Trusa sanitara la locul de munca

Una din obligatiile angajatorului in privinta securitatii si sanatatii muncii este a se asigura ca in cazul in care un angajat este accidentat la locul de munca, i se poate acorda imediat primul ajutor medical. Esecul in a oferi primul ajutor ar putea duce la decesul persoanei accidentate, de aceea este important sa cunoasteti si sa respectati prevederile legislatiei in vigoare.

Ordinul nr. 427 din 14 iunie 2002 al Ministrului Sanatatii si Familiei prevede care sunt categoriile de persoane juridice care sunt obligate sa aiba in dotare trusa sanitara pentru acordarea primului ajutor medical, componenta acesteia, precum si baremul de materiale.

Prin necunoasterea si neaplicarea legii, in cazul unui control de la reprezentatii ITM, riscati o amenda de pana la 6000 de lei.

Activitatile in care este obligatorie dotarea cu trusa sanitara la locul de munca

Trusele sanitare de acordare a primului ajutor medical sunt obligatorii in urmatoarele tipuri de activitati:

  1. Activitati industriale, agricole si de prestari de servicii
    2. Activitati de comert, cum ar fi: spatii comerciale si piete agroalimentare
    3. Activitati de invatamant, proiectare-cercetare, cum ar fi: sali de sport scolare, camine si internate
    4. Activitati culturale si recreative, cum ar fi: cluburi, baruri, moteluri, pensiuni etc.
  2. Activitati de birou

Trusa sanitara de prim ajutor este OBLIGATORIE la fiecare 25 de angajati. Daca aveti 50 de angajati, atunci trebuie sa aveti in dotare minim doua truse sanitare, complete, omologate si fara materiale sanitare si medicamente expirate.

Ce trebuie sa contina o trusa sanitara pentru prim ajutor?

Raspunsul il aflam tot din Ordinul nr. 427/2002, Anexa 3, care prevede o lista cu 29 de articole obligatorii (materiale sanitare si medicamente), a caror calitate trebuie verificata si certificata in conformitate cu prevederile in vigoare.

Optional trusa sanitara poate contine si alte dispozitive medicale, cum ar fi: folie termoizolanta, dispozitiv care asigura solutia de conservare a energiei corpului omenesc in situatii grave.

Cutia trusei sanitare trebuie sa fie rigida, realizata din material plastic rezistent, cu marginile si colturile rotunjite. Sistemul de inchidere al trusei de prim ajutor trebuie sa fie ferm si rezistent, pentru a nu permite prafului si umezelii sa afecteze continutul acesteia.

De asemenea, trusa sanitara trebuie sa fie pusa intr-un loc vizibil, astfel incat sa poata fi poata fi vazuta de la o distanta de 5 m.

 

Aveti o trusa sanitara de prim ajutor in dotare? Este aceasta omologata si perfect functionala?

Foarte bine. Acum verificati daca articolele din componenta trusei, in principal medicamentele, sunt in termenul de garantie. In caz contrar, inlocuiti articolele expirate cu altele noi si aflate in garantie.

Ar putea fi vorba despre: alcool sanitar, alcool iodat 1%, rivanol solutie 0,1% , perogen, apa oxigenata, leucoplast, pansament individual, pansament cu rivanol, plasturi, vata medicinala hidrofila sterila, compresa tifon sterila.

Dotarea intreprinderii si/sau unitatii cu echipamente necesare acordarii masurilor de prim ajutor este esential, dar nu si suficient.

Conform legii 319/2006 privind securitatea si sanatatea in munca trebuie sa desemnati si sa instruiti lucratorii care sa aplice masurile de prim ajutor medical. Numarul acestora se stabileste functie de marimea si riscurile specifice ale intreprinderii si/sau unitatii.

EURAMIS CONSULTING este parte a solutiei in acest efort!

Atunci cand lucratorii desemnati si/sau serviciul intern de prevenire si protectie nu au capacitatile si aptitudinile necesare pentru efectuarea tuturor activitatilor din domeniul securitatii si sanatatii in munca, va puteti adresa cu incredere specialistilor Euramis Consulting.

Cu o experienta de peste 20 ani, Euramis Consulting va informeaza cu promptitudine si exactitate in domeniul securitatii si sanatatii in munca, astfel incat sa evitati pierderile financiare si umane care ar putea decurge in urma organizarii ineficiente a activitatii de protectia muncii.

Clientii EURAMIS CONSULTING beneficiaza de monitorizare privind continutul truselor sanitare de prim ajutor. Noi verificam continutul truselor si informam clientul daca trusa este incompleta sau trebuie inlocuita. In plus livram si kituri care contin consumabile farmaceutice expirate.

Paraicu Adrian

Sef serviciu extern SSM

Postari Recente

Cum recunoaștem primele semne ale insolației și ce trebuie să facem pentru a o evita?

Corpul uman trebuie să-și mențină o temperatură constantă de sub 37-27.2°C pentru a fi sănătos.…

7 months In urma

Cum să-ți protejezi sănătatea mintală la locul de muncă

Suntem convinși că de multe ori, îți este greu să găsești timp pentru a acorda…

7 months In urma

Cum să eviți supraîncălzirea corpului și insolația pe timp de vară?

Căldură. Căldură peste tot. Este mult prea cald! Poate ți se pare că exagerăm, dar…

7 months In urma

Cele mai comune boli profesionale cu care se confruntă lucrătorii în ziua de azi

În calitate de specialiști în domeniul sănătății și siguranței în muncă, la Euramis - o…

7 months In urma

Topul celor mai periculoase locuri de muncă din lume în anul 2024

Există nenumărate ocupații în întreaga lume, care mai de care mai provocatoare, mai satisfăcătoare, dar…

7 months In urma

Cum să faci față căldurii atunci când lucrezi afară, în aer liber?

În capitală, temperaturile de afară deja au atins valori extreme pentru această perioadă, ceea ce…

7 months In urma