Utilizarea sporită a calculatoarelor la locul de muncă contribuie la apariția unor probleme de sănătate. Multe persoane suferă de diferite afecțiuni ale organului vizual. Acestea sunt cauzate de lucrul prelungit la calculator.
80% din informațiile pe care le primește organismul uman sunt prin intermediul ochilor, deci este important să se ia măsuri de precauție pentru a evita afectarea acestora.
Iată care sunt câteva dintre afecțiunile oculare de care pot suferi persoanele care utilizează excesiv calculatorul:
Există multe cauze ale oboselii oculare. Una dintre acestea este lumina orbitoare. Există două tipuri de lumini orbitoare, directe și indirecte. Lumina directă este acea lumina care strălucește direct în ochi; în timp ce lumina indirectă este acea lumina care reflectă suprafețele în ochi.
Lumina provine de multe ori din ecranele calculatorului, care sunt prea întunecate sau prea luminoase. Lumina de la ecranul calculatorului contribuie la oboseală musculară a ochilor, pentru că ochii se străduiesc să focalizeze imaginile de pe ecran.
O altă cauză majoră a oboselii oculare este poziția ecranului computerului. Firește, ochii sunt poziționați astfel încât să privească drept înainte și ușor în jos. Dacă ochii trebuie să privească într-o direcție diferită, mușchii trebuie să lucreze continuu pentru a menține această poziție.
Astfel, dacă monitorul calculatorului este poziționat incorect, mușchii ochilor trebuie să lucreze constant pentru a ține ochii în poziția corectă pentru a vizualiza monitorul.
Pentru a împiedica ochii să devină tensionați, partea superioară a ecranului calculatorului nu trebuie să fie mai sus decât nivelul ochilor.
De asemenea, pentru a împiedica obosirea ochilor, toți cei care lucrează mult timp la computer este indicat să utilizeze ochelari prescriși de medic.
Sindromul ochilor roșii. Așa cum sugerează și numele, acest sindrom apare atunci când partea albă a ochiului devine roșiatică. De multe ori este produsă de o inflamare ocazională a suprafeței oculare, motiv pentru care apare foarte mult la cei care sunt expuși la calculator timp de mai multe ore.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 80% dintre cazurile de boli oculare, cum ar fi orbirea, pot fi prevenite. Prin urmare, iată câteva recomandări atunci când lucrați mult timp la calculator:
Potrivit HG nr. 1028/2006privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare, art. 12 lit. a), b) și c), angajații trebuie să beneficieze de un examen corespunzător al ochilor și al vederii, efectuat de o persoană care are competența necesară, înainte de începerea activității la ecranul de vizualizare, prin examenul medical la angajare; ulterior, la intervale regulate; ori de câte ori apar tulburări de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de vizualizare.
Pentru ca angajatorii să se conformeze cerințelor legale în vigoare în ceea ce privește asigurarea securității și sănătății angajaților, aceștia pot apela la un serviciu extern de protecția muncii. Acesta le poate fi oferit de o firmă de protecția muncii din București.
Euramis Consulting este pregătită ca în orice moment să colaboreze cu serviciile interne pentru a ajuta angajatorii să obțină rezultate optime. Echipa sa are o experiență îndelungată în securitatea muncii și poate pune oricând la dispoziția clienților proceduri de colaborare (comunicare, instruire, inspectii interne, raportare incidente, gestiune documente, etc.) perfecționate continuu pentru atingerea maximului de eficiență în conformarea cu cerințele legale.
Euramis Consulting este răspunsul la întrebările legate de activitatea de securitate și sănătate în muncă.
Corpul uman trebuie să-și mențină o temperatură constantă de sub 37-27.2°C pentru a fi sănătos.…
Suntem convinși că de multe ori, îți este greu să găsești timp pentru a acorda…
Căldură. Căldură peste tot. Este mult prea cald! Poate ți se pare că exagerăm, dar…
În calitate de specialiști în domeniul sănătății și siguranței în muncă, la Euramis - o…
Există nenumărate ocupații în întreaga lume, care mai de care mai provocatoare, mai satisfăcătoare, dar…
În capitală, temperaturile de afară deja au atins valori extreme pentru această perioadă, ceea ce…