Ce condiții trebuie să îndeplinească o cafenea pentru a primi toate avizele de funcționare?
Dacă îți dorești o afacere în domeniul HORECA deschiderea unei cafenele este una din cele mai bune idei deoarece presupune mai puțină bătaie de cap decât un restaurant sau un hotel, dar implică mai multă responsabilitate și oferă satisfacții mai mari decât o firmă de catering. Nimic nu se compară cu sentimentul pe care îl ai atunci când știi că poți să faci pe cineva cu adevărat fericit prin produsele și serviciile tale și de aceea recomandăm începerea unei astfel de afaceri tuturor persoanelor care iubesc comunicarea și interacțiunea cu oameni noi.
Când vine vorba de cafenele, primul lucru la care trebuie să te gândești este dacă ești sau nu dispus să-i servești pe cei din jur și pui satisfacția lor înaintea propriilor interese. Dacă pentru tine contează mai mult experiența pozitivă pe care o oferi celorlalți decât banii, atunci ai fi minunat ca patron de cafenea, iar succesul cu siguranță va veni de la sine. Spre diferență de alte țări europene unde există o cafenea la 300 de locuitori, în România nu avem decât una la 2000 și de aceea potențialul de dezvoltare a unei astfel de afaceri este pur și simplu nelimitat.
Care sunt primii pași pentru deschiderea unei cafenele?
Din punct de vedere legal, există două etape importante pe care trebuie să le îndeplinești ca să-ți înființezi o cafenea. În primul rând trebuie să-ți înființezi o firmă pentru ca afacerea ta să îmbrace o formă juridică legală și apoi să obții avizele necesare funcționării.
Dacă nu ești deja patronul unei întreprinderi, este bine să-ți deschizi o societate comercială de tip SRL sau SRL-D autorizată la clasa CAEN 5630 dacă dorești să vinzi doar cafea și alte clase dacă pe deasupra ai în vedere comercializarea prăjiturilor și altor produse ce se pot savura împreună cu fermecata licoare. Apoi, poți să treci la pasul următor de unul singur, sau cu ajutorul unei firme cu profil juridic, pentru a primi avizele necesare funcționării.
Odată ce ai primit toate autorizațiile de funcționare este indicat să apelezi și la o firmă de protecția muncii care să te îndrume în toate aspectele ce țin de sănătatea și securitatea în muncă a angajaților tăi.
Ce fel de autorizații trebuie să obții pentru a deschide o cafenea?
Autorizația sanitaro-veterinară
acordul de funcționare sanitar-veterinar este un document oficial eliberat de Primăria competentă în zona în care îți desfășori activitatea. Pentru eliberarea acestui document nu este suficientă o simplă aplicare, ci mai pot fi necesare și alte documente în funcție de specificul firmei.
Avizul de mediu
Avizul de mediu este un act administrativ care se eliberează de autoritatea responsabilă pentru protecția mediului. Acesta este necesar pentru toate planurile și programele care pot avea efecte asupra mediului înconjurător.
Autorizația de funcționare de la Protecția Muncii
Autorizația pentru protecția muncii este absolut necesară înaintea începerii unei activități comerciale în domeniul HORECA. Există două proceduri distincte de obținere a autorizațiilor de funcționare de la Protecția Muncii, dar pentru a fi sigur că nu-ți scapă nimic cel mai bine este să colaborezi cu o firmă specializată în domeniu.
Autorizația PSI
Procesul de obținere a autorizației PSI este destul de dificil. Dar pe de altă parte, absolut necesar. Fără el, o firmă riscă amenzi usturătoare și suspendarea activității.
Avizul de funcționare din partea Primăriei
Din punctul de vedere al unei primării, activitatea firmelor care administrează un bar, o cafenea, o ceainărie, sau orice alt tip de locație unde se servesc băuturi legale, se încadrează în categoria activităților de alimentație publică și au nevoie de avize speciale pentru funcționarea legală.
Contractul cu o firmă de servicii de salubrizare
Orice societate comercială cu activitate este obligată prin lege să încheie un contract cu o firmă de salubrizare în vederea menținerii unui loc perfect curat. Nu doar cafenelele sau restaurantele, ci și firmele care nu au contact direct cu clienții, dar își desfășoară activitatea într-o anumită locație, trebuie să se îngrijească de aspectul curățeniei.
Avizele pentru difuzare de muzică și utilizarea reclamelor luminoase
Da! Există și astfel de avize și sunt necesare dacă îți dorești ca în cafeneaua ta să se asculte muzică sau să se folosească reclame luminoase. Din păcate nu poți pur și simplu să dai drumul la YouTube și să faci atmosferă și nici să-ți promovezi numele cu o pancartă luminoasă deoarece, procedând astfel, orice vizită din partea poliției se va lăsa cu amenzi mari.