Amenajarea locului de muncă pentru persoanele care lucrează cea mai mare a timpului lor dedicat serviciului în cadrul unui birou, este un subiect foarte delicat, cu multe aspecte la care trebuie să fie atenți angajații și mai ales angajatorii lor.
Idei și sugestii pentru amenajarea unui loc de muncă plăcut și sigur
Primul lucru care trebuie luat în calcul din acest punct de vedere este siguranța. Dar la aproape la fel de importante sunt și confortul și libertatea de mișcare.
Angajații de la birou sunt predispuși la multe boli profesionale care le pot afecta sănătatea mentală, vederea sau postura. De aceea, posturile de muncă trebuie gândite și amenajate în așa fel încât să permită acestor persoane o gamă diversă de sarcini, fără a le afecta însă productivitatea muncii.
Cu alte cuvinte, locurile de muncă din acest domeniu trebuie să permită angajaților ca aceștia să poată munci eficient, dar și să se relaxeze sau cel puțin să stea într-un mediu confortabil în același timp.
De exemplu, dacă angajații unui birou trebuie să se deplaseze de la un punct la altul, atunci este indicat să se prevadă o serie de elemente menite să ușureze mișcarea și deplasarea. De asemenea, trebuie verificate și distanțele și unghiurile de vedere față de calculatoare, astfel încât ecranele acestora să nu solicite în mod excesiv ochii.
În vederea păstrării unei poziții de lucru confortabile și pentru evitarea efectului de orbire pe care îl poate genera lucrul la calculator, calculatoarele trebuie să fie prevăzute cu ecrane ce se poat regla după bunul plac al utilizatorilor lor, în funcție de înălțimea acestora.
Înălțimea optimă a centrului ecranului unui calculator corespunde unei direcții de privire înclinate între 10 și 20 de grade sub planul orizontal care trece la niveul ochilor. Cu alte cuvinte, atunci când folosesc calculatorul, angajații de la birou nu trebuie să privească în sus, ci puțin în jos, pentru a nu-și obosi privirea și gâtul.
Înălțimea tastaturii este importantă și ea deoarece trebuie să asigure un unghi de minim 90 de grade între braț și antebraț, întrucât orice valoare mai mică poate duce la suprasolicitarea membrelor superioare.
Atunci când stau așezați, angajații trebuie să beneficieze de o distanță de minim 200 – 260 mm între suprafața de ședere și planul de lucru. Altfel riscă din nou să-și suprasolicite brațele, dar și privirea.
Terminalele video trebuie amplasate în așa fel încât direcția de privire să fie paralelă cu sursele de lumină, indiferent dacă vorbim de lumină naturală sau artificilă. În caz contrar, poate apărea efectul de orbire.
Mai mult terminalele video trebuie amplasate la o oarecare distanță față de ferestre. Dacă se desfășoară și alte activități în biroul respectiv, în dreptul ferestrelor se pot amplasa alte obiecte, cu excepția terminalelor luminoase.
Este indicat ca în birou să nu există suprafețe vitrate foarte mari, întrucât și lumina naturală prea puternică poate afecta vederea lucrătorilor.
Pentru mai multe sfaturi și indicații cu privire la cele mai bune metode de amenajare a unui birou, sfatul nostru este să iei legătura cu echipa Euramis, o firmă de protecția muncii București cu experiență mai mare de un deceniu în domeniul său de activitate.
În ceea ce privește securitatea și stabilitatea la locul de muncă în cadrul birourilor, sunt necesare următoarele lucruri:
- reducerea vibrațiilor inerte sau transmise la minimum;
- eliminarea posibilitîții de basculare a planului de lucru;
- asigurarea unor metode de reglare a înălțimii planului de lucru fără riscul ca acesta să se coboare singur și să ducă astfel la rănirea utilizatorului său;
- evitarea utilizării unor obiecte improvizate pentru fixarea planului de lucru sau a terminalelor și dispozitivelor lor adiacente.
Posturiele de muncă trebuie să poată fi accesate ușor și rapid de către personal și să nu existe niciun fel de obiecte care să împiedice trecerea acestora dintr-un loc în altul. De asemenea, pe cât posibil, fiecare loc de muncă trebuie amenajat în așa fel încât toți angajații să-și poată satisface nevoia de a dispune de suficient spațiu personal.
Nu este simplu să creezi un loc de muncă confortabil și plăcut deoarece, munca în sine resprezintă o activitate solicitantă pentru majoritatea noastră. Dar cu suport continuu de la experți, este mult mai simplu să-ți atingi obiectivele.