Protectia muncii

Echipamentul individual de protectie (EIP) se refera la imbracamintea de protectie, castile de protectie, ochelarii de protectie sau alte articole de imbracaminte sau echipamente concepute pentru a proteja corpul purtatorului de vatamari si/sau contaminari.

Echipamentul de protectie poate fi purtat in scopuri de sanatate ocupationala si securitate la locul de munca, precum si in cadrul activitatilor sportive si a altor activitati recreative, de exemplu in teambuilding.

De ce avem nevoie de EIP?

Scopul echipamentului individual de protectie (EIP) este de a reduce expunerea angajatilor la diverse pericole, care pot fi fizice, electrice, termice, chimice, biologice si pulberi in suspensie in aer, riscuri care nu pot fi controlate sau reduse la niveluri acceptabile. Limitarea pe care o prezinta echipamentul individual de protectie este data de faptul ca nu elimina pericolul de la sursa si poate expune angajatii la pericole daca acesta nu isi indeplineste rolul pentru care a fost creat.

Orice element al EIP impune o bariera intre purtatorul / utilizatorul si mediul de lucru. Acest lucru poate creea presiuni suplimentare asupra purtatorului, poate afecta capacitatea lor de a efectua activitatea respectiva si poate creea niveluri semnificative de disconfort. Oricare dintre acestea poate descuraja persoanele care poarta EIP de la utilizarea lor corecta si, prin urmare, cresterea riscurilor de ranire, imbolnavire sau, in cazuri extreme, moartea persoanelor expuse pericolelor de la locul de munca. Un design ergonomic poate ajuta la minimizarea acestor bariere si, prin urmare, poate contribui la asigurarea unor conditii de munca sigure si sanatoase prin utilizarea corecta a EIP.

Istoria Echipamentului Individual de Protectie

Istoria echipamentului individual de protectie dateaza inca din cele mai vechi timpuri, cand soldatii purtau caschete de protectie, masti pentru fata si armura pentru corp, in scopul de a se proteja in lupte. O mare parte a acestor echipamente de protectie utilizate de catre soldati erau extrem de grele, astfel incat, daca un soldat cadea de pe cal, el avea nevoie de ajutor pentru a se ridica. Cu toate acestea, un astfel de echipament individual de protectie confectionat din fier a ajutat multe armate sa scape de vrajmasii lor.

In domeniile non-militare, oamenii au folosit echipament individual de protectie cel putin inca din Evul Mediu, cand fierarii purtau manusi de protectie si sorturi sau scuturi pentru a se proteja de riscul arsurilor provenite de la metalul topit. Elemente de protejare a capului, cum ar fi palariile dure, erau folosite pentru protectie de unii muncitori, mineri si muncitori in constructii. in multe cazuri, utilizarea acestor echipamente individuale a fost considerata optionala si nu existau reglementari obligatorii pentru protectia lucratorilor, pana la aparitia reglementarilor legislative in domeniul sigurantei ocupationale si securitate in munca.

Echipamentul individual de protectie in ziua de azi

In scopul protejarii lucratorului impotriva unuia sau a mai multor riscuri care ar putea sa ii puna in pericol securitatea si sanatatea la locul de munca, pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, acestia trebuia sa fie dotati cu echipament individual de protectie.

Prin echipament individual de protectie se intelege orice echipament destinat sa fie purtat sau tinut de lucrator pentru a-l proteja impotriva unuia ori mai multor riscuri care ar putea sa ii puna in pericol securitatea si sanatatea la locul de munca, precum si orice element suplimentar sau accesoriu proiectat in acest scop.

Conform Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/ 14.07.2006, angajatorii sunt obligati sa acorde gratuit lucratorilor echipament individual de protectie, atunci cand riscurile nu pot fi evitate sau limitate suficient prin mijloace tehnice de protectie colectiva sau prin masurile, metodele sau procedurile de organizare a muncii.

Tot in Legea nr. 319 / 2006 sunt prevazute, la art. 13, urmatoarele obligatii ale angajatorului:

  • asigurarea de echipamente de munca fara pericol pentru securitatea si sanatatea lucratorilor;
  • asigurarea de echipamente individuale de protectie;
  • acordarea obligatorie de echipament individual de protectie nou, in cazul degradarii sau al pierderii calitatilor de protectie.

Orice echipament individual de protectie trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa fie corespunzator pentru riscurile implicate, fara sa conduca el insuşi la un risc marit;
b) sa corespunda conditiilor existente la locul de munca;
c) sa ia in considerare cerintele ergonomice şi starea sanatatii lucratorului;
d) sa se potriveasca in mod corect persoanei care il poarta, dupa toate ajustarile necesare

H.G. nr. 1048 din 9 august 2006 reglementeaza cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea de catre lucratori a echipamentelor individuale de protectie la locul de munca.

Lista orientativa si neexhaustiva a echipamentelor individuale de protectie si detaliata in H.G. nr. 1048 / 2006 cuprinde urmatoarele categorii de EIP:

  • Protectia capului (protectia craniului)
  • Protectia picioarelor
  • Protectia ochilor sau a fetei
  • Protectia respiratorie
  • Protectia auzului
  • Protectia corpului, bratelor si mainilor
  • Imbracaminte de protectie impotriva intemperiilor:
  • Imbracaminte reflectorizanta
  • Centuri de securitate
  • Franghii de securitate
  • Protectia pielii

Pe langa aceasta, H.G. mentionata anterior contine si o lista orientativa si neexhaustiva a activitatilor si sectoarelor de activitate care pot necesita utilizarea de echipament individual de protectie, cum ar fi: lucrari de constructii, civile si rutiere, lucrari in containere, spatii inguste si cuptoare industriale alimentate cu gaz, lucrari pe santiere si in spatii de depozitare etc

Pentru evaluarea riscurilor in vederea selectionarii echipamentelor individuale de protectie si specialistii de la EURAMIS CONSULTING va ofera consultanta de specialitate si solutii particularizate pentru domeniul dvs. de activitate.

Ca serviciu extern abilitat de SSM -SU si partener national al Agentiei Europene pentru Securitate si Sanatate in Munca, EURAMIS este o parte a solutiei atunci cand urmaresti sa eviti pierderile umane si financiare prin organizarea unei activitati eficiente de protectia muncii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment