Blog

Ce anume au in comun telefonul mobil, televizorul si ursuletul de plus al copilului dumneavoastra?

Daca ati cumparat aceste produse din Spatiul Economic European (SEE), veti descoperi inscriptionate pe etichetele acestor produse doua litere: CE. Producatorii sunt familiarizati cu acest marcaj, pentru ca, in multe dintre cazuri, sunt obligati sa il aplice pe produsele lor. In calitate de consumator, s-ar putea sa cunoasteti acest marcaj deoarece il vedeti pe multe produse pe care le cumparati in fiecare zi.

Despre ce semnifica mai exact acest marcaj, la ce ne ajuta si cum putem sa-l diferentiem de cele fals, va invitam sa descoperiti in continuare.

Ce este marcajul CE?

Marcajul CE este un simbol care atesta conformitatea unui produs cu cerintele aplicabile prevazute de legislatia comunitara de armonizare relevanta care reglementeaza aplicarea acestuia. CE reprezinta acronimul pentru conformité européenne, din limba franceza, insemnand „conformitate europeana”.

Produsele care poarta marcajul CE sunt conforme cu legislatia UE si pot circula liber pe piata europeana. Prin aplicarea marcajului CE, producatorul declara ca isi asuma responsabilitatea pentru conformitatea produsului cu toate cerintele aplicabile prevazute de legislatia comunitara de armonizare.

Aceasta inseamna ca poate fi vandut peste tot in Spatiul Economic European (SEE), format din cele 28 de state membre ale UE si tarile care fac parte din Asociatia Europeana a Liberului Schimb (AELS), respectiv Islanda, Norvegia si Liechtenstein. Aceleasi cerinte se aplica si in cazul produselor fabricate in alte tari si care sunt comercializate in SEE.

Existenta acestuia indica faptul ca produsul este evaluat inainte de a fi introdus pe piata si ca indeplineste cerintele europene de siguranta, sanatate si protectie a mediului.

Marcajul CE ne garanteaza ca un produs este sigur?

Marcajul CE se aplica atat pe produse fabricate in statele membre, cat si pe produse fabricate in tari terte si comercializate in Spatiul Economic European. Prin urmare, marcajul CE nu indica faptul ca un produs este fabricat in Spatiul Economic European, ci confirma faptul ca produsul indeplineste cerintele legale pentru a fi comercializat pe piata europeana.

Marcajul CE nu indica faptul ca un produs a fost fabricat in SEE, ci confirma ca produsul a fost evaluat inainte de a fi introdus pe piata si ca satisface toate conditiile legislative aplicabile in vederea comercializarii (de ex. nivelul armonizat de siguranta). Aceasta inseamna ca fabricantul:

  • a verificat conformitatea produsului cu toate cerintele relevante (de ex. in materie de sanatate, siguranta sau protectia mediului) prevazute de directivele aplicabile
  • a cerut examinarea produsului de catre un organism independent de evaluare a conformitatii, daca aceasta obligatie este mentionata in directivele aplicabile.

Din pacate, din cauza contrafacerilor si a folosirii necorespunzatoare a marcajului, nu putem garanta ca un produs este 100% sigur, iar marcajul CE nu ofera consumatorului garantia calitatii produsului.

Cine aplica marcajul CE?

Marcajul CE se aplica doar de producator sau de reprezentantul sau autorizat.

Daca sunteti producator, gasiti pe site-ul Comisiei Europene toata procedura aferenta procesului de aplicare a marcajului CE pe produsul dumneavoastra. Daca sunteti distribuitor sau importator, va trebui sa cunoasteti cerintele pe care produsele pe care le importati sau distribuiti trebuie sa le indeplineasca pentru a fi comercializate in mod liber in interiorul SEE.

Unde trebuie sa fie aplicat marcajul?

Marcajul se aplica, in general, pe produs. In cazul in care acest lucru nu este posibil avand in vedere natura produsului, marcajul se aplica pe ambalaj si, dupa caz, pe documentele de insotire (instructiuni de utilizare sau certificat de garantie, la echipamentele electrice; prospect cu instructiuni de utilizare si avertismente, la jucarii etc).

Pe ce tipuri de produse se aplica marcajul CE?

Marcajul CE se aplica doar pe produsele pentru care legislatia comunitara specifica prevede aplicarea marcajului. Acestea pot fi atat produse destinate consumatorilor cat si industriei (de exemplu jucarii, calculatoare, telefoane mobile, frigidere, produse sanitare, lifturi, echipamente de joasa tensiune, echipamente de protectie, produse pentru constructie etc.).

Cum trebuie aplicat marcajul CE?

Marcajul CE trebuie aplicat in mod vizibil, lizibil si durabil.

In legislatie, marcajul este prezentat suprapus pe o grila – aceasta nu face parte din marcaj si are rol de informare si de verificare a proportiilor. In cazul in care marcajul este redus sau marit, trebuie pastrate proportiile, iar inaltimea trebuie sa fie de cel putin 5mm.

Atentie la marcajele CE false!

In ultimii ani ne-am obisnuit cu faptul ca daca un produs poarta marcajul CE, este sigur. Motivul acestei presupuneri este conformitatea produsului cu standardele UE. Din nefericire, exista un marcaj foarte asemanator, pe care majoritatea consumatorilor si chiar a vanzatorilor il inteleg a fi marcajul CE al Uniunii Europene.

Un marcaj asemanator cu marcajul CE, dar cu proportii diferite, poate aparea adesea pe produsele din China, deoarece producatorii chinezi aplica marcaje similare pe produsele lor. In acest ultim caz, simbolul ar insemna China Export (sau China Electronics).

Diferenta este ca in semnul China Export, cele doua litere, nu au un spatiu intre ele, asa cum este semnul european. Uitati-va pe link-ul urmator si invatati sa le deosebiti: https://ro.wikipedia.org/wiki/CE_(marcaj)

 

Asemanarea nu este o coincidenta. Exprima abordarea agresiva si este folosita pentru a deruta consumatorii europeni. Marcajul „China Export” nu este inregistrat, NU confirma rezultate pozitive in urma testelor si este aplicat de catre producatorii chinezi in mod abuziv.

Va rugam, sa fiti atenti si sa nu faceti confuzie intre cele doua marcaje!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment