Blog

Norme de protecția muncii pentru ghizii de turism

Conform legii, ghidul de turism este o persoană calificată care se poată angaja în relațiile dintre turiști, prestatori de servicii și agenți economici pe baza unui atestat de ghid, în vederea derulării în condiții optime a programelor turistice.

În România, legea definește trei categorii de ghizi după cum urmează:

  • ghid local;
  • ghid național;
  • ghid specializat.

Ghidul local este un ghid care prestează servicii doar la nivel local, în cadrul unei stațiuni turistice, a unui hotel, a unui obiectiv turistic sau în cadrul unui transfer. Cel național asigură asistență turistică atât pentru turiștii români sau străini în țara sa, cât și turiștilor români în străinătate. Și în final, ghidul specializat este un ghid care prestează servicii de asistență turistică specializate.

Ghizii specializați pot fi:

  • ghizi de munte – care însoțesc turiștii în drumeții și excursii în zona montană;
  • ghizi sportivi – care organizează cursuri de inițiere sau de perfecționare în anumite discipline sportive;
  • ghizi supraveghetori – care supraveghează copiii care merg în tabere turistici;
  • ghizi de animație – care organizează activități de agrement sau programe turistice pentru turiștii cazați la un hotel sau la o stațiune;
  • alți ghizi.

Cum se evaluează riscurile profesionale pentru meseria de ghid de turism?

Dacă ești un tur operator care are ca angajați ghizi de turism și vrei să evaluezi riscurile profesionale la care se expun aceștia, cel mai bine ar fi să colaborezi cu o firmă de protecția muncii București care să te ajute să identifici toate aceste riscuri pentru a le asigura ghizilor tăi cele mai bune condiții de muncă. Dar până contactezi o astfel de firmă, cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoști cu privire la protecția muncii pentru ghizii de turism le poți afla și citind rândurile de mai jos.

Primul pas în stabilirea măsurilor de protecție pentru ghizii de turism, este întocmirea unei fișe de evaluare a riscurilor profesionale la care se expun aceștia în timpul lucrului.

Acesta este un document care trebuie întocmit de un evaluator de riscuri ca de exemplu firma Euramis, specializată în protecția muncii și care se aprobă de către administratorul sau directorul instituției care angajează ghizi de turism.

În vederea identificării tuturor riscurilor pe care le implică meseria de ghid de turism se iau în considerare patru elemente de bază: mediul de muncă, sarcinile de muncă, executantul acestor sarcini și mijloacele de producție.

Această evaluare nu conține doar riscurile identificate de evaluator, ci și un plan de prevenire și protecție în vederea oferirii unui mediu de muncă sigur pentru ghizi.

Acest document este foarte important pentru organele de control a protecției muncii, iar lipsa acestui se pedepsește cu amendă. Astfel din punct de vedere al importanței sale, această fișă de evaluare a riscurilor reprezintă o radiografie a postului de lucru.

La ce fel de riscuri se supun ghizii de turism?

Există o gamă foarte largă de riscuri la care se supun ghizii de turism, mai greu de identificat decât în situația altor lucrători deoarece aceștia prestează muncă de teren. În primul rând, pentru că lucrează în industria serviciilor și trebuie să fie mereu la dispoziția clienților lor, ghizii de turism se expun în primul rând la riscul de suprasolicitare.

Un ghid de turism, la fel ca oricare alt angajat, trebuie să lucreze zi de zi un număr fix de ore, în general opt. Dar mai ales ghizii naționali, fiind în general de dimineața până seara alături de turiștii lor, pot ușor depăși timpul de lucru și ajunge se lucreze zece sau chiar douăsprezece ore pe zi.

De asemenea, fiind mereu pe teren, ei se expun și la influența intemperiilor vremii precum și la atacurile din partea insectelor sau animalelor sălbatice, mai ales în cazul ghizilor montani.

La toate acestea, se adaugă și stresul provocat de presiunea timpului pentru a-și îndeplini programul turistic, dar și presiunea de a oferi clienților lor cele mai bune servicii, indiferent de personalitatea acestora și pretențiile lor.

Paraicu Adrian

Sef serviciu extern SSM

Postari Recente

Cum recunoaștem primele semne ale insolației și ce trebuie să facem pentru a o evita?

Corpul uman trebuie să-și mențină o temperatură constantă de sub 37-27.2°C pentru a fi sănătos.…

2 weeks In urma

Cum să-ți protejezi sănătatea mintală la locul de muncă

Suntem convinși că de multe ori, îți este greu să găsești timp pentru a acorda…

2 weeks In urma

Cum să eviți supraîncălzirea corpului și insolația pe timp de vară?

Căldură. Căldură peste tot. Este mult prea cald! Poate ți se pare că exagerăm, dar…

2 weeks In urma

Cele mai comune boli profesionale cu care se confruntă lucrătorii în ziua de azi

În calitate de specialiști în domeniul sănătății și siguranței în muncă, la Euramis - o…

2 weeks In urma

Topul celor mai periculoase locuri de muncă din lume în anul 2024

Există nenumărate ocupații în întreaga lume, care mai de care mai provocatoare, mai satisfăcătoare, dar…

2 weeks In urma

Cum să faci față căldurii atunci când lucrezi afară, în aer liber?

În capitală, temperaturile de afară deja au atins valori extreme pentru această perioadă, ceea ce…

2 weeks In urma