Blog

Boli profesionale frecvente în rândul persoanelor în vârstă

Persoanele în vârstă, în special cele care au lucrat timp îndelungat, sunt mai predispuse la dezvoltarea unor boli profesionale decât cele tinere. Capacitățile lor fizice sunt inferioare în general în comparație cu cele ale persoanelor tinere și trebuie reținut și faptul că sensibilitatea poate fi accentuată de particularitățile moștenite sau dobândite de-a lungul timpului de fiecare persoană care a ajuns la o vârstă venerabilă în parte. Pentru ca astfel de persoane să poată munci în continuare și să reprezinte o resursă viabilă pentru companie din punct de vedere al forței de muncă, este bine ca angajatorii să colaboreze cu o firmă de protecția muncii București profesională care să-i ajute să identifice în timp util eventualele riscuri.

Principalele boli profesionale la care se expun persoanele în vârstă

Boli respiratorii

Persoanele care au lucrat în medii cu praf, substanțe chimice sau vapori pot dezvolta boli respiratorii cronice, cum ar fi bronșita cronică, astmul sau pneumoconioza. Ca să se protejeze de astfel de boli, persoanele în vârstă ar trebui să evite pe cât posibil expunerea la substanțe iritante și să-și întărească sistemul imunitar. Ca angajator, ar fi bine să încurajezi și vaccinarea împotriva gripei sezoniere dacă ai lucrători în vârstă.

Probleme musculo-scheletice

Persoanele cu locuri de muncă care implică ridicarea greutăților mari, statul în poziții incomode timp îndelungat sau efortul fizic intens pot suferi de dureri cronice de spate și articulații, de artrită, de osteoporoză sau alte afecțiuni musculo-scheletice. Dacă mediul de lucru este prea solicitant, persoanele în vârstă ar trebui să-și schimbe locul de muncă pentru a-și proteja sănătatea. Dacă pe de altă parte este vorba doar de sarcini de lucru care promovează sedentarismul, atunci persoanele în vârstă ar fi bine să-și adapteze stilul de lucru la provocările serviciului pe care îl desfășoară, să facă multă mișcare, să ceară angajatorilor lor mobilier ergonomic și să profite din plin de pauze ridicându-se de la birou și făcând exerciții fizice ușoare sau scurte plimbări.

Pierderea auzului

Expunerea la zgomot excesiv în timpul lucrului, fără un echipament de protecție adecvat, poate duce la pierderea auzului, o problemă comună în rândul persoanelor în vârstă care au lucrat în industria grea sau în medii cu echipamente zgomotoase. Pentru protecția auzului, persoanele în vârstă trebuie să poarte căști care să le protejeze organele auditive și să limiteze pe cât posibil expunerea la zgomote înalte.

Boli cardiovasculare

În ceea ce privește bolile cardiovasculare, cele mai expuse sunt persoanele care au locuri de muncă stresante sau care sunt expuse în mod frecvent la substanțe chimice periculoase. Ele au un risc crescut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, inclusiv hipertensiune arterială și boală cardiacă. Dar dacă ne gândim obiectiv, nu există loc de muncă complet lipsit de stres și de aceea orice lucrător care muncește până la o vârstă înaintată trebuie să aibă grijă din acest punct de vedere.

Cancerul

Expunerea la anumite substanțe chimice, radiații și alți agenți cancerigeni la locul de muncă poate crește riscul de dezvoltare a cancerul în rândul persoanelor în vârstă. Cancerul la persoanele în vârstă este cu atât mai periculos cu cât șansele lor de vindecare sunt mai mici decât la persoanele tinere.

Boli legate de expunerea la substanțe chimice

Lucrătorii din industria chimică, din fabrici sau din laboratoare sunt expuși la acțiunea substanțelor chimice nocive care pot duce la apariția unor diverse boli, inclusiv intoxicații, iritații cutanate sau afecțiuni hepatice și renale.

Probleme de piele

Tot lucrătorii din industria chimică, care au contact frecvent cu substanțe iritante pot dezvolta diferite afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczemele sau dermatitele. Și din acest punct de vedere utilizarea echipamentului de protecție poate fi o soluție practică și la îndemână, dar există și cazuri în care doar echipamentul nu este suficient și este necesară și adoptarea unei rutine sănătoase de îngrijire a pielii sau a unor tratamente medicale specifice.

Este important ca angajatorii să ofere un mediu de lucru sigur și să ia măsuri adecvate pentru a proteja lucrătorii împotriva expunerii la agenți nocivi. De asemenea, este esențial ca persoanele în vârstă să acorde o atenție specială sănătății lor și să se supună unor examene medicale regulate pentru a depista din orice problemă de sănătate asociată locului de muncă.

Paraicu Adrian

Sef serviciu extern SSM

Postari Recente

Cum recunoaștem primele semne ale insolației și ce trebuie să facem pentru a o evita?

Corpul uman trebuie să-și mențină o temperatură constantă de sub 37-27.2°C pentru a fi sănătos.…

7 months In urma

Cum să-ți protejezi sănătatea mintală la locul de muncă

Suntem convinși că de multe ori, îți este greu să găsești timp pentru a acorda…

7 months In urma

Cum să eviți supraîncălzirea corpului și insolația pe timp de vară?

Căldură. Căldură peste tot. Este mult prea cald! Poate ți se pare că exagerăm, dar…

7 months In urma

Cele mai comune boli profesionale cu care se confruntă lucrătorii în ziua de azi

În calitate de specialiști în domeniul sănătății și siguranței în muncă, la Euramis - o…

7 months In urma

Topul celor mai periculoase locuri de muncă din lume în anul 2024

Există nenumărate ocupații în întreaga lume, care mai de care mai provocatoare, mai satisfăcătoare, dar…

7 months In urma

Cum să faci față căldurii atunci când lucrezi afară, în aer liber?

În capitală, temperaturile de afară deja au atins valori extreme pentru această perioadă, ceea ce…

7 months In urma