Odată cu popularizarea diferitelor vaccinuri împotriva virusului COVID-19 tot mai mulți muncitori din diferite domenii de activitate se întreabă dacă au oare angajatorii lor dreptul să-i oblige să se vaccineze. Dar răspunsul la această întrebare îl găsim în Hotărârea de Guvern nr. 103/2020 și vom vorbi mai departe despre el în acest articol realizat de echipa Euramis, o firmă de protecția muncii București, care îți stă la dispoziție pentru orice fel de întrebări legate de securitatea și sănătatea în muncă.
Pentru că subiectul vaccinului este un subiect foarte sensibil pentru mulți români și nu numai, Guvernul României răspunde prin Hotărârea de Guvern nr. 103/2020 unei întrebări pe care și-au pus-o mulți angajați în privința obligativității vaccinului: au angajatorii dreptul să-și oblige angajații să se vaccineze?
Răspunsul este unul simplu: NU. Conform Strategiei de vaccinare împotriva infecției cu virusul COVID-19, în România, vaccinarea este gratuită, dar și voluntară. Cu alte cuvinte, nimeni nu este obligat să-și facă vaccinul, indiferent de natura motivelor sale.
Dreptul persoanei angajate la egalitate de șanse și tratament în legătură cu acceptul vaccinului împotriva virusului COVID-19, se specifică în cadrul Legii nr. 53 din Codul Muncii. Alineatul 1 din articolul 5, mai exact, specifică faptul că în cadrul relațiilor de muncă, trebuie să funcționeze principiul egalității de tratament față de toți angajații și angajatorii. De asemenea, un angajator are dreptul de emite dispoziții cu caracter obligatoriu, doar sub rezerva egalității, potrivit articolului 40, litera c.
Cu alte cuvinte, în mod legal, niciun angajator nu-și poate condiționa angajații să se vaccineze împotriva virusului COVID-19. Conform legii, vaccinarea este un act medica cu caracter preventiv, care se bazează pe consimțământul persoanei care beneficiază de ea, iar obligarea angajaților să se vaccineze, de către un angajator, reprezintă o acțiune ilegală.
Conform datelor furnizate de companiile Pfizer și Moderna, vaccinurile create de ele oferă o protecție de aproximativ 95% împotriva simptomelor cauzate de infecția cu virusului COVID-19. Același nivel de eficacitate este valabil pentru oricare din grupele de vârstă, precum și pentru oricare din sexe.
Mai exact, dacă ne luăm după studiul clinic efectuat de compania Pfizer pe un eșantion de 43.548 de participanți, se pare că vaccinul anti covid oferă protecție începând cu data de la care s-au împlinit 12 zile de la prima doză și 7 zile de la cea de-a doua doză.
Legat de protecția oferită de vaccinul anti covid, putem spună că la ora actuală, încă nu sunt suficiente date clinice care să ne indica o perioadă de timp exactă. Este nevoie de măcar doi ani de urmărire a persoanelor care au beneficiat de un anumit vaccin pentru a se putea trage niște concluzii pertinente.
Chiar dacă nu oferă imunitate 100%, vaccinurile ar fi acceptate foarte ușor de către aproape oricine și obligativitatea lor nu ar mai cauza niciun fe de probleme, dacă nu ar exista o serie de efecte adverse pe care acestea le pot avea.
Ca orice alt tip de vaccin creat vreodată, și vaccinul anti covid este un vaccin care, după efectuare, determină apariția unor efecte adverse în cazul unor persoane.
Dintre cele mai comune efecte adverse secundare ale vaccinului anti covid putem menționa: durere în locul injectării, febră, frisoane, dureri musculare sau de articulații, cefalee și oboseală. Acestea apar mai des în cazul efectuării celei de-a doua doze decât la prima.
De asemenea, în cazuri rare, așa cum se întâmplă la toate vaccinurile de pe piață, unele persoane pot dezvolta reacții alergice. Dar vestea bună este faptul că acest lucru este unul cunoscut, iar centrele medicale din întreaga țară sunt pregătite să acorde suportul necesar pacienților care se confruntă cu astfel de situații. Mai mult, o altă veste bună este faptul că în cazul vaccinului anti covid, alergiile au fost extrem de rare, mai exact, dacă vorbim de vaccinul Pfizer BioNTech, doar 21 de cazuri din 1.893.360, atâtea câte au fost raportate la data de 15 ianuarie 2021.
Corpul uman trebuie să-și mențină o temperatură constantă de sub 37-27.2°C pentru a fi sănătos.…
Suntem convinși că de multe ori, îți este greu să găsești timp pentru a acorda…
Căldură. Căldură peste tot. Este mult prea cald! Poate ți se pare că exagerăm, dar…
În calitate de specialiști în domeniul sănătății și siguranței în muncă, la Euramis - o…
Există nenumărate ocupații în întreaga lume, care mai de care mai provocatoare, mai satisfăcătoare, dar…
În capitală, temperaturile de afară deja au atins valori extreme pentru această perioadă, ceea ce…
Vezi comentarii
Multumiri pentru informare