Care este impactul căldurii asupra organismului uman şi ce ar trebui să facem pentru a nu ajunge la medic sau spital?
Ce măsuri practice se impun în zilele călduroase, pentru a proteja viaţa şi sănătatea?
Iată două întrebări care ne preocupă pe toţi şi la care încercăm să răspundem, cât mai scurt.
Temperatura normală a corpului:
Temperatura corporală este un indicator al funcţiei de termoreglare, ea având valori normale de 37,5 grade Celsius sublingual, sau 37,8 grade Celsius rectal.
Căldura poate produce accidente grave datorită creşterii marcate a temperaturii corpului. Tocmai de aceea se impune să circulăm dimineaţa până în ora 11 şi după-masa după ora 16, aceste reguli impunându-se cu precădere persoanelor în vârsta şi copiilor.
Ce se întâmplă cu organismul uman în cazul expunerii la soare şi la temperaturi extreme?
Într-un mediu cu temperaturi ridicate, corpul uman “scapă” de excesul de căldură prin creşterea fluxului sanguin la nivelul pielii, prin transpiraţie şi expirarea aerului cald; atunci când aceste mecanisme sunt depăşite, pot apărea semne de stres și disconfort termic.
Dacă temperatura aerului este prea ridicată (combinat cu efectul umidităţii ridicate), corpul ajunge să genereze căldura mai repede decât poate “scăpa” de ea, sistemul de termoreglare al organismului nu mai face faţă, astfel încât temperatura internă poate atinge valori alarmante (40 grade C), determinând apariţia leziunilor cerebrale (în primul rând edem cerebral acut) şi la nivelul altor organe (care pot fi mai mult sau mai puțin reversibile).
Aşadar, gravitatea simptomatologiei cauzate de expunerea la soare este legată, în primul rând, de deshidratare, pierderi de săruri şi de deteriorarea sistemului de termoreglare. În zilele foarte călduroase umbra copacilor sau a umbrela de soare nu ne poate proteja de insolaţie.
Persoanele cu părul închis la culoare au un risc mai mare de a face insolaţie, la fel şi persoanele cu tenul foarte deschis, sau blonde.
Accidentele prin căldură sunt favorizate de un efort fizic mare, de îmbrăcăminte nepotrivită, de umezeală crescută, de lipsa de obişnuinţă la temperaturi înalte, precum şi de factori ce ţin de om, şi anume de afecţiunile cardiovasculare, de vârstă, alcoolism, diabet, afecţiuni pulmonare, stare de nutriţie etc. Insolaţia este o vătămare produsa de acţiunea directă şi prelungită a razelor solare asupra capului şi cefii.
În apariţia insolaţiei există o primă fază, prevestitoare, caracterizată prin dureri de cap şi ameţeli, moleşeală, senzaţia de înfundare a urechilor, greaţă, transpiraţii, înroşirea puternică a obrajilor, accelerarea pulsului şi a respiraţiei.
În stadii mai avansate se poate ajunge la diaree, ameţeli, scăderea cantităţii de urină eliminată, tensiunea arterială creşte, apoi scade, apar delirul şi crizele convulsive, respiraţia devine neregulată şi superficială, urmând şocul caloric.
Şocul caloric este mai frecvent la vârstnici, copii, bolnavi psihic şi la alcoolici, muncitorii care lucrează direct în bătaia soarelui, când la temperaturi ridicate apar subit ameţeli, dureri de cap, greaţă, vărsături, faţa roşie şi caldă, respiraţie şi puls rapid. Trebuie subliniat că pentru fiecare 1 grad de creştere a temperaturii corpului are loc o creştere a frecvenţei cardiace cu 10 bătăi pe minut.
Prin evaporarea unui litru de transpiraţie se pierd 600 de kcalorii, ceea ce poate duce uneori la un dezechilibru electrolitic, hipovitaminoza.
Ce putem face în faţa acestor tulburări date de caldură?
Să se evite plimbatul sau ieşirea din clădiri (pe cât posibil. Evitarea expunerii la soare în orele de vârf (între 11 și 16) este fundamentală. Când temperatura este foarte mare, nu ar trebui să stați în aer liber, nici măcar la umbră. Este indicat să stați în casă, de preferință, cu stolurile trase;
Dacă trebuie totuși să ieșiți, în timpul expunerii la soare trebuie să vă acoperiți capul cu o pălărie uşoară de pânză albă, o pălărie de paie sau o şapcă. Îmbrăcămintea să fie uşoară şi permeabilă (preferabil in), să nu constituie o piedică în eliminarea transpiraţiei;
Este indicat să folosiţi o cremă cu factor de protecţie ridicat înainte de expunerea la soare şi ochelari de soare care au menţiunea UV400 pe etichetă, deoarece insolaţia poate produce arsuri ale pielii sau ale ochilor;
Să se consume cât mai multe lichide, peste 2 litri pe zi, de preferat apă minerală carbogazoasă. O sticlă de apă întotdeauna la îndemână vă va ajuta să evitați deshidratarea. Nu ar trebui să fie rece, din cauza diferenței de temperatură;
Să se evite consumul de cafea, alcool, băuturi dulci, cu cofeină. Băuturile care conțin alcool pot provoca mahmureală a doua zi, având ca rezultat deshidratarea creierului;
Alimentaţia să fie bogată în fructe şi legume, de preferat produse crude, lactate. Acestea sunt alimente care conțin multă apă, astfel că vă vor hidrata mai bine. De asemenea, previn digestia greoaie concentrând sângele în stomac.
Fructele care conțin apă, cum ar fi pepenele galben, pepenele verde sau grapefruit-ul sunt cele mai recomandate. Pe de altă parte, și fructele rosii, cum ar fi cireșele, căpșunile sau zmeura, care au mai puțin zahăr sunt foarte utile pentru persoanele cu diabet zaharat sau nivel ridicat de glucoză. De asemenea, după realizarea de exerciții fizice, recomandate sunt bananele și merele. Legumele, cum ar fi roșiile, morcovii sau salata verde sunt o mare sursă de antioxidanți, care previn bolile de inimă;
Evitaţi să consumaţi alimente care conţin multe calorii la masa de prânz;
Faceți duș cu apă călduță. În cazul în care apa este prea rece, temperatura corpului va crește, provocând senzația de căldură mai mare;
Evitați aerul prea rece. Variațiile de temperatură care trec din afară în aerul condiționat usucă muscozitățile și pot provoca modificări;
Cei mai mulți oameni tind să facă exerciții mai multe vara, pentru că vremea se face frumoasă și tuturor ne place să ieșim din casă. Cu toate acestea, există momente în care este mai bine să nu desfășurați vreo activitate fizică. Mersul pe jos și alergatul sunt două dintre cele mai practicate exerciții, dar nu este bine să se facă în orice moment, pentru că riscați să pierdeți prea multă apă. Dimineața devreme și după-amiaza târziu este cel mai indicat să faceți astfel de exerciții.
În cazul în care vi se face rău, primul pas este să ieşiţi de sub acţiunea razelor solare, să vă întindeţi într-un loc răcoros şi să beţi multe lichide. De asemenea, este indicat să evitaţi aglomeraţiile, cozile la magazine sau pieţe în soare. De asemenea, puteţi pune comprese cu apă rece la nivelul capului. Se poate aplica şi gheaţă dar nu direct pe piele, pentru ca ea poate provoca degeraturi pe pielea sensibilă.
În situaţii mai grave nu evitaţi să vă adresaţi medicului de familie sau serviciului de urgenţă a spitalului.
Care sunt prevederile legale pe care trebuie să le respecte angajatorii pentru protecţia lucrătorilor?
- Ordonanţa de Urgenţă Nr. 99 din 29 iunie 2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, emisă de Guvernul României și publicată în Monitorul Oficial nr. 304 din 4 iulie 2000.
- Norme Metodologice din 6 iulie 2000 de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, emisă de Guvernul României și publicată în: Monitorul Oficial nr. 315 din 7 iulie 2000.
Vă rugăm să nu neglijaţi respectarea prevederilor legale obligatorii şi a măsurilor practice recomandate! Urmând aceste sfaturi aveţi cel puţin două beneficii:
- Vă protejaţi propria viaţă şi sănătate;
- În calitate de angajator, evitaţi urmările neplăcute cum ar fi: accidente de muncă generate sau favorizate de caniculă, aplicarea de amenzi de către Inspectoratele Teritoriale de Muncă (se organizează campanii cu tematică de control specifică în această perioadă).
Ce se înțelege prin temperaturi extreme?
Temperaturile extreme reprezintă acele temperaturi exterioare ale aerului care, pe timp de vară pot depăși +37°C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel;
În acest caz, ca și angajator, aveți obligația legală de a lua câteva măsuri minimale:
Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă trebuie să:
– reduceți intensitatea și ritmul activităților fizice;
– asigurați ventilaţie la locurile de muncă;
-alternați efortului dinamic cu cel static;
-alternați orele de lucru cu orele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor trebuie să:
-asigurați apă minerală adecvată, câte 2-4 litri/persoană/schimb;
-asigurați echipament individual de protecţie;
-asigurați duşuri.
În cazul în care nu puteți asigura aceste măsuri minimale puteți:
– reduce durata zilei de lucru;
-eşalona pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11:00 şi după ora 17:00;
Lucrul se poate întrerupe după ce se asigură continuitatea activității într-un spațiu în care aceasta se poate desfășura în condiții optime, fără a putea fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.
Aceste măsuri se iau în cazul în canicula se menține cel puțin două zile consecutiv. Ele se aplică după ce voi, ca angajatori, ați luat decizia de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor.
Prevenirea îmbolnăvirilor şi sancţionarea angajatorilor
Pentru prevenirea eventualelor înmbolnăviri ca angajator aveți obligația de a:
– asigura examen medical la angajare şi control medical periodic, urmărind să se depisteze din timp imposibilitatea de a lucra la temperaturi crescute sau scăzute;
-asigura primul ajutor şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate de temperaturile extreme;
-reduce programul de muncă al persoanele cu diverse afecţiuni, care nu pot lucra la temperaturi extreme.
Încălcarea reglementărilor de mai sus, constituie contravenție și se sancţionează cu amendă de la 1 500 lei la 2 500 lei, în cazul în care faptele nu au fost săvârşite în așa fel încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni.
Contravențiile sunt constate și sancționate de către organele de control ale Inspectoratului Teritorial de Muncă.
Clienții companiei EURAMIS CONSULTING prestator autorizat de servicii SSM, sunt permanent informați și consiliați referitor la deciziile optime de luat de către angajator pe perioada de manifestare a temperaturilor extreme, fie ridicate, fie joase.