Protectia muncii

Acest scurt articol explica de ce este important ca intreprinderile si companiile sa investeasca in programe de training in domeniul sanatatii si sigurantei in munca (SSM) si ofera sfaturi de sinteza privind domeniile care au nevoie de instruire, cum sa inceapa si unde sa se documenteze pentru informatii si sfaturi suplimentare.

De ce conteaza siguranta si securitatea in munca?

Accidentele de munca si bolile profesionale asociate cu locul de munca nu inseamna numai durere si suferinta, ci si costuri uriase si pierderea continuitatii afacerii. In fiecare an, accidentele de munca au ca rezultat perioade lungi de absenta de la locul de munca si chiar decese. Mai mult, o proportie semnificativa a populatiei active sufera de una sau mai multe probleme de sanatate de natura profesionala.

Daca sunteti director, proprietar sau manager al unei afaceri, veti aprecia faptul ca, personalul trebuie sa fie competent pentru a conduce gestionarea afacerii in conditii de siguranta. Si veti intelege, de asemenea, importanta de a va asigura sistematic de faptul ca angajatii si personalul contractorilor dvs. sunt instruiti in ceea ce priveste sanatatea si siguranta la locul de munca.

Asigurarea unui mediu de munca sigur si sanatos trebuie sa fie o prioritate cheie pentru toti cei de la locul de munca si acest lucru necesita o competenta reala, nu doar un angajament si intentii bune. Modul in care abordati instruirea si formarea in domeniul protectiei muncii, vorbeste despre cat de importanta este afacerea ta, despre valorile tale si profesionalismul tau.

Investirea in cursuri de protectia muncii va aduce urmatoarele beneficii:

  • Va ajuta angajatii dumneavoastra sa identifice pericolele si sa adopte practici de lucru sigure si sanatoase.
  • Va ajuta sa evitati durerile si traumele, nelinistea si costurile financiare pe care le pot cauza accidentele de munca si problemele de sanatate.
  • Formati o cultura pozitiva a sanatatii si a sigurantei, in care nu sunt tolerate conditiile de lucru nesigure si nesanatoase.
  • Va indepliniti datoria legala de a proteja sanatatea si siguranta angajatilor dumneavoastra.

Competenta in domeniul SSM este mai mult decat a participa la un curs de instruire. Conteaza de asemenea si experienta. Aveti nevoie sa stabiliti proceduri pentru a va asigura ca organizatia dumneavoastra are persoanele potrivite, cu cunostintele si aptitudinile necesare pentru a gestiona riscurile profesionale. Increzandu-va in noroc este prea riscant. Nu lasa hazardul sa „lucreze” pentru tine!

Toate afacerile au obligatia legala de a instrui si supraveghea angajatii pe linie de protectie a muncii pentru a le permite sa isi desfasoare activitatea in conditii de siguranta. Aceasta nu este valabil doar pentru personalul din prima linie, ci, de asemenea, si pentru directori, manageri si personalul din alte roluri cheie. Desigur, acest lucru costa bani si timp. Dar, amintiti-va, exista beneficii majore ale afacerii care urmeaza sa fie obtinute din instruirea si formarea in domeniul sanatatii si sigurantei in munca. Prin reducerea accidentelor de munca si a problemelor de sanatate, activitatea operationala se efectueaza fara intreruperi, ceea poate aduce o contributie majora la succesul afacerii.

Imaginea companiei dumneavoastra are de castigat prin colaborarea cu EURAMIS CONSULTING, care are experienta 20 de ani in acest domeniu si o echipa formata din 10 specialisti si mai multi colaboratori.

Ce spune legea, in esenta, in domeniul SSM?

In Romania, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale este autoritatea competenta in domeniul SSM. Principalele responsabilitati ale acestuia constau in: elaborarea politicii nationale si a strategiei in acest domeniu, elaborarea de proiecte de acte normative in vederea punerii in aplicare a strategiei nationale si monitorizarea aplicarii legislatiei. Inspectia Muncii este autoritatea care controleaza respectarea legislatiei privind SSM.

Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Protectia Muncii „Alexandru Darabont” stabileste, pe baza de criterii stiintifice, masurile de imbunatatire a securitatii si sanatatii in munca si promoveaza politica acreditata pentru acest sector. Ministerul Sanatatii Publice este autoritatea centrala in domeniul protectiei sanatatii publice. Directia Sanatate Publica controleaza respectarea standardelor de sanatate in munca si contribuie la promovarea sanatatii la locul de munca. Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale este asiguratorul in domeniul accidentelor de munca si al bolilor.

Dezvoltarea unei abordari planificate a activitatilor de SSM

Instruirea in domeniul si securitatii si sanatatii in munca nu este doar un exercitiu singular, ci trebuie sa fie parte integranta a managementului intregii afacerii. O abordare planificata in domeniul SSM poate avea in vedere urmatoarele linii directoare:

  • Stabilirea angajamentului de a asigura competenta de sanatate si siguranta in munca
  • Consultarea cu personalul si reprezentantii care au calitatea de „lucratori desemnati” cu atributii pentru securitatea si sanatatea in munca.
  • O politica clara privind instruirea si formarea in SSM
  • Asigurarea respectarii normelor si instructiunilor privind sanatatea si securitatea in muca sunt prevazute in fisele de post
  • Dezvoltarea unui program si a unui plan de instruire, bazat pe rezultatele evaluarilor riscurilor la locul de munca , de un plan de masuri, precum si stabilirea unei matrice a nevoilor de formare ale angajatilor
  • Cautarea de ajutor extern, inclusiv a furnizorilor de formare profesionala in domeniul securitatii si sanatatii in munca si situatii de urgenta. Luarea in considerare a optiunilor pentru livrarea programelor de training: sesiuni in-house, instruire unu-la-unu, formare clasica, invatamant deschis sau la distanta, pe baza de calculator sau de invatare interactiva, cursuri externe etc
  • Punerea in aplicare si livrarea programului de instruire SSM, urmarirea progresului in raport cu obiectivele
  • Evaluarea eficientei instruirii SSM prin monitorizare activa si reactiva, luand in considerare, de exemplu, nevoile de instruire suplimentare, identificate prin investigarea accidentelor si a incidentelor sau revizuirea evaluarilor de risc
  • Examinarea periodica a planurilor de instruire in domeniul SSM si SU, actualizarea in conformitate cu legislatia, precum si identificarea domeniilor care necesita imbunatatire.

Instruirea in domeniul SSM nu trebuie sa fie o povara, dar este necesar sa o planificati si sa-i acordati prioritate. Pentru aceasta, firma Euramis Consulting din Bucuresti va vine in ajutor cu programe de formare profesionala in domeniul securitatii si sanatatii in munca si situatii de urgenta, dupa cum urmeaza:

Pentru absolventi de studii medii – cod COR 325723

  • Inspector in domeniul securitatii si sanatatii in munca – nivel mediu, 80 ore

Pentru absolventi de studii superioare – cod COR 226302

  • Specialist in domeniul securitatii si sanatatii in munca – nivel mediu, 80 ore

Pentru reprezentantii salariatilor in Comitetul de Securitate si Sanatate in Munca (CSSM)

  • Curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca – destinat reprezentantilor lucratorilor in Comitetul de securitate si sanatate in munca, 40 ore
  • Instruiri si testari SSM –SU pentru lucatori folosind platforma de instruire/testare (e-learning) Euramis

Cursurile sunt elaborate conform cerintelor Normelor metodologice de aplicare a Legii 319/2006 a Securitatii si sanatatii in munca. Certificatele sunt eliberate sub egida Ministerului Muncii si Autoritatii Nationale pentru Calificari.

Procesul de instruire se desfasoara folosind toata gama de mijloace a pedagogiei moderne: dezbateri interactive, studii de caz, exemple din practica, joc de roluri, lucrul in echipe, testari pe parcurs, proiect final.

Cu o experienta de 10 ani in activitatea de formare profesionala a specialistilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca (protectia muncii), Euramis Consulting este a parte a solutiei in acest domeniu. Pentru a afla mai multe informatii, ii puteti contacta telefonic la numarul 021 2330416 si 0723 525 595..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment