Blog

Pentru omul modern, în ceea ce privește sarcinile lui de muncă, calculatorul este în egală măsură și prieten și dușman. Calculatorul este o unealtă foarte utilă în ceea ce privește eficientizarea sarcinilor de muncă, dar în același timp, folosit în mod neadecvat, poate constitui și un pericol din punct de vedere al sănătății. De aceea, dacă în cadrul companiei tale angajații tăi sunt obligați să lucreze la calculator sau dacă chiar tu, în calitate de angajator depinzi de acest tip de terminal, ți-am pregătit în acest articol o prezentare a câtorva din cele mai eficiente măsuri de protecție pe care le poți adopta pentru a limita influența calculatorului.

Euramis este o firmă de protecția muncii București care îți stă la dispoziție pentru orice neclaritate sau problemă cu privire la domeniul securității muncii. De aceea, dacă la finalul lecturii acestui articol, încă ai întrebări în legătură cu lucrul la calculator sau cu orice altă activitate din punct de vedere al securității și sănătății în muncă, nu ezita să ne contactezi.

Întorcându-ne la subiectul articolului nostru, putem spune că persoanele care lucrează mult la calculator este bine să țină cont de o serie de măsuri de protecție.

Ce trebuie să faci dacă lucrezi la calculator pentru a fi în siguranță?

Una din cele mai importante din acestea este conectarea calculatorului și a celorlalte componente ale sale precum monitorul de exemplu, la rețea prin intermediul alimentatoarelor cu prize de împământare.

În momentul achiziție un calculator, pentru a lucra la el cât mai eficient, este indicat să se aleagă o tastatură ergonomică, astfel încât să se prevină suprasolicitarea încheieturilor mâinilor, dar și a degetelor din cauza mișcărilor repetitive.

Tot din punct de vedere al ergonomiei, trebuie să amintim și importanța investiției într-un birou și un scaun care să permită utilizatorului să stea într-o poziție corectă în timpul utilizării calculatorului astfel încât să nu își vatăme postura din cauza poziției incorecte.

În timpul șederii la calculator, utilizatorul este bine să stea cu trunchiul perpendicular pe podea și brațele în poziție paralelă cu aceasta. În acest sens, scaunul pentru calculator este bine să fie unul ergonomic ca să i se poată regla înălțimea, mai ales dacă terminalul respectiv nu este folosit de o singură persoană.

Pentru prevenirea riscului de incendiu, calculatorul trebuie amplasat astfel încât să există un oarecare spațiu de aerisire între el și perete pentru a se evita supraîncălzirea. De asemenea, trebuie evitată și amplasarea unor obiecte direct pe gurile de aerisire ale calculatorului sau monitorului acestuia.

Atunci când calculatorul este pornit, trebuie evitată pe cât posibil deconectarea componentelor acestuia de la el pentru evitarea defecțiunilor acestuia.

Monitoarele calculatoarelor pot emite radiații electromagnetice, dăunătoare pentru aparatul vizual al omului și de aceea, dacă nu este vorba de niște monitoare performante, care să nu emită radiații, trebuie cumpărate ecrane de protecție care să filtreze aceste radiații.

În timpul lucrului la calculator nu se recomandă setarea monitorului la luminozitate maximă pentru protecția ochilor, așa cum nu se recomandă setarea volumului căștilor la maxim pentru protecția urechilor.

Chiar dacă se folosește un ecran de protecție sau un monitor care nu radiază atât de mult, este bine să se lucreze la calculator în așa fel încât ochiul să nu stea concentrat foarte mult timp într-un punct fix. Prea multă concentrare în timpul lucrului la calculator nu se recomandă nici dacă utilizatorul privește spre ecran, nici dacă se concentrează asupra literelor de pe tastatură. În acest sens, se recomandă părăsirea lucrului la calculator cel puțin o dată pe oră, pentru odihnirea vederii, dar și a întregului corp.

În pauza de la calculator, utilizatorul acestuia este bine să facă o plimbare scurtă prin cameră sau pur și simplu să se așeze într-un loc confortabil, să închidă ochii și să se relaxeze. Dacă este vorba de un loc de muncă ce presupune utilizarea intensă a calculatorului, se recomandă evitarea lecturii în timpul pauzelor de la calculator deoarece și cărțile obosesc ochii, chiar dacă nu în aceeași măsură precum calculatorul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment