Blog

Știai că principalul factor care influențează gradul de satisfacție al unui angajat este gradul de confort pe care acesta îl resimte la locul său de muncă? O persoană care zi de zi abia așteaptă să ajungă la serviciu pentru că acolo se simte confortabil este un angajat care îți va sta alături pentru mult timp și care va munci pentru firma sa exact așa cum ar munci pentru un proiect personal.

Dar ce trebuie să faci ca să oferi angajaților tăi locul de muncă la care aceștia visează? Cum trebuie să procedezi pentru a le crea un loc de muncă la care să vină cu plăcere și unde să-și poată atinge adevăratul potențial din punct de vedere profesional?

Dacă ai nevoie de idei în acest sens, Euramis, o firmă de protecția muncii București, a pus cap la cap pentru tine o listă cu câteva metode simple, dar de mare efect, pe care le poți pune imediat în practică.

#1 Fă în așa fel încât locul de muncă să se simtă mai mult ca un cămin

Un birou nu trebuie să arate ca o cameră sterilă al cărui unic scop este încheierea încă unui contract de colaborare. Oricât de mult ți-ar plăcea să faci afaceri, nu trebuie să-ți privești biroul cu atât de multă strictețe, mai ales dacă nu ești singurul care lucrează acolo. Te-ai gândit vreodată că este posibil ca angajații să petreacă mai mult timp la serviciu decât acasă? Pentru cei mai mulți angajați cu contracte full-time exact așa stau lucrurile, mai ales dacă ne gândim strict la timpul lor în care stau treji, nu dorm. De aceea, ca să-ți faci angajați să se simtă cât mai confortabil la serviciu și să muncească cu plăcere, procedează astfel:

  • amenajează un loc de relaxare cu câteva facilități suplimentare;
  • asigură-te că zona de luat masa aduce cât mai mult cu o bucătărie reală;
  • segmentează spațiul acolo unde este necesar și oferă intimitate;
  • oferă angajaților mici obiecte care să le facă viața de la serviciu mai ușoară, precum: o cană personalizată, telefon sau tabletă de lucru, agende și instrumente de scris etc. – în esență, orice lucru le-ar fi de folos la serviciu și dacă nu l-ar primi din partea ta ar trebui să-l aducă de acasă.

Când oferi angajaților tăi un mediu de lucru mai confortabil atunci aceștia vor veni de plăcere la serviciu și productivitatea lor va crește.

2. Încurajează libera comunicare

În general, angajații sunt ușor frustrați atunci când simt că preocupările și opiniile lor nu contează. De aceea, ca anajații tăi să nu ajungă în această situație, creează un spațiu sigur de lucru în care ei să-și poată exprima părerile și să vorbească deschis despre lucrurile care cred că pot fi îmbunătățite la birou. Dacă un angajat vine la un managerul său cu încredere atunci când se confruntă cu o problemă și are garanția că ceea ce spune acestuia rămâne doar între ei doi, atunci se va simți protejat și apreciat la locul său de muncă și nu își va dori să vreodată să plece din cauza lipsei de comunicare.

3. Permite îmbrăcămintea casual măcar în anumite zile

Odată cu perioada de lockdown angajații care au lucrat de acasă au descoperit că încă un avantaj major al lucrului de la distanță este faptul că se pot îmbrăca cu absolut tot ceea ce își doresc, fără a atrage priviri critice asupra lor. Deși într-un mediu de lucru formal ca un birou de exemplu, o rochie office sau un costum sunt de preferat, mai ales dacă angajații care le poartă intră în contact direct și cu clienții companiei, ca manager, ar fi bine să permiți măcar o zi pe săptămână adoptarea unei ținute mai lejere. Dacă topurile în bretele și pantalonii scurți nu sunt niște opțiuni viabile, măcar ia în considerare tricourile polo și blugii. Mici gesturi din partea ta, ca acesta, pot ridica moralul personalului mai mult decât poți să-ți imaginezi.


4. Organizează activități de team building

În timpul orelor de lucru, colegii probabil nu au timp să discute și să afle prea multe lucruri unii despre alții. De aceea, organizarea unro evenimente de tip team-building ar putea fi o ovazie bună de promovare a spirtiului de echipă. Pe de altă parte, atunci când organizezi un team building, trebuie să ții cont de faptul că timpul petrecut la serviciu de către angajații tăi este și așa suficient de lung, așa că probabil mulți dintre ei abia așteaptă ziua de weekend ca s-o petreacă cu familia și prietenii, nu făcând tot ceva legat de muncă. De aceea, pe cât posibil, ar fi bine să organizezi aceste evenimente de team building chiar la birou sau să oferi angajaților tăi ocazia să-și ia o zi de concediu în locul celei alocate evenimentului organizat de tine și astfel toată lumea va fi cum nu se poate mai fericită.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment