Sectorului muncii evoluează și necesită noi măsuri de prevenire a accidentelor
Din nefericire, o nouă veste tristă vine de la concursul Eurovision 2019. Un muncitor și-a pierdut viața, în urma strivirii sale de către o piesă utilizată pentru spectacolul așteptat de toată Europa
În noaptea de 14 spre 15 mai, șoferul unui camion și-a pierdut viața după ce echipamentul de iluminat a căzut pe el în timp ce descărca vehiculul la , locul de desfășurare a concursului Eurovision.
Putea fi prevenit un astfel de accident regretabil? Greu de zis, având în vedere accidentul este mereu o situație imprevizibilă, care are loc când și unde nimeni nu se așteaptă.
Lumea muncii evoluează. La asta a contribuit globalizarea, reducerea dimensiunii companiilor, tendința către o economie de servicii, locul de muncă part-time, locul de muncă temporar, forță de muncă în curs de îmbătrânire.
Care sunt implicațiile în ceea ce privește prevenirea accidentelor? Vechile strategii și structuri vor putea să facă față noilor riscuri emergente? Cum ne putem adapta strategiilor de prevenire și care sunt factorii de succes?
Strategiile de prevenire sunt împărțite în două grupuri. Primul, pe baza globalizării și a unei economii orientate spre piață, necesită campanii de marketing și promovarea securității.
Al doilea, ținând cont de evoluția modului de organizare a muncii și creșterea gradului de cunoaștere, trebuie să implice responsabilizarea atât a managerilor, cât și a lucrătorilor.
Anticiparea noilor riscuri
Organizațiile de muncă evoluează rapid și necesită o abordare dinamică în vederea asigurării siguranței și sănătății în muncă și prevenirea accidentelor. Dar această abordare va reuși numai dacă există un angajament autentic din partea managerilor și un grad ridicat de participare a angajaților, ceea ce implică acceptarea responsabilității.
Informații și participare
Informația constituie un element important pentru management în general, dar mai ales pentru gestionarea schimbării. Campaniile de informare și comunicare pot fi foarte eficiente în clarificarea îndoielilor și pot contribui la creșterea satisfacției profesionale și la evitarea riscurilor.
Abordările privind participarea la nivel mondial în activitățile de evaluare a riscurile și prevenire a acestora, la care participă toată lumea, au adesea un impact pozitiv asupra accidentelor de muncă. Participarea la analiza riscurilor și instruirea în materie de risc exercită o influență pozitivă, care adesea constituie un obstacol în calea prevenirii accidentelor. Lucrătorii pot învăța să privească activitățile lor de lucru din punctul de vedere al securității. Acest lucru îi va determina să identifice pericolele și riscurile cu suficient timp înainte, permițându-le să anticipeze noi riscuri pe măsură ce condițiile de lucru evoluează rapid. După un proiect participativ, accidentele se pot reduce cu 50%.
Măsurarea performanței prevenirii
Analiza rentabilității prevenirii accidentelor nu este o sarcină ușoară. Cu toate acestea, este în general acceptat faptul că, evoluția rapidă a riscurile profesionale, poate fi abordată în mod eficient atunci când muncitorii implicați au o abordare activă. Prevenirea este considerată ca fiind rezultatul unor considerente economice și ca o investiție în capacitatea inovatoare și perspectivele de viitor ale unei companii. Sistemele de management caută să integreze măsurarea performanței prevenirii în vederea obținerii unui nivelul de securitate mai mare.
Pregătirea permanentă
Trebuie depuse eforturi pentru a crește capacitatea oamenilor de a gestiona riscurile. Pregătirea permanentă are mai multă importanță dacă muncitorii trebuie să își mențină capacitatea de angajare pe piața forței de muncă și să se bucure de securitate și sănătate la locul de muncă. Lucrătorii temporari, cu un contract fix și cu jumătate de normă, au mai puțin acces la formare și deseori îndeplinesc sarcini care necesită puțină abilitate tehnică, motiv pentru care au mai puține posibilități de pregătire la locul de muncă. Pe de altă parte, sunt mai puțin informați cu privire la riscurile legate de locul de muncă, care constituie o problemă pentru gestionarea siguranței și a sănătății în muncă și a resurselor umane. Pregătirea permanentă poate ajuta la prevederea modificărilor.
Ceea ce s-a întâmplat la Expo Tel Aviv demonstrează încă o dată cât de importante sunt activitățile de protecție a muncii și cât de importantă este colaborarea cu specialiști în acest domeniu.
De exemplu, în România, pentru a preveni astfel de situații, cel mai bine este să se ia legătura cu firmă de protecția muncii din București. Este vorba de Euramis Consulting, cu experiență de peste 20 de ani în securitatea muncii și sănătate, pregătită oricând să ofere cele mai bune sfaturi privind conformarea cu prevederile legale în ceea ce privește activitățile de protecția muncii. Euramis este soluția perfectă pentru prevenirea unor astfel accidente regretabile.