Blog

La ce trebuie să fii atent atunci când alegi un stingător de incendiu?

Stingătoarele de incendiu sunt principalul mijloc de protecție în cazul izbucnirii unui foc. Acestea sunt niște mecanisme foarte practice, convenabile și ușor de utilizat.

Conform Ordinului 163/2007, indiferent de domeniul său de activitate, orice companie trebuie să aibă măcar un stingător de incendiu. Numărul necesar de stingătoare se stabilește de către persoana căreia i s-au atribuit sarcinile cu privire la prevenirea și stingerea incendiilor (PSI) și a situațiilor de urgență (SU). 

Alegerea celui mai potrivit stingător de incendii se bazează pe o serie de factori și pe o evaluare solidă a riscului de incendiu în funcție de spațiul firmei în cauză, așa cum vom vedea și în continuare, în acest material realizat de echipa Euramis, o firmă de protecția muncii Bucuresti cu experiență mai mare de 10 ani în domeniul său de activitate.

Cum să alegi cel mai bun stingător de incendiu pentru nevoile tale?

Un criteriu important de la care poți să portenști pentru a alege cel mai bun stingător de incendiu pentru firma ta este dimensiunea spațiului acesteia. Iată ce fel de opțiuni ai la îndemână în funcție de suprafață:

– pentru încăperi de maxim 30 mp se recomandă achiziția unui stingător P3;

– pentru încăperi cu suprafețe cuprinse între 40 și 60 mp se recomandă achiziția unui stingător P6;

– pentru încăperi cu suprafețe cuprinse între 200 și 300 mp se recomandă achiziția unui stingător P50;

– pentru activitățile care prezintă un risc mare de producere a unui incendiu se recomandă achiziția unui stingător P100.

Un alt criteriu de care trebuie să ții cont atunci când alegi un stingător pentru firma ta este numărul de persoane care îl vor utiliza. Dacă ai o firmă cu mulți angajați implicit vei avea nevoie de mai multe stingătoare decât în cazul în care numărul angajaților tăi este mai mic.

Unde trebuie să amplasezi stingătorul de incendii?

Stingătorul de incendii trebuie amplasat la o anumită distanță de focar, de-a lungul căilor de acces și la o înălțime de maxim 1.4 metri față de podea. Cu alte cuvinte, pentru acest mecanism trebuie ales un loc cât mai practic și ușor accesibil, astfel încât, în caz de incendiu, persoanele care pot interveni să ajungă cât mai repede la el. Pe de altă parte, indiferent de locul unde le amplasezi, ai grijă ca stingătorul să nu împiedice în niciun fel evacuarea din încăpere sau din clădire, ca nu cumva să devină tocmai el motivul unui accident de muncă.

Mai trebuie să te asigur și că stingătoarele din firma ta sunt foarte bine fixate, dar și marcate corespunzător, astfel încât să fie cât mai ușor de observat în caz de nevoie.

De ce ai nevoie de stingătoare de incendiu la locul de muncă?

Principalul motiv pentru care angajatorii investesc în stingătoare de incendiu este evitarea unei amenzi din partea autorităților, în cazul unui control. Dar în realitate ele sunt necesare pentru protecția angajaților și a tuturor celorlalte persoane care folosesc clădirea precum: partenerii de afaceri, clienții etc.

Indiferent de domeniul de activitate al unei companii, șansele de incendiu sunt destul de mari, dacă ne gândim că în aproape orice clădire modernă există sisteme de electricitate. Un computer mai vechi conectat la priză, un aparat defect sau pur și simplu un scurtcircuit la panoul de curent se pot oricând transforma în cauza izbucnirii unui incendiu de proporții. 

Riscul crește cu atât mai mult cu cât firma dispune de mai multe camere și mai ales dacă are și o bucătărie cu multe aparate electrocasnice. 

În fabrici, uzine sau chiar și în ateliere, nici nu mai are rost să vorbim de cât de mari sunt șansele izbucnirii unui incendiu întrucât orice aparat electronic, conectat la priză, folosit necorespunzător se poate transforma într-un real pericol.

Stingătoarele de incendii însă, reduc semnificativ riscul izbucnirii unui incendiu de proporții, mai ales dacă în momentul în care un aparat sau sistemul de electricitate ia foc se află în clădire cineva care poate folosi stingătorul.

Înainte de încheiere, mai vrem să adăugăm și faptul că pentru maximă eficiență angajatorii trebuie nu doar să investească în stingătoare de incendii, ci și să-și învețe angajații cum să le folosească!

Paraicu Adrian

Sef serviciu extern SSM

Postari Recente

Cum recunoaștem primele semne ale insolației și ce trebuie să facem pentru a o evita?

Corpul uman trebuie să-și mențină o temperatură constantă de sub 37-27.2°C pentru a fi sănătos.…

7 months In urma

Cum să-ți protejezi sănătatea mintală la locul de muncă

Suntem convinși că de multe ori, îți este greu să găsești timp pentru a acorda…

7 months In urma

Cum să eviți supraîncălzirea corpului și insolația pe timp de vară?

Căldură. Căldură peste tot. Este mult prea cald! Poate ți se pare că exagerăm, dar…

7 months In urma

Cele mai comune boli profesionale cu care se confruntă lucrătorii în ziua de azi

În calitate de specialiști în domeniul sănătății și siguranței în muncă, la Euramis - o…

7 months In urma

Topul celor mai periculoase locuri de muncă din lume în anul 2024

Există nenumărate ocupații în întreaga lume, care mai de care mai provocatoare, mai satisfăcătoare, dar…

7 months In urma

Cum să faci față căldurii atunci când lucrezi afară, în aer liber?

În capitală, temperaturile de afară deja au atins valori extreme pentru această perioadă, ceea ce…

7 months In urma