Problemele privind durerea de spate legate de muncă, în care sunt incluse durerea și leziunile lombare, sunt o problemă semnificativă și de o importanță din ce în ce mai mare în Europa.
Deși tulburările toraco-lombare sunt extrem de frecvente în toate tipurile de industrii și de locuri de muncă, diferite studii au arătat că prevalența acestora este deosebit de ridicată în anumite tipuri de industrii și în anumite profesii. De exemplu, există indicii despre prevalența ridicată în rândul profesiilor următoare:
– agricultori;
– lucrătorii în construcții;
– tâmplari;
-șoferii, inclusiv șoferii de camioane și conducătorii de tractoare;
– asistente medicale și personal auxiliar;
– angajați din domeniul curățeniei etc.
Se pare că prevalența tulburărilor toraco-lombare în Uniune Europeană este similară între bărbați și femei.
Originea tulburărilor toraco-lombare
Tulburările toraco-lombare includ tulburări spinale cum ar fi hernia și spondilolisteza, leziuni ale mușchilor și țesuturilor moi. În plus față de procesul degenerativ normal îmbătrânirii, studiile epidemiologice arată că lipsa ergonomiei la locul de muncă contribuie la apariția afecțiunilor lombare sau deteriorarea afecțiunilor deja existente.
Lipsa ergonomiei la locul de muncă crește sarcina sau tensiunea de la spate, cauzată de diverse cauze. De exemplu, ridicarea de obiecte, torsiuni, înclinații, mișcări bruște sau forțate, poziții statice. Sarcinile includ munca fizică și manipularea și conducerea vehiculelor (în timpul conducerii de autovehicule se știe că vibrația corporală este un alt factor care contribuie la tulburări).
Deși problemele legate de discurile vertebrale se pot detecta cu raze X sau cu un scanner, există și alte anomalii, cum ar fi leziunile musculare și țesuturile moi, care, de multe ori, nu pot fi detectate în acest fel. De fapt, 95% din tulburările dorso-lombare se numesc “nespecifice”. Dovezile demonstrează că este oportun să se ia măsurile necesare pentru a preveni și reduce toate tipurilor de tulburări legate de spate, care sunt de origine profesională.
Factori de risc legați de muncă
Au fost publicate numeroase articole care investighează factorii de risc privind tulburările toraco-lombare, inclusiv marea varietate de factori de risc fizic, psihosocial sau personal. Numărul de studii epidemiologice care abordează factorii de risc psihic în timpul muncii, sunt considerabil mai mici decât studiile bazate pe sarcina fizică. În plus, puterea asocierii, în general, este mai mare pentru factorii biomecanici. Cu toate acestea, se înmulțesc dovezile care leagă factorii psihosociali de tulburări dorso-lombare, mai ales atunci când apar în același timp cu factorii fizici.
Incidența tulburărilor dorso-lombare este, de asemenea, strâns asociată cu organizarea slabă a muncii.
Factori de risc care cresc riscul apariției tulburărilor dorso-lombare
Aspectele fizice ale muncii;
-Muncă fizică grea;
-Ridicarea și manipularea încărcăturilor;
-Pozițiile ciudate (de exemplu, înclinații, răsuciri, poziții statice);
-Vibrația întregului corp (de exemplu, conducerea de camioane).
Factorii psiho-sociali legați de muncă
– Suport social limitat;
-Satisfacție scăzută a muncii;
Factori de organizare a muncii
-Organizarea defectuoasă a muncii;
– Deficit de conținut la locul de muncă.
Strategii și eficacitatea prevenirii
Strategiile de prevenire a tulburărilor toraco-lombare se bazează pe intervențiile axate pe locul de muncă și îngrijirea medicală. Necesitatea de a adopta o abordare integrată este din ce în ce mai recunoscută. Din ce în ce mai mult se recunoaște nevoia unei abordări care să includă ambele tipuri de intervenții pentru tratarea în mod eficient a problemei.
De asemenea, se recunoaște din ce în ce mai mult eficacitatea ergonomiei la locul de muncă Intervențiile ergonomice se bazează pe o abordare “holistică” sau sistemică care ia în considerare atât efectul echipamentului, cât și al mediului de muncă și organizarea muncii ca lucrător. Este, de asemenea, important pentru eficacitatea intervențiilor ergonomice ca lucrătorii să participe activ la adoptarea acesteia.
Strategii pentru prevenirea tulburărilor dorso-lombare la locul de muncă
-Reducerea cerințelor fizice;
-Îmbunătățiri în organizarea muncii;
-Educație / formare (ca parte a unei abordări integrate);
-Tratament medical și reabilitare;
-Strategii cognitive și comportamentale (de exemplu, strategii defensive).
De asemenea, pentru a preveni probleme legate de durerile de spate ce au legătură cu locul de muncă este indicat să se ia legătura cu un serviciu extern de protecția muncii. Mai exact, este indicat să se apeleze la o firmă de protecția muncii din București.
În acest sens, o foarte bună alegere este Euramis Consulting, o firmă cu peste 20 de ani de experiență în securitatea muncii, ai cărei specialiști sunt pregătiți să ofere cele mai bune sfaturi în ceea ce privește prevenirea oricăror probleme legate de SSM și SU.
Corpul uman trebuie să-și mențină o temperatură constantă de sub 37-27.2°C pentru a fi sănătos.…
Suntem convinși că de multe ori, îți este greu să găsești timp pentru a acorda…
Căldură. Căldură peste tot. Este mult prea cald! Poate ți se pare că exagerăm, dar…
În calitate de specialiști în domeniul sănătății și siguranței în muncă, la Euramis - o…
Există nenumărate ocupații în întreaga lume, care mai de care mai provocatoare, mai satisfăcătoare, dar…
În capitală, temperaturile de afară deja au atins valori extreme pentru această perioadă, ceea ce…