Blog

Metode de pregătire pentru situațiile de urgență

Metode de pregătire pentru situațiile de urgență

 

Planificarea în situații de urgență este o condiție importantă de care trebuie să țină cont orice angajaotr indiferent de specificul firmei sale. Legat de acest subiect, vrem să subliniem încă de la început faptul că măsurile luate pentru planificarea reacției la situațiile de urgență, trebuie să țină cont și de poziționarea mijloacelor de telecomunicație. De exemplu, în cazul unui câmp cu o suprafață mare, unde lucrează mai mulți fermieri, pentru că mijloacele de telecomunicație ce se pot instala într-un astfel de mediu sunt limitate, trebuie luată măsuri de prevenție a accidenteleor în caz de urgență mai drastice decât, să spunem, în situația unor clădiri birouri. De asemenea, cu cât activitățile desfășurate de lucrători sunt mai periculoase, cu atât planul de reacție la situațiile de urgență trebuie să fie mai elaborat și mai cuprinzător.

 

Cum se planifică în mod corect reacțiile la situațiile de urgență?

 

În fiecare companie, în funcție de specificul activităților desfășurate, este necesară o anumită abordare pentru planificarea reacțiilor în situațiile de urgență. Dar există o serie de aspecte importante și comune pentru majoritatea companiilor la care noi, echipa Euramis, o firmă de protecția muncii București, ne-am putut gândi și pe care ți le vom prezenta și ție în rândurile ce urmează.

 

Dintre toate aceste aspecte, unul de importanță maximă reprezintă stabilirea tipului de situație de urgență ce se poate ivi. Dacă le clasifcăm la modul general, în mare, există două tipuri de situații de urgență:

 

  • dezastre naturale: inundații, furtuni, alunecări de teren, cutremure, erupții vulcanice, secete etc.
  • accidente provocate de intervenția omului: incendii, înec, deversările sau scurgerile de apă, accidente rutiere, pene de curent, blocarea în spații închise etc.

 

După stabilirea tipurilor de situații de urgență care pot apărea, trebuie puse la punct principalele acțiuni ale planului de urgență. De exemplu, trebuie stabilit cine dă semnalul de urgență, cină alertează autoritățile, cine întrerupe curentul electric, cine izolează mașinile sau le închide și alte lucruri importante. Pentru executarea tuturor aceste lucrări trebuie aleși persoane responsabile capabile care să le poată duce la îndeplinire numaidecât mai ales în situații de urgență.

 

De ce lucruri trebui să ții cont pentru întocmirea unui plan de urgență?

 

Planul de acțiune trebuie să indice căile de evacuare cele mai ușor accesibile din toate spațiile închise, atât din locurile unde stau angajații, cât și acolo unde există animale, dacă este vorba de ferme și crescătorii. În funcție de domeniu de activitate al companiei, pot fi necesare diferite sisteme de detecție și avertizare ca de exemplu sisteme de detecție a scurgerilor de gaz sau a fumului. Sistemele de avertizare alese trebuie să poată fi auzite din depărtare și de asemenea, să poată fi programate în așa fel încât să trimită avertizări sub formă de mesaj și pe telefonul mobil.

 

În funcție de suprafața spațiului și gradul său de iluminare, există și posibilitatea de a trebui instalate lumini de avertizare, ca în cazul avioanelor, dar și bare de urgență sau însemne care să ghideze spre ieșire.

 

Pentru ca toată lumea să fie în siguranță în cazul unei situații de urgență, dar și informată în legătură cu situația celorlalți pentru a putea sări în ajutor la nevoie, se recomandă stabilirea în prealabil a unui loc de adunare după evacuare. Astfel, se poate afla situația fiecărui angajat și de asemenea, dacă nu cumva există persoane blocate în clădirile avariate.

 

Locul de adunare trebuie să dispună de mijloace de telecomunicații și de asemenea să aibă un semnal bun dacă se va apela la utilizarea telefoanelor mobile.

 

Planul pentru situații de urgență mai trebuie să includă și numerele de telefon ale organelor de protecție cum ar fi pompierii sau poliția, dar și ale serviciului de ambulanță. Prin acest plan mai trebuie de asemenea să se decidă dacă este nevoie de instalarea unui generator de curent, precum și numărul necesar de extinctoare în caz de incendiu și cele mai bune locuri pentru plasarea lor.

 

Așa cum am mai spus deja, fiecare companie are nevoi diferite. Dar chiar și în cazul celor mai deosebite domenii de activitate, trebuie să se decidă particularitățile firmei respective și soluțiile de protecție în caz de urgență.

 

Paraicu Adrian

Sef serviciu extern SSM

Postari Recente

Cum recunoaștem primele semne ale insolației și ce trebuie să facem pentru a o evita?

Corpul uman trebuie să-și mențină o temperatură constantă de sub 37-27.2°C pentru a fi sănătos.…

7 months In urma

Cum să-ți protejezi sănătatea mintală la locul de muncă

Suntem convinși că de multe ori, îți este greu să găsești timp pentru a acorda…

7 months In urma

Cum să eviți supraîncălzirea corpului și insolația pe timp de vară?

Căldură. Căldură peste tot. Este mult prea cald! Poate ți se pare că exagerăm, dar…

7 months In urma

Cele mai comune boli profesionale cu care se confruntă lucrătorii în ziua de azi

În calitate de specialiști în domeniul sănătății și siguranței în muncă, la Euramis - o…

7 months In urma

Topul celor mai periculoase locuri de muncă din lume în anul 2024

Există nenumărate ocupații în întreaga lume, care mai de care mai provocatoare, mai satisfăcătoare, dar…

7 months In urma

Cum să faci față căldurii atunci când lucrezi afară, în aer liber?

În capitală, temperaturile de afară deja au atins valori extreme pentru această perioadă, ceea ce…

7 months In urma