Care sunt cele mai frecvente boli profesionale la care se expun cadrele didactice?
Nu mai este demult un secret faptul că profesorii și educatorii se expun unui nivel de stres cu mult mai mare decât angajații din alte sectoare, iar acest lucru este susținut și argumentat și de Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă. Studiile demonstrează că profesorii sunt mai stresați chiar decât persoanele care lucrează în sectorul HORECA sau în industria producătoare, iar în cazul lor extenuarea se prezintă sub forme specifice care produc într-un final diferite boli profesionale din învățământ.
Pe lângă pregătire, meseria de dascăl presupune un consum emoțional mult mai mare decât în alte domenii. Fără dăruire și implicare este imposibil să șlefuiești tinerele suflete și mai mult decât atât, să stabilești legături afective cu ajutorul cărora să-i poți ghida mai bine pe copii care au nevoie de o atenție specială. Indiferent de vârstă, elevii simt imediat când au în fața lor un dascăl dedicat și când au de-a face cu cineva care nu-și iubește meseria și îl preferă întotdeauna pe primul.
Să ajungi la sufletul unui copil și să-l înveți despre istorie, geografie, știință și în mod special frumusețea limbii materne și a limbilor străine este imposibil în condițiile în care nu există implicare. Dar acest nivel înalt de implicare costă mult pentru unii profesori și uneori, mai ales datorită pasiunii lor arzătoare pentru predat, cadrele didactice se supun nenumăratelor riscuri ale bolilor profesionale.
În ce mod se pot manifesta bolile profesionale la cadrele didactice?
Cele mai expuse persoane la riscul dezvoltării bolilor vocale sunt cele care desfășoară activități ce implică un ton ridicat al vocii. Pentru a fi auziți și a păstra în permanență atenția audienței, cadrele didactice își pot folosi vocea la intesitate mare chiar și câte opt ore pe zi.
Clasele supraaglomerate, zgomotul de afară și suprafața sălilor sunt doar câțiva din factorii care îi determină pe profesori să folosească un ton ridicat în tot timpul cât se află în fața elevilor. În plus, acestor factori li se adaugă personalitatea celor pe care îi instruiesc, care diferă de la persoană la persoană și nu de puține ori se schimbă în colectiv.
Există țări în Uniunea Europeană unde bolile vocale sunt recunoscute ca boală profesională în mod formal. În Polonia de exemplu, ele sunt denumite ca tulburări cronice cauzate de efortul vocal excesiv pe o durată de cel puțin 15 ani.
Mai puțin frecvente ca bolile vocale, dar la fel de periculoase pentru cadrele didactice sunt pierderile de auz. Ca și în cazul dezvoltării unei boli vocale, dacă un profesor și-a pierdut capacitatea de a auzi el riscă să nu-și mai poată practica profesia.
Specialiștii sunt de părere că auzul unei persoane este în pericol de a se pierde complet dacă este expus unui zgomot mai mare de 85 de decibeli, 8 ore pe zi. Însă în timpul pauzelor școlare zgomotul de pe holurile școlii poate ajunge și la 93 de decibeli.
Statul în picioare pentru un timp îndelungat poate provoca varice sau boli ale mușchilor și oaselor. Și în cazul acesta, cadrele didactice sunt o clasă aparte, vizată în mod special și cu risc crescut de complicații.
Stând mereu în colectiv, cadrele didactice sunt expuse unor boli cu transmitere pe cale aeriană ca de exemplu cele provocate de virusuri și alergii. Una din acestea este tuberculoza pulmonară, o boală care poate pune în pericol viața bolnavului.
Când duci pe umeri atâta responsabilitate, meseria de dascăl nu poate fi doar lapte și miere. De asemenea, odată cu înaintarea în vârstă și scăderea eficienței, efectele provocate de stres sunt mai grave și se reflectă în starea de sănătate a profesorilor.
Stresul poate cauza o mulțime de boli, inclusiv boli de sânge sau boli psihice, foarte greu sau chiar imposibil de tratat. În plus, din cauza faptului că stresul la locul de muncă este mult mai mare pentru profesori, rata mortalității persoanelor cu afecțiuni ale sistemului imunitar este dublă în învățământ față de alte ocupații.
Metode de prevenire ale bolilor profesionale în rândul cadrelor didactice
Profesorii sunt stâlpii societății fără a căror muncă și performanțe nu se poate vorbi de o națiune puternică. De aceea, prin colaborarea cu o firmă de protecția muncii se recomandă căutarea în permanență a metodelor de prevenire a bolilor profesionale din rândul profesorilor, precum și descoperirea timpurie a acestora în vederea tratării și poate chiar salvării dascălilor supuși factorilor de risc din învățământ.