Cum te poți apăra împotriva discriminării la locul de muncă?
Te simți tratat diferit față de colegi la locul de muncă și acest lucru te deranjează? Consideri că angajatorul tău de discriminează? Analizează lucrurile la rece și dacă chiar consideri că există o problemă, nu ezita să te adresezi unui reprezentant al sindicatului din care faci parte sau unei firme de protecția muncii din București precum Euramis care să te ajute în rezolvarea problemei.
Cu toții avem dreptul la un tratament egal!
Legislația Uniunii Europene interzice orice fel de discriminare la locul de muncă indiferent dacă ea are ca și cauză motive legate de vârstă, sex, rasă, religie, credințe, convingeri sau orientare sexuală. În acest sens, pentru un tratament egal față de toți membrii comunității sale, legislația Uniunii Europene a stabilit o serie de măsuri de protecție esențiale.
În cadrul unui loc de muncă, toți angajații au dreptul la același tratament în privința recrutării, a condițiilor de muncă oferite, a promovării, a remunerării, a accesului la diferite programe de formare profesională, la pensii ocupaționale și la concediere. Astfel, niciunui angajator nu-i este permis să discrimineze la locul de muncă și toți angajații au dreptul de a nu fi discriminați.
Cum știi că ești discriminat la locul de muncă?
Există nenumărate tipuri de discriminare, iar multe dintre ele sunt menționate în legislația Uniunii Europene în felul următor:
Discriminarea directă
Discriminare directă este considerată situația în care un angajator neîndreptățește o persoană pe baza unuia din criteriile enumerate mai sus. Un caz concret poate fi acela în care se refuză angajarea pe un anumit post a unei persoane care depășește, să spunem, vârsta de 40 de ani, sau din cauza faptului că este femeie și se dorea mai mult ca postul să fie ocupat de un bărbat.
Discriminarea indirectă
Discriminarea indirectă apare de obicei atunci când în cadrul unei companii se adoptă o practică sau o politică ce par inițial a fi inofensive, dar în realitate au un impact negativ asupra unuia sau mai mulți angajați deoarece fac parte dintr-un grup discriminat.
Hărțuirea
Hărțuirea este un subiect foarte sensibil care poate fi considerat discriminatoriu. În special hărțuirea sexuală este un act de discriminare când angajatorul sau colegii fac avansuri unui angajat, în general femeie, sau îi invadează fără permisiune spațiul personal. De asemenea, atunci când un angajator sau un coleg face glume pe seama unui angajat referindu-se la orientarea sa sexuală, fapta este considerată tot un act de discriminare.
Instigarea la discriminare
Instigarea la discriminare are loc de obicei atunci când un angajator impune unei agenții de recrutare să caute de exemplu persoane doar sub un anumit prag de vârstă. Pe teritoriul Uniunii Europene, angajatorii nu au voie să ia în calcul vârsta ca și criteriu de angajare, iar dacă fac acest lucru, se consideră o dovadă de discriminare.
Victimizarea
Situația în care un angajat denunță un act de discriminare și din acest motiv angajatorul îl determină să sufere consecințe negative, se numește victimizare. În general, “pedeapsa” pe care angajatorii o aplică angajaților lor care iau partea dreptății în acte de discriminare este refuzul de a mai promova persoana respectivă, acțiune de asemenea discriminatorie.
Ce poți să faci dacă ești discriminat la locul de muncă?
Dacă te consideri discriminat la locul de muncă, primul pas în rezolvarea problemei este adunarea dovezilor care să ateste acest lucru. Poți nota exact cuvintele jignitoare adresate din partea celorlalți sau poți folosi ca probe și mail-urile trimise de ei, dacă există. Cu toate materialele pe care le ai la dispoziție, următorul pas este să discuți cu șeful tău sau cu membrii departamentului de resurse umane pentru a investiga mai departe problema.
De asemenea, în situații extreme, poți apela la o instanță de judecată, dar pentru a fi sigur că ai câștig de cauză și nu doar înrăutățești lucrurile, este bine să discuți mai întâi cu un avocat care să-ți ofere sfaturi demne de un expert.
Un alt lucru pe care poți să-l faci este să renunți la actualul loc de muncă și să te orientezi către altul. Dar și în acest caz noi îți recomandăm mai întâi să cumpănești bine situația și să te gândești dacă procedând astfel nu cumva ai mai mult de pierdut decât de câștigat.