Sănătatea mentală la locul de muncă este o problemă tot mai importantă în zilele noastre. Trăim într-o societate în care totul se desfășoară pe repede înainte, iar lucrătorii, indiferent de mediul lor de lucru, sunt expuși la multă presiune, atât din partea angajatorilor lor, cât și din partea clienților cu așteptări tot mai mari din cauza vieții scumpe și câștigurilor limitate.
Un mediu de lucru sănătos din punct de vedere mental nu numai că îmbunătățește bunăstarea lucrătorilor, dar poate crește și productivitatea și satisfacția resimțită la locul de muncă. Iată câteva aspecte cheie referitoare la sănătatea mentală la locul de muncă și cum pot fi abordate riscurile la care se expun angajații:
Un program de conștientizare a riscurilor în privește sănătatea mentală a angajaților poate fi util în orice companie. În acest sens, angajatorii pot să organizeze sesiuni de conștientizare și educație în legătură cu sănătatea mentală a angajaților, pentru a reduce stigmatizarea și a-i determina pe ceilalți angajați să-i înțeleagă și să-i accepte pe cei cu probleme.
Pentru implementarea unui astfel de program, oferă angajaților tăi acces la resurse precum consilieri, terapeuți sau linii telefonice de ajutor. Cel mai bine ar fi să apelezi la servicii externe care să-ți ofere suport specializat și profesional în acest sens.
Din punct de vedere al culturii organizaționale, promovează o cultură a sprijinului și deschiderii în cadrul companiei tale. Fă în așa fel încât angajații să se simtă confortabil, să discute despre problemele lor fără frică de repercusiuni și chiar să se simtă încurajați pentru a-și deschide sufletul.
Echilibru între muncă și viața personală este extrem de important, nu doar pentru sănătatea mentală a angajaților, ci și pentru productivitatea lor și implicit, succesul companiei tale. Încurajează limite clare și sănătoase între muncă și viața personală, pentru a preveni epuizarea profesională și stresul constant. Un angajat fericit nu este unul care își petrece toată viața la muncă, chiar dacă beneficiază de un câștig pe măsură, ci unul care are timp pentru familie și cei dragi și se poate bucura alături de ei de produsul muncii sale.
Anticipează situațiile stresante pentru angajații tăi. Chiar dacă inițial o văd ca pe o investiție costisitoare și cu puține beneficii clare, este important pentru angajatori să identifice din timp sursele de stres ale angajaților și să lucreze cu ei pentru a găsi cele mai bune soluții.
Orice serviciu este stresant. Nu există loc de muncă fără provocări. Angajații trebuie să fie conștienți de acest lucru și ca să-i ajute să depășească mai ușor provocările, angajatorii le pot oferii soluții de formare în gestionarea stresului. Trainingurile pentru gestionarea stresului și tehnici de relaxare sunt câteva exemple de luat în calcul.
Ca să diminuezi factorii de stres, implică angajații în luarea deciziilor care îi afectează, pentru a le oferi un sentiment de control și relevanță la locul de muncă.
Nu te feri să delegi responsabilități. Dar asigură-te că sarcinile și responsabilitățile sunt distribuite echitabil pentru a preveni suprasolicitarea unor angajați în detrimentul altora.
Comunicarea deschisă este vitală și la locul de muncă, nu doar în viața privată. Euramis, o firmă de protecția muncii București cu istorie pe piață, te încurajează să promovezi o comunicare deschisă și sinceră între angajați, dar și față de managerii lor. Angajații trebuie să se simtă ascultați și înțeleși.
Ori de câte ori ai ocazia, oferă feedback constructiv și regulat pentru a ajuta angajații să-și îmbunătățească performanța și să se simtă apreciați.
Ai stabilit proceduri clare pentru intervenția în cazuri de criză sau pentru angajații care au probleme de sănătate mentală? Dacă nu, acum e timpul să iei atitudine!
De asemenea, nu uita de suportul post-criză. Asigură-te că există suport disponibil pentru angajații care se întorc la muncă după o perioadă de boală mentală.
Monitorizează nivelul de stres și sănătatea mentală a angajaților în mod regulat pentru a identifica tendințele negative și a interveni la timp.
Bazează-te pe feedbackul angajaților și ajustează strategiile de sănătate mentală în consecință.
Sănătatea mentală la locul de muncă nu este doar responsabilitatea angajatului individual, ci și a angajatorului. Un angajat sănătos din punct de vedere mental este mai productiv, mai fericit și mai implicat, contribuind astfel la succesul pe termen lung al organizației.
Corpul uman trebuie să-și mențină o temperatură constantă de sub 37-27.2°C pentru a fi sănătos.…
Suntem convinși că de multe ori, îți este greu să găsești timp pentru a acorda…
Căldură. Căldură peste tot. Este mult prea cald! Poate ți se pare că exagerăm, dar…
În calitate de specialiști în domeniul sănătății și siguranței în muncă, la Euramis - o…
Există nenumărate ocupații în întreaga lume, care mai de care mai provocatoare, mai satisfăcătoare, dar…
În capitală, temperaturile de afară deja au atins valori extreme pentru această perioadă, ceea ce…