Importanța stingătorului de incendiu și cum se efectuează verificarea acestuia
Stingătoarele de incendiu sunt dispozitive proiectate cu scopul de stingere a incediilor în faza incipientă. Pentru că sunt destinate utilizării de către orice persoană care are acces la ele, acestea sunt foarte simplu de utilizat.
Cum se aleg stingătoarele de incendiu?
Ca antreprenor una din cele mai importante măsuri pentru asigurarea protecției la locul de muncă este alegerea corectă a stingătoarelor de incendiu și amplasarea lor în locuri vizibile și la îndemâna oricui. Uneori, deciziile legate de amplasarea stingătoarelor de incendiu sau numărul minim necesar pot cauza confuzie și pentru a se elimina orice risc de incendiu se recomandă consultarea unei firme specializate în protecția muncii precum Euramis.
Alegerea stingătoarelor de incendiu trebuie să se bazeze în primul rând pe spațiul ce urmează a fi protejat. Se ia în considerație încă de la început suprafața încăperii, dar și materialele din care este construită fiecare cameră în parte.
Incendiile se dezvoltă foarte rapid în momentul în care asupra lor nu are loc niciun fel de intervenție. De asemenea, viteza de extindere este mult influențată și de temperatura, nivelul de umiditate și alți factori de mediu care caracterizează o încăpere și de aceea în alegerea stingătoarelor de incendiu trebuie luate în calcul și aceste detalii.
Ce este de fapt un stingător de incendiu?
Un stingător de incendiu este un dispozitiv care se acționează manual. El arată ca un tub de culoare roșie în interiorul căruia se află sub presiune o substanță care are capacitatea de a stinge focarele de ardere atunci când este direcționată către ele.
Pentru a se simplifica modul de utilizare, stingătoarele de incendiu sunt dispozitive portabile. Există stingătoare de incendiu cu greutăți mici ce nu depășesc 20 de kg și care pot fi cărate în brațe și stingătoare de incendiu de dimensiuni mari care depășesc 20 de kg și care sunt prevăzute cu roți pentru a putea fi mutate dintr-un loc în altul.
În funcție de modul de acționare, stingătoarele de incendiu pot fi de trei tipuri:
-
stingătoare de incendiu cu dioxid de carbon în care este îmbuteliată o substanță de stingere aflată sub presiune;
-
stingătoare de incendiu cu apă, spumă sau pulbere care poate fi eliberată doar în momentul în care în interiorul dispozitivului se introduce un gaz propulsor prin spargerea unei membrane;
-
stingătoare de incendiu cu aer, argon, dioxid de carbon, heliu și azot.
În funcție de substanța de stingere pe care o conțin, stingătoarele de incendiu pot fi:
-
stingătoare de incendiu cu apă și alte substanțe pe bază de apă, caz în care au însemnat simbolul AP;
-
stingătoare de incendiu cu dioxid de carbon, însemnate cu simbolul G;
-
stingătoare de incendiu cu înlocuitori de haloni care pot fi recunoscute după însemnarea cu simbolul H;
-
stingătoare de incendiu cu pulbere care sunt însemnate cu simbolul P;
-
stingătoare de incendiu cu spumă ce poate fi la rândul ei mecanică sau aeromecanică, caz în care sunt însemnate cu S.
În țara noastră, prin lege, sunt interzise stingătoarele de incendiu pe bază de haloni sau cele care au în interior spumă chimică. De asemenea, stingătoarele transportabile sunt în general pe bază de apă, spumă sau pulbere.
Cum se efectuează întreținerea stingătoarelor de incendiu?
În funcție de recomandările producătorului, fiecare stingător de incendiu este proiectat în felul său și necesită o atenție specială în momentul verificării. De aceea, verificarea nu poate fi efectuată decât de personal atestat în acest scop și este necesar ca ea să aibă loc periodic.
Între perioadele de timp la care au loc verificările de specialitate, se pot organiza și verificări ale funcționării corespunzătoare a stingătoarelor de incendiu în vederea instruirii angajaților. Aceste verificari constituie o ocazie bună pentru educarea celor care își desfășoară activitatea într-o anumită firmă, în vederea utilizării corecte a stingătoarelor de incendiu în caz de necesitate.
Cum se utilizează un stingător de incendiu?
Toți antreprenorii trebuie să ia în serios mai mult decât orice altă sarcină instruirea celor din subordine în vederea utilizării stingătoarelor de incendiu. Acestea sunt special făcute pentru a putea fi acționate de orice persoană care descoperă un focar de incendiu și astfel nu presupun decât respectarea a trei pași esențiali:
-
Deblocarea stingătorului prin tragerea inelului de siguranță;
-
Prinderea cu putere a furtunului de refulare pentru o direcționare corectă înspre baza flăcării și apăsarea pârghiei de acționare;
-
Alternarea mișcării de refulare pentru stingerea în totalitate a flăcărilor.