Intrebari

de Pavel » 05 Mai 2010, 22:26

Intrebare: Lucratorii care nu sunt angajati ca soferi dar utilizeaza ocazional masinile firmei ( ex. contabil merge la banca folosind un autoturism al firmei, coordonatorul de lucrari se dpleseaza la mai multe puncte de lucru etc.) cum se procedeaza in aceste cazuri? vor face examen medical periodic ca si conducatorii auto? vor primi la instructajul periodic si instructiuni pt soferi? trebuie cumva o decizie interna prin care se nominalizeaza persoanele care pot utiliza in interes de seviciu masinile firmei?…. Va rog pe cei care aveti aceste situatii la firmele la care lucrati sa-mi spuneti cum procedati. Ma refer aici la autovehicule sub 3,5 t pentru care nu este necesar atestat profesional si se pot conduce cu categoria B.

de Bogdan » 06 Mai 2010, 07:53

Pentru lucratorii care utilizeaza autoturismul tine cont de urmatoarele: 1.Identificarea riscurilor in vederea efectuarii controlului medical ( HG 355) trebuie completata conform activitatii desfasurate pentru ca medicul sa stie sa-i faca controlul tinand seama ca utilizeaza si autoturismul in interes de serviciu. Trebuie sa faca si examenul psihologic in conformitate cu HG 355/2007; 2. Instructiunea de periodicitate a instruirilor va fi modificata. Pentru un salariat care utilizeaza autoturismul instruirile trebuie sa fie facute mai des decat pentru cei care lucreaza numai la birou; 3. Trebuie sa-i actualizezi si si partea de SSM din fisa de post;; 4. Te sfatuiesc sa faci un proces verbal pt. personalul care are in primire un autoturism si pleaca acasa cu el. Model de PV: PROCES VERBAL DE PREDARE PRIMIRE Incheiat astazi __________ , intre D-nul __________________ – director general al S.C. ______________ S.R.L. – in calitate de angajator si D-nul ____________________________– contabil al S.C. ___________S.R.L. – in calitate de angajat; cu privire la predarea respective primirea in folosinta a autotursimului marca ___________________, cu urmatoarele elemente de identificare: ___________________ – autoturism Serie Sasiu: ___________ Culoare: alb Km:________________ Nr. inmatriculare: _____________ Autoturismul a fost predat in stare tehnica perfecta de functionare, de aspect exterior – interior si cu inventar complet (stergatoare, roata de rezerva + cric, bricheta + scrumiera, radio CD cu fata detasabila, certificat de inmatirculare, RCA, CASCO, rovigneta). Obs.: 1 cheie a fost oprita la sediul social al _______. Programul de lucru este de la _________ la ________, cu exceptia in care angajatul primeste ordine de deplasare/delegatii/dispozitii peste program conform Codului Muncii. Autoturismul/Autoutilitara poate fi folosita in scop personal NUMAI in afara orelor de program, pe raspunderea si combustibilul angajatului.

Numai bine

de Popa Dan Viorel » 25 Mai 2010, 20:30

Dragă Bogdan, Nu sunt intru totul de acord cu tine. Eu nu as da voie ca salariatul sa execute deplasari in interes personal cu autoutilitara firmei in afara orelor de program, cel putin din doua motive: ar uza masina firmei iardaca ar face un accident imaginea firmei ar fi afectata (pe masina se afla insemnele firmei, pana se dumireste cineva cum stau treburile imaginea s-a dus). Politica firmei privind utilizarea masinilor firmei trebuie declarata de managementul societatii si trebuie sa fie in interesul firmei nu al utilizatorului. Responsabilitatile celui care preia masina trebuiesc detaliate mult mai amanuntit, altfel acesta se simte el patron si imprumuta la randul lui masina prieteni care invata sa sofeze. Si asa mai departe, ca sunt destule de zis.

Dan Popa

de Bogdan » 26 Mai 2010, 11:49

Salut, Ai dreptate. Nici eu nu as da voie sa plece au autoturismul sau autoutilitara acasa dar trebuie sa tinem cont ca in anumite firme sunt existente deja unele practici pe care nu putem sa le schimbam chiar daca informam angajatorul asupra consecintelor directe si indirecte. De aceea este bine ca acolo unde se pleaca acasa cu masina din diferite motive ( nu are garaj la firma, costurile de deplasare catre sediu sunt mari, bonus pentru salariati sa foloseasca auto in deplasarile catre casa si invers, etc ) sa se reglementeze conditiile in care poate utilizata autoturismul/ autorutilitara in timpul liber.

Numai bine.

de ana rusu » 17 Iun 2010, 23:52

Treaba lor cum s-au inteles sa foloseasca masina .Fiecare parte este constienta de consecinte.La fel de bine s-ar putea angajatul sa puna la dispozitie masina personala printr-o intelegere. Totul este sa se consemneze in fisa de post ca este conducator auto desemnat in timpul orelor de serviciu, sa se consemneze corespunzator si in Fisa de identificare a riscului acest lucru ca medicul de munca sa-l examineze ca atare.In HG 355/2007 exista o fisa referitoare la examinarea acestor soferi desemnati. Binenteles si instruirea de protectia muncii va tine cont de activitatea prestata. Bravo Bogdan, nevoia te-a facut sa nascocesti un proces verbal ff bun. Domnule sofer desemnat va urez drum bun si cereti si bani conform riscului adaugat!!

Dr. Ana Rusu medicina muncii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment