Blog

Problemele cu care se confruntă angajații cu vârste înaintate din punct de vedere SSM

Odată cu creșterea vârstei de pensionare, lucrătorii în vârstă devin o parte tot mai importantă în cadrul forței de muncă, nu doar în România, ci și la nivel global. De aceea, și pentru angajatori, gestionarea sănătății și securității la locul de muncă pentru persoanele cu vârstă înaintată devine o prioritate.

Încă de la sfârșitul anilor 1990, statele europene au început să adopte politici naționale revoluționare în vederea prelungirii vieții profesionale a cetățenilor lor și creșterea gradului de ocupare a forței de muncă. Conform statisticilor, între anii 2005-2018, rata de ocupare a forței de muncă în statele din Uniunea Europeană pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 55 și 64 de ani a crescut de la 40.5% la 58%%. Creșterea este una semnificativă, dar procentul atins este încă modest în comparație cu cel al ratei de ocupare a persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 și 55 de ani care este de 72.6%.

Ce schimbări aduce înaintarea în vârstă?

Maturizarea aduce cu sine o gamă variată de schimbări, atât pozitive, cât și negative. De exemplu, persoanele mai în vârstă sunt considerate mai înțelepte și se crede despre ele că au o gândire strategică și o capacitate mai bună de judecată. Și din punct de vedere profesional, în ceea ce privește abilitățile lor mentale, ele sunt de preferat celor mai tinere deoarece au o experiență vastă.

Dar în același capacitățile funcționale, mai ales cele fizice și senzoriale, sunt mai limitate la persoanele în vârstă decât la cele tinere. Astfel, angajatorii acestor persoane trebuie să ia în considerare o evaluare a riscurilor de la locul de muncă gândindu-se și la capacitățile lor de a reacționa în situații de urgență. Pe de altă parte, pentru că lucrătorii în vârstă nu constituie un grup omogen, indiferent de compania la care ne referim, pentru cele mai bune rezultate este recomandată colaborarea cu o firmă de protecția muncii București,

Vârsta și capacitatea de muncă

Odată cu înaintarea în vârstă capacitățile fizice și senzoriale se degradează. De aceea, unele persoane care lucrează în industria extractivă de exemplu, ar fi bine să primească din partea angajatorilor lor sarcini de lucru mai simple din punct de vedere al efortului fizic. Dar pentru că majoritatea acestor sarcini implică un efort mai mare din punct de vedere intelectual, lucrătorii trebuie pregătiți în acest sens în mod corespunzător.

Ca să aibă un loc de muncă asigurat, gândindu-se la viitor și la faptul că va veni o perioadă în care forța le va scădea și nu vor mai putea munci la fel de eficient și vor trebui să se bazeze pe capacitățile intelectuale. La persoanele în vârstă cele mai apreciate sunt competențele și aptitudinile interpersonale, serviabilitatea și interesul față de calitate.

Evaluarea riscurilor profesionale în funcție de vârstă

Vârsta este o criteriu important care caracterizează capacitatea de muncă. Pornind de la vârstă evaluarea riscurilor de la locul de muncă se face ținând cont de eventualele schimbări ale capacităților funcționale și ale stării de sănătate.

Printre riscurile cele mai relevante pentru lucrătorii în vârstă se numără:

  • volumul de muncă fizică intensă;
  • pericolele legate de programul de lucru în schimburi;
  • mediile de lucru cu temperaturi extreme, prea scăzute sau prea ridicate.

Este important să menționăm faptul că odată cu înaintarea în vârstă cresc și diferențele dintre lucrători și de aceea este greșit să facem presupuneri bazându-ne exclusiv pe vârstă.

Susținerea capacității de muncă și a sănătății lucrătorilor

Capacitatea de muncă poate fi privită ca echilibrul dintre activitatea profesională și resursele individuale. Dacă cele două se potrivesc, atunci putem considera că o persoană are o capacitate de muncă bună.

Menținerea capacității de muncă se poate face prin adoptarea unui stil de viață sănătos, cu exerciții fizice regulate și o alimentație sănătoasă. Pe de altă parte, promovarea sănătății la locul de muncă se face prin limitarea consumului de alcool, renunțarea la vicii, beneficierea de o perioadă suficientă de somn și recuperare după lucru.

Lucrătorii în vârstă trebuie încurajați în acest sens de către angajatorii care doresc să-i aibă aproape timp îndelungat.

Paraicu Adrian

Sef serviciu extern SSM

Postari Recente

Cum recunoaștem primele semne ale insolației și ce trebuie să facem pentru a o evita?

Corpul uman trebuie să-și mențină o temperatură constantă de sub 37-27.2°C pentru a fi sănătos.…

8 months In urma

Cum să-ți protejezi sănătatea mintală la locul de muncă

Suntem convinși că de multe ori, îți este greu să găsești timp pentru a acorda…

8 months In urma

Cum să eviți supraîncălzirea corpului și insolația pe timp de vară?

Căldură. Căldură peste tot. Este mult prea cald! Poate ți se pare că exagerăm, dar…

8 months In urma

Cele mai comune boli profesionale cu care se confruntă lucrătorii în ziua de azi

În calitate de specialiști în domeniul sănătății și siguranței în muncă, la Euramis - o…

8 months In urma

Topul celor mai periculoase locuri de muncă din lume în anul 2024

Există nenumărate ocupații în întreaga lume, care mai de care mai provocatoare, mai satisfăcătoare, dar…

8 months In urma

Cum să faci față căldurii atunci când lucrezi afară, în aer liber?

În capitală, temperaturile de afară deja au atins valori extreme pentru această perioadă, ceea ce…

8 months In urma