Consecințe ale consumului de alcool la locul de muncă

Efectele alcoolului

Alcoolul este o substanță nocivă care, mai ales peste anumite limite, poate încetini și distorsiona mesajele către și dinspre creier și corp. Alcoolul poate afecta abilitățile de rezolvare a problemelor, judecata, concentrarea, timpul de reacție și coordonarea. Alcoolul poate avea consecințe negative asupra capacității de muncă și a sănătății individuale și a bunăstării pe termen scurt și pe termen lung.

Alcoolul și consecințele pe termen scurt

Consecințele pe termen scurt pot apărea chiar și dacă se consumă alcool doar o sigură dată. Daunele de alcool pe termen scurt nu pot afecta numai individul, ci și colegii, clienții și familia, prietenii și membrii comunității.

Cu fiecare pahar de băutură, riscul unui comportament inadecvat și al accidentelor și / sau al unui prejudiciu crește pentru persoana care bea și pentru ceilalți din jurul ei. Alcoolul crește probabilitatea de:

– a avea un comportamentul anti-social

– a stârni un conflict, care poate duce la violență de orice fel

-vătămări, inclusiv accidente rutiere, leziuni pietonale, atacuri, arsuri, otrăviri, căderi, înecări și leziuni la locul de muncă

-relații sexuale neadecvate

-probleme care apar cu prietenii și familia.

Consumul mare de alcool cu o noapte înainte pot duce la o concentrație ridicată de alcool în sânge, ceea ce duce la efecte de “mahmureală” în timpul zilei de lucru. Efectele de mișcare pot duce la dureri de cap, șoc, grețuri și vărsături, precum și iritabilitate, probleme de concentrare și oboseală; aceste efecte pot afecta capacitatea de muncă, performanța și relațiile cu colegii.

Alcoolul și consecințele pe termen lung

Consumul de alcool poate avea efecte pe termen lung asupra sănătății unui individ. Consumul regulat de alcool poate cauza leziuni corporale pe termen lung și pot apărea un număr semnificativ de boli legate de alcool și probleme de sănătate cauzate de consumul de alcool, inclusiv:

-cancer (intestin, sân, gât, gură, intestin, ficat)

-boală de ficat

-boala cardiovasculară

-accident vascular cerebral

-dependență

-probleme de sănătate mintală.

Alcoolul și locul de muncă

Grupurile de populație cele mai expuse riscului

Consumul de alcool variază între industrii și grupuri ocupaționale. Unele industrii și grupuri ocupaționale raportează proporții mai ridicate de consum decât alte grupuri ocupaționale. Acest lucru poate fi influențat de persoanele angajate la locul de muncă, de natura muncii, de mediul de lucru și de cultura locului de muncă.

Dintre persoanele predispuse la consumul mare de alcool fac parte:

– angajații bărbați;

-tinerii lucrători;

– persoane fizice angajate în industria mineritului, agriculturii, comerțului cu amănuntul, construcțiilor.

Cultura locului de muncă și factorii locului de muncă

Prezența alcoolului și cultura la locul de muncă, inclusiv atitudinile, comportamentele și așteptările legate de consumul de alcool în mediul de lucru, pot influența consumul de alcool și impactul efectelor nocive ale alcoolului asupra securității și sănătății și asupra productivității generale a locului de muncă.

Factorii locului de muncă, inclusiv condițiile de muncă, obiceiurile la locul de muncă, practicile și mediile sociale defavorizate pot crește riscul consumului individual de alcool. Aceștia sunt:

-izolarea- de exemplu, angajații care lucrează în zone izolate care sunt separați de familie și prieteni pot avea tendința de a consuma alcool ca urmare a plictiselii, singurătății sau lipsei activităților sociale sau a activităților sociale care pun accentul pe consumul de alcool;

-prelungirea orelor de lucru sau a lucrului în schimburi;

-factorii interpersonali, inclusiv relațiile la locul de muncă, hărțuirea și violența;

-condiții de muncă necorespunzătoare, inclusiv medii calde și periculoase;

-supravegherea inadecvată;

-planificarea și formarea profesională inadecvată, care pot duce la o satisfacție scăzută a locului de muncă și / sau la stresul asociat muncii; și schimbări organizaționale, de ex. restructurarea, schimbarea locurilor de muncă sau redundanța.

Alcoolul și performanța muncii

Utilizarea alcoolului poate avea un șir de efecte negative asupra locurilor de muncă. Acestea includ:

– Siguranța. Un mediu de lucru nesigur, cu riscuri și accidente care duc la răniri sau deces, în special în activități care implică exploatarea mașinilor grele sau a autovehiculelor.

– Relațiile la locul de muncă cu colegii și clienții. Efectele alcoolului pot avea un impact asupra comportamentului. O persoană afectată de alcool poate acționa neprofesional față de clienți în timpul lucrului; colegii pot avea resentimente privind acoperirea celorlalți afectați de alcool sau de “mahmureală”.

-Productivitate scăzută la locul de muncă din cauza absenteismului pe termen scurt și a unei calități și cantități mai scăzute de muncă din cauza procesului de luare a deciziilor și a întreruperii operațiunilor și a colaboratorilor care acoperă angajații afectați de alcool.

Economia la locul de muncă. Aceasta este afectată din cauza despăgubirilor și a responsabilităților angajatorilor pe termen lung datorită problemelor provocate de consumul de alcool în rândul angajaților, de pierderea competențelor și a angajaților, precum și de costurile de înlocuire și formare a noilor angajați.

Pentru a preveni aceste consecințe, se poate apela la serviciile unor specialiști în securitatea muncii. Este vorba de specialiștii Euramis Consulting. Această firmă de protecția muncii vă poate ajuta să evitați astfel de consecințe prin instruirea angajaților privind riscurile consumului de alcool asupra sănătății și securității la locul de muncă.

Apelați la Euramis, căci nu veți regreta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment