Accidente de muncaSlider Euramis

Accidentele de munca reprezinta conform definiție din Lege 319/2006:  vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces.

 

Există și alte tipuri de accidente:

 

  •  accident uşor – eveniment care are drept consecinţă leziuni superficiale care necesită numai acordarea primelor îngrijiri medicale şi a antrenat incapacitate de muncă cu o durată mai mică de 3 zile;
  • accident colectiv – accidentul în care au fost accidentate cel puţin 3 persoane, în acelaşi timp şi din aceleaşi cauze, în cadrul aceluiaşi eveniment;
  •  accident de muncă de circulaţie – accident survenit în timpul circulaţiei pe drumurile publice sau generat de traficul rutier, dacă persoana vătămată se afla în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu;

 

  •  accident de muncă de traseu:  accident survenit în timpul şi pe traseul normal al deplasării de la locul de muncă la domiciliu şi invers şi care a antrenat vătămarea sau decesul.

 

Legea 319/2006 definește și un concept mai larg : EVENIMENTUL
Eveniment – accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă ori în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune.
Evenimentul include noțiuni precum: incidentul periculos și bola profesională
incident periculos – evenimentul identificabil, cum ar fi explozia, incendiul, avaria, accidentul tehnic, emisiile majore de noxe, rezultat din disfuncţionalitatea unei activităţi sau a unui echipament de muncă sau/şi din comportamentul neadecvat al factorului uman care nu a afectat lucrătorii, dar ar fi fost posibil să aibă asemenea urmări şi/sau a cauzat ori ar fi fost posibil să producă pagube materiale;
boală profesională – afecţiunea care se produce ca urmare a exercitării unei meserii sau profesii, cauzată de agenţi nocivi fizici, chimici ori biologici caracteristici locului de muncă, precum şi de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului, în procesul de muncă;
boală legată de profesiune – boala cu determinare multifactorială, la care unii factori determinanţi sunt de natură profesională.
ATENȚIE: Toate evenimentele se comunică de îndată către ITM : Inspectoratul Teritorial de Muncă al județului în care s-a produs respectivul eveniment. Necomunicarea evenimentelor catre ITM este sancționată potrivit legii.
Accidentele de munca nu reprezinta o fatalitate! Este demonstrat științific că pot fi evitate dacă se iau toate măsurile de protecție corespunzătoare care pot fi:
  • Tehnice;
  • Organizatorice;
  • <igienico-sanitare; li=””>
  • De altă natură;

Cele mai multe accidente au loc în minerit. Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă au prezentat  bilanţul negru: potrivit inspectorilor ITM, cele mai multe accidente au loc în minerit, industria mecanică şi exploatările forestiere. Potrivit unor statistici  în Uniunea Europeană, peste 5.500 de persoane îşi pierd viaţa anual  la locul de muncă.

Iată o statistică a Inspecției Muncii din România referitoare la accidentele de muncă:

PREZENTARE GENERALA

ACCIDENTE DE MUNCA INREGISTRATE – 2011

         Total accidentati                                                                                   :3.681

Accidentati cu ITM                                                                                :3. 433

Accidentati MORTAL                                                                            :    248

 

Indice de frecventa pentru TOTAL accidentati                                 :0,76 

Indice de frecventa pentru accidentatii MORTAL                             :0.05  

 

         Total accidente COLECTIVE                                                                :32

         Total victime in accidente colective                                                     :142

         Accidentati MORTAL in accidente colective                                        :29

 

         Total accidentati de traseu                                                                     :392

         Accidentati MORTAL in accidente de traseu                                       :24

 

          Indice de gravitate                                                                                     :41

          Indice de durata medie                                                                             :65

          Incapacitati Temporare de Munca incheiate prin RELUARE             :2.879

          Incapacitati Temporare de Munca incheiate prin INVADILITATE       :97

          Incapacitati Temporare de Munca incheiate prin DECES                  :34

Indice de frecventa=numarul de accidentati care revine la 1.000 de salariati

Indice de gravitate=numarul total de zile de incapacitate de munca, raportat la 1.000 de salariati

Indice de durata medie=numarul de zile pierdute de un accidentat.

Din sursa legendara accidentele de munca reprezinta o fatalitate, un joc tragic al sortii. Din legenda mesterului Manole se spune ca accidentele de munca pot fi definite ca o jertfa adusa muncii. In realitate, accidentele de munca sunt cauzate de o atitudine necorepunzatoare fata de riscuri, de prevederile legale, sau neglijare a pericolelor care pot fi prevenite.

 

Un accident de munca are de obicei mai multe cauze si se pot produce din mai multe motive. Astfel rolul muncii de prevenire implica de fapt eliminarea majoritatii cauzelor.
Producerea accidentelor de munca au intotdeauna legatura cu anumite elemente ale procesului muncii. Astfel intalnim mai multi factori de risc profesionali: 1. Factori de risc generati de factorul uman; 2. Factorii de risc generate de sarcina de lucru; 3. Factori de risc generate de mijloacele de productie; 4. Factorii de risc generate de mediul de munca. Astfel la producerea unui accident de munca factorii de risc se pot suprapune, factorul uman fiind nelipsit.
Accidentele de munca afecteaza in primul rand victimile si familiile acestora. De multe ori costurile care implica un accident de munca nu pot fi evaluate. Astfel intalnim costurile directe: spitalizare, ambulanta medicamente si costuri indirect care pot fi greu evaluate la adevarata valaore: costuri salariale, costurile materiale, etc.

 

Accidentele de munca pot fi grave, tragice, produse din cauze externe, dar pot fi cauzate si din neatentie. Astfel spus pot fi si accidente stupide cauzate din neatentie, fenomene naturale care se pot intampla oricui, oriunde.

Exemple de accidente:
  • Taietura la ochi intr-o coala A3.
  • Cazatura pe scari dupa ce s-a impiedicat de un semn “Atentie scari ude”
  • Taietura la degete din cauza unui ventilator
  • Arsura cauzata de o ceasca de cafea

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment