Conform Codului Muncii, angajatorului ii revin o serie de obligatii privind asigurarea securitatii si sanatatii in munca (SSM) a angajatilor, precum si al apararii impotriva incendiilor (PSI). Tot ca o componenta a protectiei a muncii, angajatorului ii revine obligatia si de a se conforma cu legislatia in domeniul situatiilor de urgenta (SU), in special pentru prevenirea incendiilor si acordarea primului ajutor. Aceste obligatiii legislative sunt valabile chiar daca angajatorul apeleaza la persoane sau servicii externe, situatie care nu il exonereaza de raspundere in acest domeniu.
In continuare, va prezentam legislatia nationala de baza pentru cele doua componente ale protectiei muncii, obligatiile principale ale angajatorului, precum si contraventiile care pot fi aplicate in caz de neconformitate.
Legea 319/2006: Legea securitaţii şi sanataţii in munca
In Romania, autoritatea competenta in domeniul SSM este Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. Principalele responsabilitati sunt: elaborarea politicii si strategiei nationale in domeniul sanatatii si securitatii in munca, elaborarea proiectelor de acte normative, in vederea punerii in aplicare a strategiei nationale, si monitorizarea aplicarii legislatiei.
Inspectia Muncii controleaza respectarea legislatiei din domeniul SSM.
Ministerul Sanatatii Publice este autoritatea centrala in domeniul sanatatii publice. Directiile de sanatate publica controleaza conformitatea cu standardele de sanatate la locul de munca si contribuie la promovarea sanatatii la locul de munca.
Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale este asiguratorul in domeniul accidentelor de munca si bolilor profesionale.
Legea 307/2006 – Legea privind apãrarea impotriva incendiilor cu modificari si completari
Legea 481/2004 – Legea privind protecia civila – Republicata
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţa (IGSU) coordoneaza actiunile institutiilor implicate in managementul situatiilor de urgenta, asigurand si functia de punct national de contact in relatia cu organizatiile internationale guvernamentale si neguvernamentale cu responsabilitati in domeniu.
Obiectivul fundamental al activitatii desfasurate de IGSU vizeaza eficientizarea actiunilor de prevenire si gestionare a situatiilor de urgenta, in vederea mentinerii sub control a riscurilor si asigurarii starii de normalitate a vietii comunitatilor umane si este atins prin multitudinea de activitati de prevenire si interventie pentru stingerea incendiilor, descarcerare si prim-ajutor SMURD, salvarea persoanelor si limitarea pagubelor produse de inundatii, alunecari de teren, miscari seismice, epidemii, inzapeziri, seceta, asistenta persoanelor aflate in situatii critice, interventia la accidente tehnologice, radiologice, nucleare, biologice sau alte tipuri de calamitati naturale sau antropice.
In cazul in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile legale privind SSM – SU, legea prevede sanctiunile si amenzile pe care le risca; in cele de mai jos, enumeram o parte dintre acestea, dupa cum urmeaza:
Pentru a se conforma cu cerintelor legale SSM – SU, angajatorul trebuie sa apeleze la un specialist, care poate fi un angajat intern cu studii de specialitate (care se numeste lucrator desemnat) sau la o firma specializata in domeniu si care sa detina un certificat de abilitare eliberat de catre Ministerul Muncii impreuna cu Inspectoratele Teritoriale de munca (care se numeste serviciu extern).
Cu o experienta de 10 ani in activitatea de formare profesionala a specialistilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca (protectia muncii), EURAMIS CONSULTING va ofera servicii SSM-SU, cursuri de formare profesionala in domeniul protectiei muncii si alte domenii, precum si servicii de medicina muncii prin partenerul sau, Clinica VIASANTE
EURAMIS CONSULTING este partener national al Agentiei Europene pentru Securitate si Sanatate in Munca (EU-OSHA).
Corpul uman trebuie să-și mențină o temperatură constantă de sub 37-27.2°C pentru a fi sănătos.…
Suntem convinși că de multe ori, îți este greu să găsești timp pentru a acorda…
Căldură. Căldură peste tot. Este mult prea cald! Poate ți se pare că exagerăm, dar…
În calitate de specialiști în domeniul sănătății și siguranței în muncă, la Euramis - o…
Există nenumărate ocupații în întreaga lume, care mai de care mai provocatoare, mai satisfăcătoare, dar…
În capitală, temperaturile de afară deja au atins valori extreme pentru această perioadă, ceea ce…