Protectia muncii

Ce să faceți dacă suspectați acte de discriminare la locul de muncă contra celor au probleme de sănătate mintală

Ce să faceți dacă suspectați acte de discriminare la locul de muncă contra celor au probleme de sănătate mintală

Boala mintală este o afecțiune incorect abordată, încă. Poate că la locul de muncă mai mult decât în oricare altă parte. Discriminarea celor cu probleme de sănătate mintală nu aparține încă trecutului, așa cum ne-am fi dorit.

În câmpul muncii, angajatul care poate face totul, care nu face nicio pauză, care nu este niciodată stresat, care rămâne până târziu la muncă și vine la începutul anului este considerat angajatul ideal. Acest lucru este atât de nerealist pentru majoritatea oamenilor și nu ar trebui să fie ceva la care să se aspire.

Există multe motive, toate legitime, care împiedică oamenii să-și dedice viața locului de muncă. Și aceste motive, fie că este vorba de familie, viață socială, hobby-uri sau problemele de sănătate mintală nu trebuie niciodată privite în mod negativ.

Există multe lucruri întreprinse de cei care doresc să crească gradul de conștientizare și să elimine stigmatul care persistă asupra celor cu probleme psihice. Cu toate acestea, există încă un drum lung de parcurs pentru a pune capăt stigmatului privind sănătatea mintală. Foarte mulți oameni continuă să se confrunte cu discriminare la locul de muncă din cauza problemelor de sănătate mintală. Există și obligații din partea angajatorilor privind crearea unui mediu de lucru ideal pentru toate tipurile de angajați. Există și măsuri care pot fi luate în cazul celor care au problemele de sănătate mintală.

Măsuri rezonabile privind problemele de sănătate mintală

Reîntoarcerea treptată în mediul de lucru pentru cei care au fost plecați după perioade de boală.

Posibilitatea de a lucra la domiciliu acolo unde este posibil.

Posibilitatea ca o persoană care lucrează extrem de greu într-un birou cu zgomot deschis, să lucreze într-un spațiu liniștit.

Oferirea de locuri de muncă cu jumătate de normă, dacă este posibil.

Posibilitatea ca o persoană să facă zece minute pauză când nivelul de anxietate crește.

Posibilitatea ca un manager să se recupereze după o serie întâlniri stresante.

Diferite tipuri de discriminare în materie de sănătate mintală

Există câteva tipuri diferite de discriminare, acestea sunt următoarele:

Discriminarea directă constituie tratamentul prejudiciabil din cauza unei caracteristici protejate, de exemplu; acest lucru ar putea fi negarea unei oportunități unor persoane din cauza problemelor de sănătate mintală. În anumite circumstanțe, neluarea unor măsuri rezonabile poate fi, de asemenea, o formă de discriminare.

Discriminarea indirectă are loc atunci când regulile care se aplică tuturor dezavantajează din neatenție persoanele bolnave. Cu alte cuvinte, le pun într-un dezavantaj din cauza sănătății lor mintale. Totuși, în cazul acestui tip de discriminare, dacă anumite reguli și aranjamente sunt “justificabile”, ele pot fi considerate drepte.

Hărțuirea apare atunci când o persoană este persecutată din cauza unei caracteristici protejate. Hărțuirea este definită ca un comportament care încalcă demnitatea sau produce un mediu neplăcut, cum ar fi un angajator care face cu bună știință comentarii ofensatoare despre problemele de sănătate mintală ale unei persoane.

Victimizarea unei persoane  este rezultatul dorinței sale de a se plânge de discriminare sau hărțuire.

Obligația angajatorilor

Angajatorii și gestionarea riscurilor

Potrivit directivelor europene angajatorii trebuie să pună în aplicare proceduri în materie de sănătate și securitate, cu scopul de a preveni riscurile psihosociale și preveni afectarea sănătății mintale și a stării de bine. Există multe modalități de organizare a acestor responsabilități, însă etapele care ar trebui să fie parcurse în cadrul procesului de gestionare a riscurilor sunt următoarele:

  1. Identificarea pericolelor și evaluarea riscurilor
  2. Planificarea pentru acțiune
  3. Punerea în aplicare a acțiunilor de reducere a riscurilor
  4. Evaluarea și revizuirea
  5. Învățarea și dezvoltarea organizațională

Politica SSM (sănătate și securitate în muncă) și PSLM (promovarea sănătății la locul de muncă) ar trebui puse în mod frecvent în aplicare pentru a preveni eventualele acte de discriminare la locul de muncă.

De asemenea, ar trebui avut în vedere  o politică de reabilitare și revenire la locul de muncă, care ar trebui să prevadă recurgerea la asistență tehnică și consiliere, modul în care se oferă oportunități pentru lucrătorul absent în vederea dezvoltării capacității acestuia prin activități de reconversie profesională și de reabilitare la locul de muncă, printre altele.

De asemenea, angajatorii trebuie să ia toate măsurile necesare în vederea evitării riscurilor, combaterii riscurilor la sursă și adoptarea muncii la persoană.

În plus, o soluție perfectă în vederea promovării SSM este apelarea la o firmă de protecția muncii din București. Specialiștii Euramis sunt pregătiți să-și ajute viitorii clienți să se conformeze cu cerințele legale în vigoare și să asigure angajaților tot sprijinul necesar pentru prevenirea oricărei forme de discriminare.

Angajatorii trebuie să înțeleagă că sănătatea și securitatea muncii sunt esențiale pentru un mediu de lucru productiv și existența unor angajați fericiți.

 

 

Paraicu Adrian

Sef serviciu extern SSM

Postari Recente

Cum recunoaștem primele semne ale insolației și ce trebuie să facem pentru a o evita?

Corpul uman trebuie să-și mențină o temperatură constantă de sub 37-27.2°C pentru a fi sănătos.…

2 weeks In urma

Cum să-ți protejezi sănătatea mintală la locul de muncă

Suntem convinși că de multe ori, îți este greu să găsești timp pentru a acorda…

2 weeks In urma

Cum să eviți supraîncălzirea corpului și insolația pe timp de vară?

Căldură. Căldură peste tot. Este mult prea cald! Poate ți se pare că exagerăm, dar…

2 weeks In urma

Cele mai comune boli profesionale cu care se confruntă lucrătorii în ziua de azi

În calitate de specialiști în domeniul sănătății și siguranței în muncă, la Euramis - o…

2 weeks In urma

Topul celor mai periculoase locuri de muncă din lume în anul 2024

Există nenumărate ocupații în întreaga lume, care mai de care mai provocatoare, mai satisfăcătoare, dar…

2 weeks In urma

Cum să faci față căldurii atunci când lucrezi afară, în aer liber?

În capitală, temperaturile de afară deja au atins valori extreme pentru această perioadă, ceea ce…

2 weeks In urma