pot fi nocive pentru om și din acest motiv accesul în aceste rezervoare se face doar de către personal specializat și numai după punerea în funcțiune a unui sistem special de ventilare cu cel puțin 10 minute înainte de accesul persoanelor în rezervor.
Echipa de intervenție în rezervor trebuie să cuprindă cel puțin trei persoane iar acestea să fie dotate cu un echipament special de protecție care include și o frânghie dar și o mască cu furtun conectată la o sursă exterioară de aer curat. Pentru asigurarea respirației se pot folosi și echipamente individuale de protecție asemănătoare cu cele folosite de scafandri.