Exemple de dușmani ai productivității la locul de muncă
Dușmanii productivității corespund acelor realități care ne conduc la pierderea timpului sau a efortului fără rost. Merită să le identificăm și să le modificăm, astfel încât acestea să nu mai fie factori care conduc la ineficiență.
Inamicii productivității sunt toți acei factori care te determină să petreci mai mult timp decât este necesar pentru a îndeplini o anumită sarcină la locul de muncă. De asemenea, aceștia au de a face cu circumstanțele care ne fac să investim mai multe resurse și eforturi pentru atingerea unui obiectiv la locul de muncă.
Productivitatea este ceva de care beneficiază atât lucrătorul, cât și organizația. Pentru lucrător este important, deoarece acest lucru înseamnă economisirea energiei sale. Pentru organizație, aceasta presupune îndeplinirea obiectivelor, fără pierderi inutile de resurse.
Cu toate acestea, nu reușim întotdeauna să fim productivi, fără să știm exact de ce. Răspunsul poate fi unul dintre acei dușmani ai productivității, care trec adesea neobservați, dar au un efect deosebit asupra muncii noastre. Care sunt? Cum ne afectează? Asta vom vedea în continuare.
Motivație
Lipsa motivației este unul dintre marii dușmani ai productivității. Atunci când nu avem niciun interes pentru ceea ce facem sau nu simțim că aduce o contribuție vieții noastre, nu ne implicăm suficient în activitatea desfășurată. Cu alte cuvinte, nu facem tot posibilul pentru ca totul să fie făcut cât mai eficient.
Uneori, acest lucru se întâmplă pentru că organizația nu ne oferă suficiente stimulente. În alte ocazii se datorează faptului că există dificultăți personale care distrug motivația. În ambele cazuri, este o problemă de examinat pentru a corecta ceea este de corectat.
Lipsa organizării
Ordinea este esențială pentru a economisi timp. Nu este înțelept să petrecem 40 de minute căutând un fișier sau o hârtie despre care nu știm unde se află, deci organizarea este un element esențial.
Trebuie să existe ordine fizică și mentală. Ordinea fizică se referă la organizarea elementelor materiale cu care lucrăm. Ordinea mentală se realizează odată cu planificarea sarcinilor și activităților. Uneori, 15 minute de planificare contribuie la evitarea a două ore pierdute din cauza dezordinii.
Lipsa comunicării
În mod ideal, ar trebui să existe o comunicare deschisă, clară și respectuoasă. Dacă o persoană simte că nu își poate prezenta ideile sau inițiativele, cu siguranță se va simți demotivată. De asemenea, atunci când nu se vorbește deschis, atmosfera generală va fi încordată.
Comunicarea sinceră și respectuoasă, pe de altă parte, ne ajută să ne simțim mai implicați și mai dedicați muncii noastre. De asemenea, facilitează relațiile dintre cei care fac parte din organizație și creează senzația de apartenență. Prin urmare, un angajament mai mare.
Mediul de lucru prost, unul dintre inamicii productivității
Mediul de lucru include întregul mediu fizic, precum și relațiile dintre membrii organizației și ierarhiile puterii. Când este pozitiv, motivația este molipsitoare, precum și atitudinile constructive și relațiile bune.
Pe de altă parte, un mediu de lucru prost răspândește dezinteresul, lenea mentală și lipsa de angajament. Pentru a exista o atmosferă bună, este necesar ca fiecare să își facă treaba.
Ore de lucru prea multe
Suprasolicitarea este unul dintre marii dușmani ai productivității. Există persoane care cred că, cu cât vor dedica mai multe ore unei slujbe, cu atât vor fi obținute rezultate mai bune. Realitatea arată că se poate întâmpla exact opusul.
Ore lungi de muncă duc la oboseală care, la rândul său, scade semnificativ productivitatea. Atât corpul, cât și mintea au nevoie de pauze și odihnă pentru a-și recăpăta întreaga capacitate. În caz contrar, devenim lenți, stângaci și greșelile se repetă.
Relație proastă cu șeful
Un șef rău este un coșmar pe care majoritatea dintre noi l-am trăit. Uneori este un șef rău pentru că se comportă ca un tiran, emite ordine contradictorii și vânează greșeli. Alteori se întâmplă contrariul, șeful este o persoană absentă, care nu are niciodată răspunsuri.
Principala diferență între un lider și un șef este că primul inspiră, în timp ce al doilea comandă. Evident, cine inspiră, motivează. În schimb, cine comandă, doar impune, ceea ce duce la ascultare pasivă. Acest lucru nu ne face mai productivi.
Rețele de socializare
Rețelele de socializare au devenit unul dintre marii dușmani ai productivității, pentru că ne întrerup și ne răpesc timp valoros. Partea cea mai rea este că majoritatea acestor întreruperi și aceste pierderi de timp nu ne oferă multe avantaje.
Ne-am obișnuit să verificăm orice notificare, oricât de irelevantă ar fi. Ne întrerupem munca pentru a o verifica. Știința estimează că poate dura până la 23 de minute până să ne concentrăm iar asupra a ceea ce făceam.
Este important să reflectăm asupra acelor factori care ne pot afecta productivitatea. Acestea sunt puncte care sunt cu adevărat ușor de modificat și care ne fac mult mai productivi și mai eficienți. Merită să ținem cont de cont de ei ori de câte ori este necesar.
De asemenea, este important să ținem cont de sănătatea și securitatea muncii în cadrul companiei, pentru buna desfășurare a lucrurilor și pentru a putea preveni eventualele accidente și boli profesionale.
Pentru conformarea cerințelor legale în ceea ce privește politica SSM și aplicării principiilor managementului modern, Euramis Consulting, o firmă de protecția muncii din București, reprezintă soluția ideală.