Panificația este unul din cele mai importante sectoare din industria alimentară a țării noastre, un domeniu vital pentru bunăstarea populației. Românilor le place pâinea și majoritatea noastră cumpărăm și consumăm pâine aproape zilnic. Tocmai de aceea există și un număr foarte ridicat de persoane care activează în domeniul panificației, iar ele trebuie protejate de accidente profesionale și îmbolnăviri, de către angajatorii lor, prin adoptarea unor planuri de acțiuni ce au ca scop diminuarea riscurilor.
Scopul elaborării măsurilor de protecție din cadrul brutăriilor și altor amplasamente unde se fabrică produse de panificație este îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru lucrători. Legal, angajatorii sunt obligați să asigure salariaților lor un mediu de lucru cât mai bun, punându-le la dispoziție echipament de lucru adecvat și ferindu-i de acțiunea substanțelor periculoase.
În cadrul brutăriilor și morăriilor, câțiva factori de risc demni de luat în calcul sunt:
Lucrătorii din acest domeniu sunt cei mai expuși la probleme precum:
Astmul se declanșează cel mai des din cauza pulberii de cereale, a fungilor sau a vaporilor eliberați de produsele de curățat. Dermatitele pe de altă parte, sunt determinate de contactul direct cu substanțe iritante precum: cromul, nichelul sau chiar și făina.
În calitate de angajator în domeniul panificației, cele mai importante reguli pe care trebuie să le impui angajaților tăi în vederea protecției sănătății lor sunt:
Există de asemenea și riscuri care nu pot fi evitate, iar în cazul lor se recomandă o evaluare amplă, pornind de la următoarele idei:
Atât în brutării, cât și în morării sau alte locuri de muncă din domeniul panificației, se interzice total exploatarea echipamentelor necertificate din punct de vedere al protecției muncii.
Nu este permisă de asemenea nici efectuarea unor intervenții la instalațiile electrice ale echipamentelor de lucru de către salariați sau alte persoane care nu sunt autorizate în acest scop.
Nu este permisă nici blocarea căilor de circulație către echipamentele tehnice sau accesul la ele cu diferite materiale, substanțe sau orice alte lucruri.
Trebuie verificată de asemenea și starea de contact a bornelor de legare la pământ precum și conductorul de protecție a aparatelor, modalitatea de dispunere a cablurilor electrice etc.
Pentru că în astfel de companii se folosesc multe echipamente, incendiile nu sunt niște evenimente rare și de aceea angajatorii din această industrie trebuie să acorde o atenție sporită instalațiilor electrice.
Activezi în domeniul panificației și ai nevoie de un partener de nădejde pe care să te poți baza total când vine vorba de protecția muncii? Colaborează cu Euramis, o firmă de protecția muncii Bucuresti cu experiență în domeniul său de activitate care îți stă la dispoziție pentru orice nelămurire și te ajută să asiguri angajaților tăi cele mai bune condiții de lucru.
Corpul uman trebuie să-și mențină o temperatură constantă de sub 37-27.2°C pentru a fi sănătos.…
Suntem convinși că de multe ori, îți este greu să găsești timp pentru a acorda…
Căldură. Căldură peste tot. Este mult prea cald! Poate ți se pare că exagerăm, dar…
În calitate de specialiști în domeniul sănătății și siguranței în muncă, la Euramis - o…
Există nenumărate ocupații în întreaga lume, care mai de care mai provocatoare, mai satisfăcătoare, dar…
În capitală, temperaturile de afară deja au atins valori extreme pentru această perioadă, ceea ce…