Angajarea persoanelor cu dizabilități este un subiect foarte controversat în România. Pe de-o parte, prin legi, statul încearcă să ofere acestor persoane defavorizate o serie de drepturi pe baza cărora să poată munci liber, în cadrul unor companii care li se potrivesc. Dar pe de altă parte, modul în care o astfel de persoană se poate adapta la condițiile unui loc de muncă depinde foarte mult de ceea ce îi oferă angajatorul său și cât de bine își cunoaște acesta drepturile și obligațiile pe care le are în acest sens.
Cadrul legislativ legat de munca persoanelor cu dizabilități
Legea nr. 76/2002 și Legea nr. 448/2006 actualizată în anul 2019 constituie cadrul legal care reglementează munca persoanelor cu dizabilități. Pe baza acestor legi, persoanele cu dizabilități au dreptul la muncă în funcție de pregătirea lor profesională și de gradul de handicap pe care îl au. De asemenea, față de aceste persoane, angajatorii trebuie să se comporte cu respect, fără a le discrimina în niciun fel. De drepturile stipulate în lege, pot beneficia nu doar cetățenii români cu dizabilități, ci și cei din alte state cât timp au domiciliu sau reședința pe teritoriul României.
Încadrarea în muncă a persoanelor cu dizabilități
Conform articolului nr 74 din Legea 448/2006, persoanele cu dizabilități au dreptul de a beneficia de condiții optime pentru a-și putea duce la bun sfârșit sarcinile de muncă, dar și pentru a-și menține postul ocupat. Încadrarea lor în muncă, se face, la fel ca în cazul persoanelor fără dizabilități, pe baza pregătirii lor profesionale.
Persoanele cu dizabilități pot fi angajate în trei forme diferite: pe piața liberă a muncii, în forme protejate sau la domiciliu. Când spunem forme protejate ne referim la firme înființate de persoane fizice sau juridice special pentru persoanele cu dizabilități. Astfel, aceste forme protejate pot avea personalitate juridică, sau pot fi fără personalitate juridică, ca de exemplu: ateliere, instituții publice, instituții non-guvernamentale etc.
Ce drepturi au persoanele cu dizabilități la locul de muncă?
Printre drepturile persoanelor cu dizabilități în cadrul unui loc de muncă se numără dreptul la formare profesională. Conform acestui drept, persoanele care doresc să se integreze sau să se reintegreze profesional, pot face acest lucru fără să plătească nimic, după efectuarea unei evaluări și orientări profesionale. De acest drept beneficiază orice persoane cu dizabilități, indiferent de gradul lor de handicap, de vârsta sau sexul pe care îl au.
În cadrul procesului de formare, persoanele cu dizabilități pot alege orice fel de activitate sau meserie în funcție de pasiunile sau interesele lor, sau de pregătirea profesională pe care o au.
Orientarea profesională se asigură de către stat și la ea pot participa persoanele cu dizabilități care au împlinit vârsta legală pentru a muncii, dacă nu au încă un loc de muncă sau urmăresc să-și schimbe meseria.
La fel ca și persoanele fără dizabilități, persoanele cu dizabilități mai au dreptul la concediu de odihnă, dar spre deosebire de prima categorie, ele pot beneficia de trei zile de vacanță în plus, la fel ca și tinerii cu vârste mai mici de 18 ani sau persoanele care își desfășoară activitatea în condiții grele sau periculoase.
Ele mai au de asemenea și drepturi salariale la fel ca orice alt angajat, dar și dreptul de a primi o indemnizație de handicap. Pe de altă parte angajatorii care angajează persoane cu handicap, beneficiază și ei de un drept important și anume de faptul că nu trebuie să mai plătească impozit pe salariu.
Încă un drept important al persoanelor cu dizabilități este faptul că pot beneficia de pensie cotizând mai puțin decât persoanele fără dizabilități. De exemplu, persoanele încadrate cu handicap grav se pot pensiona cu 15 ani mai devreme, cu condiția să fi achitat măcar o treime din stagiul complet de cotizare, persoanele cu handicap accentuat se pot pensiona cu 10 ani mai devreme cu condiția să fi achitat cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare, iar persoanele cu handicap mediu se pot pensiona tot cu 10 ani mai devreme, dar cu condiția să fi achitat integral stagiul complet de cotizare.
Dacă vrei să angajezi persoane cu dizabilități și vrei să le creezi un mediu de lucru sigur și confortabil, colaborează cu Euramis, o firmă de protecția muncii București care îți stă la dispoziție ori de câte ori ai o dilemă legată de compania ta.
Corpul uman trebuie să-și mențină o temperatură constantă de sub 37-27.2°C pentru a fi sănătos.…
Suntem convinși că de multe ori, îți este greu să găsești timp pentru a acorda…
Căldură. Căldură peste tot. Este mult prea cald! Poate ți se pare că exagerăm, dar…
În calitate de specialiști în domeniul sănătății și siguranței în muncă, la Euramis - o…
Există nenumărate ocupații în întreaga lume, care mai de care mai provocatoare, mai satisfăcătoare, dar…
În capitală, temperaturile de afară deja au atins valori extreme pentru această perioadă, ceea ce…